moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség

Szinkronkorcsolya története

Mi a szinkronkorcsolyázás ?

A korcsolyázás egyik versenyága, amelyben 16 fős csapatok összhangban korcsolyázva különböző, művészien kivitelezett formációkat mutatnak be.

Nemzetközi történet

A 60-as 70-es években az USA-ban és Kanadában sorban jöttek létre a (főleg egyetemi) csapatok. Az első versenyeket is itt tartották, és a két ország szövetsége fogalmazta meg az első szabályokat is. Az első nemzetközi versenyt a svédországi Göteborgban rendezték 1989-ben, ahol magyar csapat már képviselte hazánk színeit.
A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (International Skating Union, ISU) 1990-ben, az új-zélandi Christahurch-ben tartott kongresszusán vette fel szakágai közé. 1993-ban kapta meg a ma is használt nevét a Synchronized Skating magyarul: Szinkronkorcsolya nevet. A szakág első világkupáját 1996 tavaszán Bostonban, világbajnokságát pedig 2000-ben Minneapolisban tartották, ahol a magyar színeket a MAC Népstadion csapata képviselte.

A sportág hazai története

Hazánkban az első csapat 1988-ban alakult meg Budapesten. Az első vidéki csapat Szombathelyen jött létre. A sportág itthoni fejlődéséhez nagyban hozzájárult Berecz Ilona és Dohány Andrea, a svéd csapat edzője, aki ma is segíti csapatunkat.
1989. december 29-30-án a magyar csapat már részt vett a göteborgi nemzetközi versenyen, ahol a B csoportban a harmadik helyen végzett. Budapesten és vidéken sorra alakultak csapatok: Axel Korcsolyázó Klub (Budapest) Curling Klub (Székesfehérvár), Sabaria Korcsolyazó Klub (Szombathely), Szivárvány Korcsolyázó Klub (Pécs).
Az első Országos Bajnokságot 1993-ban Székesfehérváron rendezték meg.
A nemzetközi versenyeken, világkupákon, világbajnokságokon minden szezonban képviselte csapat hazánkat.
– Legjobb eredmények:
1998. Világkupa Bordeaux – 11. hely (MAC Népstadion)
1999. Világkupa Göteborg – 11. hely (MAC Népstadion)

Jelen

2007 júniusában egy országos toborzást követően alakult ki– a Magyar Szinkronkorcsolya Válogatott – jelenlegi összeállítása. 2007 szeptemberében Miskolcon kezdődött el a válogatott munkája, napi 5 óra edzéssel, remek felkészülési lehetőségek között. Versenyről versenyre egyre jobb eredményeket sikerült elérni. A 2008 márciusában megrendezésre került, budapesti Szinkronkorcsolyázó Világbajnokságon a 14. helyezést érte el a csapat, ezzel 7 helyet lépett előre az előző évek világbajnokságain elért eredményekhez képest.
Az elmúlt években többször került megrendezésre a Jégvirág Kupa Miskolcon, amely 2008-tól ISU verseny lett.
A csapat menedzsere Gulyásné Sinka Erika kiváló munkájának köszönhetően remek edzői gárda végzi a szakmai munkát.
A továbbiakban a csapat Budapesten készül a szezon versenyeire a két korábbi neves műkorcsolyázó, Kulcsár Zsófia és Tóth Zoltán irányításával.
Az idei szezonra Dohány Andrea készítette a koreográfiát és a felkészülésben is nagyban segít a többszörös világbajnok svéd csapat magyar származású nemzetközi szaktekintélye, Dohány Andrea.

-Legjobb eredmények:
2008. Világbajnokság Budapest – 14. hely. (Team Passion)

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X