moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. január 22.

Bajnokainké lett a „legpécsibb” elismerés

Idén is átadták a „legpécsibb” elismerést, a Tüke-díjat – immár tizenhatodik alkalommal. Ifjúsági Tüke-díjat kaptak Burján Csaba és Knoch Viktor olimpiai bajnokok.

Minden évben január 21-én talál gazdára a Tüke-díj. Szimbolikus az időpont, hiszen 1780. január 21-án emelte Mária Terézia városi rangra Pécset. Szimbolikus az is, hogy a díjat évről évre Habsburg György, a Tüke Alapítvány tiszteletbeli elnöke, az uralkodónő leszármazottja adja át. A rangos elismeréseket olyan személyek kaphatják, akik példamutató tevékenységükkel jelentős mértékben hozzájárultak a város fejlődéséhez.

Hagyományosan, már sokadik éve a Pécsi Székesegyházban celebráltünnepélyes szentmise előzi meg a díjátadót. Hétfőn este a Dóm Kőtárban találtak gazdára az elismerések: 2019-ben Burján Csaba és Knoch Viktor, olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázók kaptak az ifjúsági Tüke-díjat. Sportszakmai távollétükben előbbit édesanyja, utóbbit édesapja képviselte.

„Civilek ítélik oda a díjat. Ettől még különlegesebb. Elismert és megbecsült emberek adományozók és az adományozottak is. Nagyon sokan gratuláltak nekünk. Volt, aki elmesélte, hogy férfi létére könnyezve nézte végig az olimpiai döntőt. Szerettük volna, ha Viktor kisfia, Oliver is kimegy, amikor édesapját méltatják, de az ünnepséget megelőző hosszú mise miatt erre végül nem kerülhetett sor. Édesapja, János teljesen átszellemülten jött haza. A taxis megkérdezte tőle, mi van a kezében, s ő elmesélte, hogy a fia helyett vette át a Tüke-díjat, mire a sofőr közölte vele, hogy ő és a kollégái is látták a közvetítést, ahol a két pécsi fiúnak külön is drukkoltak” – mesélte Knochné Kaiser Ildikó, Viktor édesanyja.

Kerényi János, Knoch János, Habsburg György

„Hatalmas megtiszteltetés volt Csabi nevében átvenni e rangos elismerést, amely Budapesten is emlékezteti majd a fiamat arra, honnan indult, hova tartozik, hol várjuk őt büszkén haza minden versenyről ” –mondta Mátyás Csilla, Burján Csaba édesanyja.

Habsburg György, Mátyás Csilla, Krényi János

HUNSKATE Média / Holub Katalin – Fotók: PécsMa, wikipédia

 

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X