moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. január 25.

Örömkönnyek Minszkben

Duplán is a legjobb tíz lebegett a szemünk előtt a minszki Európa-bajnokság pénteki napján: Yanovskaya Anna és Lukács Ádám, valamint Tóth Ivett is a top 10-et célozta meg. Bár ezt egyikük sem tudta teljesíteni, Ivett kiváló korcsolyázással új szezonbeli legjobb pontszámot ért el, amivel megőrizte a rövidprogramban megszerzett 13. helyet.   

Remek kűrt futott Minszkben Tóth Ivett: olimpikonunk ugyan három tripla ugrás után a dupla axelt ugyanúgy kinyitotta, mint a rövidprogramban, de nem hagyta, hogy ez megzavarja, és pár pillanat múlva megmutatta, milyen szép is az ő dupla axelja. A többi elemet is magabiztosan hajtotta végre, így új hivatalos szezonbeli legjobb pontszámnak örülhetett, és megismételte a tavalyi moszkvai eredményét.

Bár a top 10 nem jött össze, Ivett nagyon boldog, hogy a tavalyi, viszontagságos szezon után így tudott korcsolyázni az Eb-n – nem véletlen, hogy a program végén a levegőbe csapott, és örömkönnyeket láthattunk a szemében.

„Mindent beleadtam, minden fordulatért, minden ugrásért küzdöttem, ez az eredmény most magabiztossá tett – mondta elégedetten. – A két axelt persze sajnálom, hiszen ha azok megvannak, talán ott lennék a top 10-ben, de örülök, hogy egy olyan év után, mint a tavalyi, kezdek magamra találni. A hátralévő napokban felderítjük a várost, Zsófival [Tokaji-Kulcsár Zsófia, Ivett edzője – a szerk.] megnézünk egy-két filmet, és természetesen ott leszünk a fiúk edzésén és kűrjén. Legközelebb február végén Innsbruckban versenyzem majd, aztán márciusban jön a vb.”

„Mióta új korcsolyája van, az axel nem tökéletes, de ha valaki az Eb előtt azt mondja nekem, hogy csak két dupla axelt fog rontani Ivett, boldogan elfogadom – folytatta Tokaji-Kulcsár Zsófia edző. – A szezon elején nem volt jó lelkiállapotban, főleg ezen dolgoztunk, mert a technikai tudása megvolt, tudtuk, hogy az elemek a helyükre kerülnek majd. Ehhez persze kell egy olyan fantasztikus ember, mint ő, aki mindent igyekszik megvalósítani, amit kérünk tőle, ezért még hamarabb összeálltak a dolgok, mint gondoltuk, ez a kűr a bizonyíték.

Tóth Ivett és edzője, Tokaji Kulcsár Zsófia öröme a kűr után

A tavalyi év után idén is trónfosztás történt a női mezőnyben: az újonc Szofija Szamodurova fantasztikus kűrrel megelőzte olimpiai bajnok honfitársát, Alina Zagitovát, aki a szezonban már nem először sokat rontott a kűrben. Bár a harmadik orosz, Sztanyiszlava Konsztantinova jól hajrázott, nem tudta behozni a rövidprogramban összeszedett hátrányát, és a 4. helyen zárt, a bronzéremnek így a finn Viveca Lindfors örülhetett.

Pénteken a jégtáncosok, köztük Yanovskaya Anna és Lukács Ádám is megkezdték szereplésüket a minszki Európa-bajnokságon. A top 10-től sajnos nekik is búcsúzniuk kell, ugyanis Anna komoly hibát vétett a twizzle-ben, és a kötelező tangóra sem kapták meg a tervezett szinteket, így mindössze a 17. helyről várhatják a folytatást.

Dr. Vardanjan Gurgen műkorcsolya ágazati sportigazgató, Yanovskaya Anna, Lukács Ádám és edzőjük, Irina Zsuk

„A twizzle-beli nagy hiba mellett több elem sem a tervek szerint sikerült, és a kiviteli értékek, a komponensek is alacsonyak voltak – mondta Ádám. – Igazából semmi nem jelezte előre ezt, jól ment a felkészülés, jól teltek az edzések. Egyszerűen ez ma egy gyengébb program volt, a jégtánc ilyen, nem lehet megjósolni az eredményt. A top 10-től így már el kell búcsúznunk, de azon leszünk, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a helyzetből, és egy jó kűrrel minél többet lépjünk előre.”

Nemcsak a mieink rontottak nagyot a twizzle-ben: a grand prix sorozatban három ezüstérmet is begyűjtő, egyértelműen dobogóesélyes Viktorija Szinyicina és Nyikita Kacalapov esett az elemben. Az orosz bajnokok így mindössze az 5. helyen állnak a ritmustánc után, ezzel elszálltak az érmes reményeik.

Az oroszok hibájából a lengyelek és az olaszok profitálhattak a legtöbbet – előbbiek némi meglepetésre a mezőny legnehezebb programját mutatták be, amellyel a 4. helyen találták magukat, utóbbiak pedig kiváló tangóval a grand prix döntő után ismét bronzérmet szerezhetnek.

A versenyben a papírformának megfelelően, saját világcsúcsukat ismét felülmúlva a francia Gabriella Papadakis és Guillaume Cizeron vezet, akik a kűrben ötödik Európa-bajnoki címükért korcsolyázhatnak, a második helyen pedig Ádámék edzéstársai, az orosz Sztyepanova–Bukin-kettős áll.

A jégtáncosok kűrjét szombaton a mieink kezdik, Ádámék magyar idő szerint 14.31-kor lépnek jégre.


EURÓPA-BAJNOKSÁG, MINSZK

Nők: 1. Szofija Szamodurova (orosz) 213,84, 2. Alina Zagitova (orosz) 198,34, 3. Viveca Lindfors (finn) 194,40, …13. Tóth Ivett 160,83

Részletes eredmények

Jégtánc – ritmustánc utáni állás: 1. Gabriella Papadakis–Guillaume Cizeron (francia) 84,79, 2. Alekszandra Sztyepanova–Ivan Bukin (orosz) 81,37, 3. Charlène Guignard–Marco Fabbri (olasz) 79,05, …17. Yanovskaya Anna–Lukács Ádám 58,70

Részletes eredmények

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X