moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. január 20.

Teljes az éremkollekció – Skate Helena, 4. nap

Hat éremmel zártunk Belgrádban: a kisebbek két arany- és egy ezüstérmét a nagyobbak két ezüsttel és egy bronzzal toldották meg a verseny utolsó napján, amikor az is eldőlt, hogy Láng Júlia képviseli majd a magyar színeket a februári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon.  

A Skate Helena verseny zárónapján az advanced novice lányok rövidprogramjában második helyet szerző Krizsanovszki Lili bizonytalankodott a tripla salchowban és az egyik kombinációjában, de a kűrben is új egyéni legjobb pontszámot korcsolyázott. Bár a rövidprogram után még mögötte álló, két tripla lutzot is sikeresen bemutató orosz megelőzte, a dobogós hely nem forgott veszélyben – Lili a novemberi Volvo Open Cup után ismét bronzérmes lett.

„Szép programokat futott, de a lendületén és a forgásokon még javítanunk kell” – mondta Vidrai Szabolcs, az SKSE tehetségének edzője. Lili másik edzője, Gór-Sebestyén Júlia hozzátette: „Nagyon elfáradt a szezon első felében, sokat dolgoztunk azon, hogy újra formába lendüljön, és minden jel arra mutat, hogy sikerült.”

Krizsanovszki Lili edzőjével, Vidrai Szabolccsal

Szabó Cintia a pénteken elrontott tripla salchowból a kűrben kettőt is tervezett, és az egyiket, valamint egy kisebb hibát leszámítva minden elemét remekül kivitelezte. Azzal, hogy a 4. legjobb kűrt futotta, előrelépett egy helyet, így 6.-ként zárt. Edzője, Sepa Tünde kiemelte: különösen elégedett Cinti teljesítményével, hiszen két hete korcsolyát kellett váltania, mert hirtelen kinőtte az előzőt.

„Már olyan kicsi volt a korcsolyája, hogy fájt benne a lába. Biztosra akartunk menni, ezért is vettük ki most a toeloopot a programjaiból. A rövidben kicsit elkapkodta az ugrásokat, a kűr viszont szépen sikerült, a második salchowra mentálisan fáradt el, azért esett belőle. Az országos bajnokságra szeretnénk visszatenni a toeloopot, a cél, hogy ott csúcsformában legyen.”  

Szabó Cintia

A Pavuk SE versenyzője, Zsirnov Dária a 14. helyen végzett. A juniorok versenyében edzéstársai, Láng Júlia és Szigeti Bernadett kiváló korcsolyázással megjavították eddigi legjobbjukat. Bernadett az elrontott rövidprogram után az 5. legjobb kűrt mutatta be, amellyel feljött a 15.-ről a 7. helyre.

Júlia a 36 fős mezőnyben mind a technikára, mind a komponensekre a legmagasabb pontszámot kapta, így megnyerte a kűrt, melyben ráadásul forgásai mellett most először lépéssorát is 4-es nehézségi szintűre értékelték. Ezzel előrelépett a harmadik helyről, és ezüstérmet nyert, sőt, mindössze 0,3 ponttal maradt le az aranyéremről.

„A kűrrel abszolút elégedettek vagyunk, az, hogy Betti az 5. legjobb volt, úgy, hogy a 3. csoportban, vagyis korán korcsolyázott, nagy szó. A végeredmény tekintetében persze fontos lett volna, hogy jó rövidprogramot fussanak, Betti ott kb. 15 pontot veszített, emiatt szomorú. Julcsinál a legfontosabb, hogy a mostanival együtt mindhárom válogatót megnyerte, így a magyar junior lányok közül ő mehet az ifjúsági olimpiára. Látjuk, hol tart a nemzetközi mezőny, a cél, hogy eljussunk arra a szintre, ezen dolgozunk” – mondta Rosnik András, a Pavuk SE egyik edzője.

Láng Júlia, Zsirnov Dária és Szigeti Bernadett

A Sportország SC-t képviselő Schermann Regina sajnos két eséssel kezdte a kűrt, és egy helyet hátracsúszva 6.-ként zárt. Sepa Tünde elárulta: a szárazföldi melegítés végén tanítványa meghúzta a külső bokaszalagját, melyet az orvos beragasztott ugyan tapasszal, így levett egy kis terhet a fájó szalagról, de ez kizökkentette Reginát.

„A hatperces melegítésen még minden rendben ment, de a kűr elején már láttam, hogy nagyon izgul, ezért esett. Aztán összeszedte magát, és szépen megcsinálta az axeleket meg háromféle tripla ugrást is. A bokasérülés inkább mentálisan hátráltatta, mint fizikálisan. Ez új helyzet volt neki, igyekezett mindent kihozni magából a programban, de ez sajnos nem volt elég az előrelépéshez. A második pontszámra keveset kapott, ezen még többet fogunk dolgozni, és egy újítást is kitalálunk a bajnokságra.”

Schermann Regina

A hét elején vállsérülést szenvedő Rabb Csenge egy jól sikerült rövidprogram után a kűrben sokat hibázott, így nyolc helyet rontott, de tekintve, hogy az is kérdéses volt, egyáltalán el tud-e indulni a versenyen, hősiesen helytállt. Ez az SKSE juniorjaira, Csiszér Emesére és Nagy Dórára is igaz, akiknek szintén nem volt zökkenőmentes a felkészülésük – Emese hat helyet hátracsúszott, Dóra viszont egyet előre tudott lépni.

„Mesi, amellett, hogy elsős gimnazistaként igen leterhelt, december végén egy hétig lázasan feküdt, így nagyon legyengült, ehhez képest szépen futott. Dóri pedig folyamatosan sérülésekkel küzdött a szezonban, de már jó úton halad, hogy visszaszerezze formáját. Mivel november eleje óta nem versenyzett, a fő cél most az volt, hogy a bajnokság előtt visszarázódjon” – mondta edzőjük, Gór-Sebestyén Júlia.

Schermann Regina, Sepa Tünde, Szabó Cintia, Gayane Akopyan és Maszljanko Alexander

Edzéstársához, Schermann Reginához hasonlóan a szenior férfiak versenyében induló Maszljanko Alexandert is váratlan eset hátráltatta: program közben meghúzta a jobb lábát, így alig tudta lefutni a kűrjét. Sok hibát vétett, de mivel mindössze ketten indultak kategóriájában, ezüstéremmel térhetett haza.

Eredmények

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra

Li-ning Seat Törley Artificer
X