moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2023. április 20.

„Sikeres idényt zártunk!”

A világbajnokságokkal műkorcsolyázóink, jégtáncosaink és szinkronkorcsolyázóink számára is véget ért a hosszú, ámde eredményesnek mondható 2022/2023-as idény. Értékelés.

Hosszú és számtalan akadállyal nehezített szezont zárt a műkorcsolya ágazat. Ennek ellenére a hazai és a nemzetközi versenyeken egyaránt szép eredményeket értek el korcsolyázóink. A szezon három felnőtt csúcseseménye a januári, finnországi Európa-bajnokság, a márciusi, japán világbajnokság és a március utolsó hétvégéjén megrendezett szinkronkorcsolya-világbajnokság volt. Az espooi kontinensbajnokságon a Pavlova Maria-Sviatchenko Aleksei páros 5., míg jégtáncpárunk – Ignateva Mariia és Szemko Danijil – 10. lett. Láng Júlia és Vlasenko Aleksandr egyaránt döntőbe jutott, előbbi 23., utóbbi 24. lett. A saitamai világbajnokságon párosunk a 7., jégtánckettősünk pedig a 20. pozícióban zárt, míg Láng Júliának ezúttal sajnos nem sikerült döntőbe kerülnie. A 2022/2023-as küzdelemsorozatra a koronát a Team Passion együttese tette fel: szinkronkorcsolya-csapatunk egy helyet előre lépve 7. lett az amerikai világbajnokságon!

Amit az ágazat eltervezett és kitűzött akár a korcsolyázás, akár az eredmények szempontjából, véleményem szerint sikerült teljesítenünk – kezdte a szezonértékelést Dr. Vardanjan Gurgen, a műkorcsolya ágazat sportigazgatója.

Természetesen mindig vannak olyan pillanatok és versenyek, melyekről az első benyomás az, hogy lehetett volna másképpen, míg máskor még túl is teljesítettek a versenyzők, így azt mondhatom, hogy megvolt a jó egyensúly. Summa summarum, sikeres idényt zártunk és hagyunk magunk mögött. Mint mindig, most is előfordultak nehezebb időszakok, a szezon elején Láng Julcsi felkészülését nehezítette egy sérülés, Vlasenko Aleksandr pedig betegség miatt nem lehetett ott velünk a felnőtt világbajnokságon Japánban. Ez sajnos benne van a sportban – folytatta a szakvezető.

Az eredményesség tekintetében messze jobb szezont futottunk, mint azt vártuk. A párosunk az Európa-bajnokságon és a világbajnokságon is ott volt a legjobb 10-ben (a kontinensbajnokságon az 5., a világbajnokságon pedig a 7. helyen zártak – a szerk.), így a következő szezon Világkupa-sorozatából kettőt mi választhatunk ki, ráadásul még egy párost indíthatunk mindkét világversenyen. Ez nagyon nagy szó, hiszen a páros férfitagja – Sviatchenko Aleksei – Nagy Balázs távozása miatt nyáron került Pavlova Maria mellé, ám így is kiemelkedően teljesítettek. A pekingi olimpia után Magyar Márk szögre akasztotta a korcsolyát és visszavonult, így Chtchetinina Ioulia is keresi párját, reméljük, hogy mindkét megszerzett kvótát fel tudjuk majd tölteni. Jégtáncpárunk az Európa-bajnokságon 10. lett, ami nagyon bíztató eredmény a jövőre nézve és ezzel ugyancsak szereztünk egy plusz kvótát a következő kontinensviadalra. Bízom benne, hogy jövőre az egyéni számokban is be tudunk kerülni a világbajnokság döntőjébe. A felnőttekhez hasonlóan a junior versenyzőink is kőkeményen készülnek az új szezonra.

Nemzeti szinkronkorcsolya-csapatunk nagyszerűen szerepelt a világbajnokságon. A tavalyi vb-8. helyhez képest sikerült egy pozíciót előrelépni, sőt, Finnország mögött Magyarország lett a második legjobb európai nemzet, a világon pedig a negyedikek lettünk. Mindössze három ország tudott csak megelőzni minket – USA, Kanada és Finnország. Úgy gondolom, hogy az előttünk záró csapatokból jövőre is meg tudunk egyet, kettőt előzni, ehhez azonban folytatni kell azt a kemény munkát, melyet évek óta végez a csapat, mindemellett rohamtempóban fejlődnek” – zárta gondolatait Dr. Vardanjan Gurgen.

A felnőtt Európa- és világbajnokság, valamint a junior világbajnokság válogatóversenyeinek eredményei és a versenyzők pontjainak összehasonlítása ITT érhető el.

Az Európa-bajnokság értékelése IDE kattintva érhető el.

A világbajnokság értékelése IDE kattintva érhető el.

A szinkronkorcsolya világbajnokság értékelése IDE kattintva érhető el. 

HUNSKATE Media

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X