moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2023. március 6.

Véget ért Junior Műkorcsolya Világbajnokság

Február 27. és március 5. között a kanadai Calgary adott otthont a junior műkorcsolyázók világbajnokságának. A magyar színeket műkorcsolyában Dzsumanyijazova Polina és Vlasenko Aleksandr, jégtáncban pedig Benkiewicz Maya és Shapiro Mark képviselte.

Kiemelkedő eredmény született a nők egyéni számában, hiszen Dzsumanyijazova Polina 16. helyezésével (országonként 13.) megszerezte a magyar kvótát, a 2024-es Téli Ifjúsági Olimpiai Játékokra. 

Nagyon fiatal és a nemzetközi versenyeket tekintve még tapasztalatlan jégtáncospárral vettünk részt a kanadai junior világbajnokságon. Benkiewicz Mayanak és Shapiro Marknak ez volt az első szezonja így együtt és a pályafutásuk első világbajnoksága, de Junior Grand Prix versenyeken már indultak korábban. A döntőbe kerülés nem volt realitás, ámde így is remek lecke és lehetőség volt számukra ez a világbajnokság. Úgy gondolom, hogy a jövő szezonban még jobban fognak dolgozni és még szebb eredményeket érnek majd el. Ezt ők is megerősítették, hogy legközelebb szeretnének ott lenni a döntőben” –kezdte értékelését Dr. Vardanjan Gurgen, a műkorcsolya ágazat sportigazgatója.

„Az egyéni programokban Dzsumanyijazova Polina, valamint Vlasenko Aleksandr indult el Calgaryban, és azt kell, hogy mondjam, hogy az ő szempontjukból kifejezetten jól sikerült a junior világbajnokság, hiszen mindketten döntőbe kerültek! Polina 47 induló közül egy csodálatos rövidprogram után a 12. helyen jutott a döntőbe, ami óriási eredmény. A kűrje nem sikerült ennyire jól, de így is a 16. helyet szerezte meg, ez a helyezés pedig egyben azt is jelenti, hogy Magyarországnak már van egy kvótája női műkorcsolyában a jövő évi Junior Olimpiai Játékokra, hiszen a kvalifikáció szempontjából Polina a 13. pozícióban végzett. Így már biztos, hogy lesz magyar résztvevő a junior ötkarikás játékokon.”

„Nagy harc volt a fiúknál is, hiszen itt is sok, pontosan 42 versenyző mérettetett meg. Vlasenko Aleksandr is bekerült a döntőbe és végül 21. lett, illetve igen magas technikai pontszámot ért el. Mindent összevetve nagyon jól szerepelt valamennyi versenyzőnk a junior világbajnokságon, az egyéni programokban nagy siker, hogy ott lehettünk a döntőben, az pedig külön öröm, hogy sikerült a kvótaszerzés a jövő évi Junior Olimpiai Játékokra” – osztotta meg velünk gondolatait a a műkorcsolya ágazat sportigazgatója.

Eredmények                                                                                                          

Junior Műkorcsolya Világbajnokság, 2023. február 27  – március 5.

Műkorcsolya női 

Dzsumanyijazova Polina 16. hely, 144.88 pont

Műkorcsolya férfi                                                                                          

Vlasenko Aleksandr 21. hely, 166.41 pont

Jégtánc                                                                                                         

Benkiewicz Maya/Shapiro Mark 28. hely, 40.94 pont

HUNSKATE Media

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X