moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2018. október 27.

Kínai–magyar korcsolyabarátság

Hosszú távú edzőprogramra Budapestre érkezett az utánpótláskorú kínai rövidpályás gyorskorcsolyázók egy csapata. Ennek apropóján, a kínai–magyar kapcsolatokat erősítendő, hazánkba látogatott dr. Liu Ajcsie, a kínai olimpiai bizottság téli sportokért felelős igazgatója, akit szövetségünk ügyvezető igazgatója, Schulek Csaba és az olimpiai keret vezetőedzője, Zhang Lina fogadott.

Schulek Csaba örömét fejezte ki dr. Liu Ajcsiének a kínai korcsolyázók érkezése miatt, hiszen, mint mondta, ez motivációt jelent a mieink számára, és szakmailag is fontos, hogy a világ két legjobb csapata együtt készüljön.

„Kína és Magyarország között kezd kialakulni egy gyümölcsöző sportszakmai kapcsolat, ami, annak fényében, hogy Pekingben rendezik meg a következő téli olimpiát, különösen fontos számunkra. Lina személyében kiváló kínai szakember dolgozik nálunk, ő garanciát jelent a minőségi munkára. Továbbá a két országot az is összeköti, hogy a két legeredményesebb korcsolyázónk, Liu Shaolin és Liu Shaoang félig kínai származású” – emelte ki szövetségünk ügyvezető igazgatója, aki a Nemzeti Korcsolyázó Központról (NKK) is beszámolt a sportvezetőnek.

„A már a tervezési fázisban tartó beruházás keretében 80 000 négyzetméteres területen a legmodernebb technológiát alkalmazva ötpályás jégcentrumot építünk, amiben két pálya a pincében, kettő a földszinten helyezkedik majd el, körben pedig a nagypálya kap helyet. A cél az, hogy az NKK Európa első számú korcsolyaközpontjává váljon, aminek elérésében feltétlenül számítunk kínai barátaink közreműködésére, és 2022-től szeretettel várjuk majd őket ide edzőtáborozni, versenyezni.”

Dr. Liu Ajcsie megköszönte a szíves fogadtatást, és üdvözölte a grandiózus beruházást. Hangsúlyozta: a kínai olimpiai bizottság is mindenben támogatja a magyar szövetséget és a magyar korcsolyázókat.

„Örülünk, hogy Lina és a Liu testvérek révén, akik nemcsak Magyarországnak, Kínának is dicsőséget szereznek, egyre szorosabbra fűzhetjük a két ország kapcsolatát. Éppen ezért a közeljövőben száz fiatalt fogunk Budapestre küldeni, hogy itt folytassanak sport irányú tanulmányokat. A magyar korcsolyázókat pedig szeretettel látjuk a 2020–21-ben rendezendő, rangos versenyeinken is” – fogalmazott a kínai olimpiai bizottság képviselője, aki komoly felajánlást tett: mivel az egyik pekingi sportlétesítményben ő felel az edzőtermi gépekért, ajándékba küldene ilyen eszközöket a magyar csapatnak.

Szövetségünk ügyvezető igazgatója hálája jeléül egy magyar olimpiai melegítőfelsőt adott át a sportvezetőnek, de egy másik meglepetéssel is készült neki: Lina az ő jelenlétében írta alá újabb négy évre szóló szerződését a MOKSZ-szal. „Nagy örömmel tölt el, hogy szemtanúja lehettem ennek a pillanatnak, hiszen Lina a kínai–magyar barátság kulcsszereplője” – mondta meghatottan dr. Liu Ajcsie, aki a mielőbbi viszontlátás reményében búcsúzott.

(Bruckner Nóra – Fotó: Tiborcz Dániel)

Li-ning Seat Törley Artificer
X