moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. március 9.

A világ legjobbjai között

Így kell ezt csinálni: a rövidprogram után a kűrben is megjavította eddigi legmagasabb pontszámát Láng Júlia a zágrábi junior-világbajnokságon, és 14.-ként fejezte be a versenyt – ezzel 18 helyet lépett előre tavalyi eredményéhez képest.

Büszkévé tette a magyar korcsolyatársadalmat, a külföldiek lépten-nyomon gratuláltak – Láng Júlia a zágrábi junior-világbajnokságon kiegyensúlyozott versenyzéssel bizonyította: ott a helye a legjobbak között. Habár a rövidprogramban megszerzett 10. helyének köszönhetően az utolsó előtti csoportban, japán és koreai kiválóságok társaságában melegíthetett, nem nyomta össze a teher: a kűrben is új egyéni csúcsot korcsolyázott, és a 14. helyen zárt. Így 18 helyet lépett előre a tavalyi junior-világbajnoksághoz képest, és Tóth Ivett 2016-ban szerzett 8. helye óta a legjobb magyar eredményt érte el.

„Nem is tudom elmondani, mennyire örülök, hogy a szezon legfontosabb versenyén így szerepeltem. Izgultam a kűr előtt, hiszen a rövidprogram eredménye alapján olyanokkal kerültem egy csoportba, akikről nem is gondoltam, hogy egyszer együtt melegítünk majd egy világbajnokságon. A közönség nagyon támogató volt, végig biztattak, ez sok erőt adott, a kűr minden percét élveztem. Látom, mik a hibák, min kell dolgoznom, és az idei utolsó versenyemen, ami Székesfehérváron lesz, már a következő szezonra készülve új elemként a tripla lutzot is szeretném bemutatni” – nyilatkozta a kűr után Julcsi.„Még mindig alig fogtuk fel, mi történt, hatalmas meglepetés volt a rövidprogram, és nagy szó, hogy a kűrben is várakozáson felül teljesített, remekül helytállt ebben a nem akármilyen 46 fős mezőnyben – vette át a szót edzője, Pavuk Patrícia, aki kimondhatatlanul büszke tanítványára, hiszen Julcsi ezzel az eredményével értékes kvótákat szerzett Magyarországnak. – Azzal, hogy 14. lett a junior-világbajnokságon, a következő szezonban sokkal több magyar lány vehet majd részt a junior grand prix versenyeken, mint tavaly, illetve a 2020-as Ifjúsági Olimpiai Játékokon is indulhat versenyzőnk. Ahogy Julcsi is mondta, a Jégmadár Kupán már a lutzot is meg fogja próbálni, aztán pedig nagy erőkkel készülünk a következő szezonra.”

A dobogósok személyét tekintve nem, a sorrendet illetően viszont változás történt: Alekszandra Truszova az első ugrásából, a négyfordulatos lutzból ugyan elesett, de a két négyfordulatos toeloopot tökéletesen bemutatta, és új világcsúcsot korcsolyázva megvédte címét. Honfitársa, a rövidprogram után az élen álló Anna Scserbakova egy kis hibával megugrotta a négyfordulatos lutzcot, és bár az összes többi eleme csodásan sikerült, nem tudta megtartani az első helyet. Ting Cui viszont megőrizte a bronzérmes pozíciót, így hét év után állhatott újra dobogóra amerikai lány a junior-világbajnokságon.


Végeredmény

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra – Fotó: Veritphoto

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X