moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2023. január 31.

Sikeres Európa-bajnokságot zártak műkorcsolyázóink és jégtáncosaink

Január 25. és 29. között Finnországban, Espooban rendezték a 2023. évi Műkorcsolya és Jégtánc Európa-bajnokságot, melyet rendkívül eredményesen zárt a magyar csapat.

Az ötnapos kontinensviadalon a hölgyeknél és a férfiaknál egyaránt 29-29 műkorcsolyázó mérettetett meg, párosban 13 duó, jégtáncban 23 kettős lépett jégre. Hazánkat Láng Júlia és Vlasenko Alexandr, jégtáncban Ignateva Mariia és Szemko Danijil, páros műkorcsolyában pedig Pavlova Maria és Sviatchenko Alexei képviselte a finnországi viadalon. A szerdától-vasárnapig tartó kontinensbajnokságon valamennyi korcsolyázónk döntőbe jutott és bemutathatta kűrprogramját is.

Ez egy minden szempontból nagyon különleges Európa-bajnokság volt. Hosszú évek óta ez volt a legeredményesebb kontinensbajnokságunk, hiszen minden számban döntőbe jutottak a versenyzőink, ráadásul a párosunk összetettben 5. helyen, jégtáncosaink pedig a 10. helyen végeztek (kűrprogramban előbbiek negyedikek, utóbbiak pedig kilencedikek lettek). Mindez azt jelenti, hogy a 2024-ben megrendezésre kerülő Európa-bajnokságon mindkét számban – párosban és jégtáncban is – két-két párt indíthatunk. Ez hatalmas előrelépés, hiszen így még több magyar versenyző vehet részt a kontinensviadalon– kezdte az értékelést Dr. Vardanjan Gurgen, a műkorcsolya ágazat sportigazgatója.

 Az egyéni számokban Vlasenko Aleksandr 24., Láng Júlia pedig a 23. helyen végzett az első felnőtt Európa-bajnokságán. A szezon során már számtalanszor bizonyították, hogy ennél sokkal jobb teljesítményre is képesek, de így is kiemelkedően szerepeltek, hiszen nagyon régen jutottunk egyéni számban döntőbe – ez a férfiaknál hatványozottan igaz. Nagyon boldogok és büszkék vagyunk, hogy jövőre összesen 10 versenyző képviselheti a magyar színeket, ez hatalmas dolog egy olyan kis országnak, mint amilyenek mi is vagyunk” – fogalmazott büszkén Dr. Vardanjan Gurgen.

A munkának nincs vége, sok még a teendő – a juniorokra és a felnőttekre egyaránt válogatóversenyek várnak. A senior világbajnokság válogatóversenye eredetileg Hollandiában lett volna, de sajnos túljelentkezés miatt nem minden kategóriában kaptunk engedélyt az indulásra. Férfi kategóriában változtatnunk kellett az előzetes terveken, így a szlovéniai Dragon Trophy lesz a felnőtt világbajnokság és a junior világbajnokság válogatója. Berei Mózes József és Vlasenko Alexandr számára kiemelten fontos lesz ez a verseny, mivel csak felnőtt kategóriában lehet világranglista pontokat szerezni, ami elengedhetetlen a világbajnokságon való részvételhez és az indulási sorrend sorsolásához. Pepének újabb lehetősége lesz, hogy a kűrprogramban a technikai minimum pontszámot teljesítse a felnőtt világbajnokságon való részvételhez (rövidprogramban már megszerezte a szükséges technikai pontokat).

Nagyon büszke vagyok, hogy a párosunk meghívást kapott az Európa-bajnokságot lezáró gálára, ez nem mindennapos dolog és nagyon hosszú ideje nem vett részt magyar versenyző az Eb-gálán. Ez örömmel tölt el és a versenyzők is nagyon boldogok voltak. Akárcsak a kontinensbajnokágon, a gálán is megmutatták, hogy nem véletlenül végeztek az előkelő 5. helyen. Programjukba is belevitték azokat az elemeket, melyeket már láthattunk tőlük, de a fények miatt jóval látványosabb lett a program. Remélem, hogy a jövőben egyre többször leszünk szereplői ezeknek az eseménynek!– zárt a műkorcsolya ágazat sportigazgatója.

 

EREDMÉNYEK

2023. évi Műkorcsolya és Jégtánc Európa-bajnokság

Finnország – Espoo, 2023. január 25-29.

Műkorcsolya – női

Láng Júlia 23. hely (130,28 pont)

Rövidprogram 46,33 pont

Kűrprogram 83,95 pont

Műkorcsolya – férfi

Vlasenko Alexandr 24. hely (173,94 pont)

Rövidprogram 62,49 pont

Kűrprogram 111,45 pont

Műkorcsolya – páros

Pavlova Maria–Sviatchenko Alexei 5. hely (172,98 pont)

Rövidprogram 57,97 pont

Kűrprogram 115,01 pont

 

Jégtánc

Ignateva Mariia–Szemko Danijil 10. hely (167,08 pont)

Ritmustánc 65,04 pont

Kűrprogram 102,04 pont

A program és az eredmények ide kattintva érhetők el.

 

HUNSKATE Media

Képek/Photos: MTI/AP/Lehtikuva/Antti Hamalainen

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X