moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. március 9.

Minden és semmi

Két vitatható kizárás után egy drámaian izgalmas férfiváltó, döntőbe jutással. Liu Shaolin Sándor és a magyar csapat poklot és egy kis mennyországot is megélt a világbajnokság szombati futamain.

Liu Shaolin Sándor

„Itthon vagyunk!”

Ezt is énekelhette volna a több tucatnyi magyar szurkoló, akik busszal, autóval, repülővel (akár római, müncheni vagy bukaresti átszállás árán is…), de eljutottak a szófiai helyszínre. A hatalmas és viszonylag modern csarnokban messze a magyar tábor volt a legnépesebb és leghangosabb, és a meglehetősen üres lelátók ellenére is jó hangulatot varázsoltak a pálya köré.

Szükség is volt minden plusz erőre, mert a hosszú szezon végén igencsak takarékon volt már a sportolók energiaszintje. Ennek ellenére szombaton Jászapáti Petra, Burján Csaba, Liu Shaolin Sándor 1500 és 500 méteren, míg a férfiváltó 5000 méteren is biztató előjelekkel várhatta a napot – amelynek nagy része bosszúsan és balszerencsésen alakult végül…

Jászapáti Petra és Burján Csaba mindkét távon kihozta magából maximumot, Petrának ezúttal az 1500 m elődöntő volt a csúcs, míg Csabi 1500 méteren a B-döntő ötödik helyéig jutott, ezzel az összetett 13. helyen zárt.

Jászapáti Petra

Liu Shaolin Sándor viszont egész nap parádésan korcsolyázott, ennek ellenére nemhogy érem, hanem még lefutott döntő sem jutott számára, csak két kizárás: 1500 méteren az elődöntőben, 500 méteren pedig a döntőben került a neve mellé a „penalty” felirat.

Liu Shaolin Sándor

„Nem értesített arról a nemzetközi szövetség, hogy van olyan szabály, hogy ha én jövök hátulról, előzök két embert, engem vállaz le az ellenfél, mégis én kapom a büntetést… – mondta csalódottsággal kevert bosszúsággal Sanyi a futam után, majd rögtön hozzá is tette: „Nem szabad, hogy dühből csináljam tovább a versenyt, a fejemet kell ezután is használnom, ahogy eddig.”

Így is tett, 500 méteren remek negyed- és elődöntőt futott, és bár a hármas pályát kapta a fináléban, érmet, mi több aranyérmet akart a sprinttávon. Aztán kizárták a döntőben… Az első rossz rajt után ugyanis a mi fiúnk volt az, aki bemozdult, így futás helyett le kellett korcsolyázni a pályáról – a döntő előtt.

Liu Shaolin Sándor

„Ezt most én rontottam el, talán túlságosan izgultam. Nem tudom. Történt már velem hasonló, de döntőben még sohasem. Dühös nem vagyok, hiszen én hibáztam. Az előző kizárásom miatt inkább voltam az, továbbra is tartom, hogy a semmiért zártak ki ezerötszáz méteren. Vasárnap jön az 1000 méter, jó futamot kaptam, és mivel a futásommal ma sem volt gond, bizakodó vagyok” – foglalta össze érzéseit Sanyi a vegyes zónában, majd rohant is tovább a 5000 méteres váltó eldöntőjére, amelyen rajta kívül Burján Csaba, Krueger Cole, Varnyú Alex összetételű kvartett futott a jégen. A fiúk minden pozíciót bejártak a 45 kör alatt, de a lényeg, hogy a célvonalon elsőként Liu Shaolin Sándor haladt át, így a férfiváltónk vasárnap a döntőben folytathatja.

Knoch Balázs, Bánhidi Ákos

„Mindig visszás, amikor egy edző a bírókra panaszkodik, így én is mindig óvatosan teszem ezt. Ám ma, különösen az 1500 méteren történtek láttán azt kell mondanom, ez a kanadai bíró bohóctréfát csinált a vébéből. Amikor már a kanadai edzők is nevetnek a döntésein, akkor az mindent elmond…” – nyilatkozta a nap végén bosszúsan, de mégis higgadtan Bánhidi Ákos, az olimpiai keret csapatmenedzsere. „Az 500 méteres rajtot visszanéztem háromszor is, se kiugrást, se hibás startot nem láttam, ilyen döntést hozni egy világbajnoki döntőben megviseli egy edző idegeit. Ez már csak azért is volt bosszantó és idegesítő, mert Sanyinak a mai teljesítménye alapján kijárt volna egy érem. Érdekes nap lett a szombatunk így, az biztos. A váltónak viszont nagyon örülök, hiszen Ádó nélkül és a sok elkövetett hiba ellenére sikerült döntőbe jutnunk.”

Varnyú Alex, Krueger Cole

Folytatás vasárnap magyar idő szerint vasárnap 13 órától, 1000 méteren (Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Burján Csaba, Liu Shaolin Sándor) és a férfiváltó döntőjében szurkolhatunk a mieinknek.

VILÁGBAJNOKSÁG, SZÓFIA
Férfiak
500 méter:
1. Hvang Tae Heon (dél-koreai) 42.490, 2. Vu Ta-csing (kínai) 42.725, 3. Zsen Zsi-vej (kínai) 42.888, 4. Liu Shaolin Sándor (magyar), …16. Burján Csaba (magyar), …35. Varnyú Alex (magyar)
1500 méter: 1. Lim Hjo Dzsun (dél-koreai) 2:31.632, 2. Samuel Girard (kanadai) 2:31.685, 3. Li Dzsun Szeo (dél-koreai) 2:31.717, …13. Burján Csaba, …20. Liu Shaolin Sándor, …31. Varnyú Alex
Az összetett állása két táv után: 1. Hvan Tae Heon 34 pont, 2. Lim Hjo Dzsun 34, 3. Girard (kanadai) 24, …9. Liu Shaolin 9 pont, …16. Burján, …31. Varnyú
Nők
500 méter:
1. Lara van Ruijven (holland) 43.267, 2. Fan Ko-hszin (kínai) 43.427, 3. Suzanne Schulting (holland) 43.518, …18. Jászapáti Petra (magyar), …38. Bácskai Sára Luca (magyar).
1500 méter: Csoj Min Dzseong (dél-koreai) 2:29.741, 2. Kim Boutin (kanadai) 2:29.803, 3. Szofija Proszvirnova (orosz) 2:29.843, …17. Jászapáti Petra, …24. Bácskai Sára Luca
Az összetett állása két táv után: 1. Csoj Min Dzseong 34, 2. Ruijven 34, 3. Boutin 21, …17. Jászapáti, …24. Bácskai

HUNSKATE Média / Kovács Erika – Fotó: Fiák Blanka

Li-ning Seat Törley Artificer
X
X