moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2018. szeptember 27.

Mosolygós debütálás

A héten Ostravában folytatódik a műkorcsolyázók és jégtáncosok junior grand prix sorozata, ahol Schermann Regina képviseli a magyar színeket. Az augusztusi tesztverseny győztese mosolygós, szépen előadott rövidprogrammal mutatkozott be a juniorok között, és a 36 fős mezőnyben 19. helyről várja a folytatást.  

Schermann Regina, a Sportország SC versenyzője kidolgozott mozdulatokkal, végig mosolyogva mutatta be rövidprogramját a junior grand prix sorozat ötödik állomásának első versenynapján. A csodásan kivitelezett hátrahajlós forgás és lépéssor után a tripla flippel nyitotta az ugrások sorát, melyből előredőlve érkezett, így épphogy az ujjai hegyével, de érintette a jeget. A tripla rittbergerből kifordult, de bátran belement a dupla toeloopba, azonban a két ugrás között letette a lengőlábát, ezért a kombinációját nem értékelték. Végül nehéz bemenetelből szép dupla axelt ugrott – produkciójára 41,76 pontot kapott a bíróktól.

Edzője, Akopyan Gayane szerint ez kiváló bemutatkozás volt, pláne, hogy Regina számára nemcsak a mezőny erőssége jelent kihívást. „Mivel nem sokat utazott eddig, és ez az első nagy versenye, minden új neki: félelmetes a sok biztonsági őr, hogy szigorúan csak akkreditációs kártyával lehet jönni-menni. Kínai iskolába jár, angolul nem beszél, ráadásul nincs más magyar induló, így még jobban izgult. Mikor megtudtam, hogy a japánokkal és az amerikai lánnyal egy csoportban edzünk, azt gondoltam, ez még tetézi az ijedtségét. Ugrálták körülötte a sok lutzot, flipet, tripla-tripla kombinációt, de egyáltalán nem rémült meg, sőt, nagyon jól érezte magát ebben a közegben.”

Akopyan Gayane hozzátette: ha Regina később lépett volna jégre, magasabb pontokat is kaphatott volna. „Tavaly ősszel még csak a salchowot tudta, aztán egy szezonon belül az összes triplát megtanulta, és most az edzéseken már lutzokat is ugrott. Az augusztusi tesztversenyen még dupla-dupla kombinációt csinált, azóta ezen is nehezítettünk. Bár nem volt tökéletes a program, nem esett, miközben nála jóval tapasztaltabb versenyzők is csúnyán elrontották a programjukat. Örülök, hogy nem szomorodott el, és elszántan készül a kűrre, hogy a legjobb formáját mutassa.”

Érdekesség, hogy a mai verseny során többen is estek forgásban, ami nem gyakran fordul elő. Még Aljona Kosztornaja, a legutóbbi junior világbajnokság ezüstérmese is meglepő hibát vétett: a rendkívül stabil orosz korcsolyázó nehéz bemenetelből indította volna a dupla axelt, de elrontotta a felugrást. Ám az orosz lányoktól megszokott módon a program további részében a bizonytalanság legkisebb jele sem látszott: gyönyörű tripla flipet és tripla lutz-tripla toeloop kombinációt mutatott be, a forgásaira és a lépéssorára is a legmagasabb szintet kapta. Amint véget ért a zene, elsírta magát, ami nem csoda, hiszen soha nem ront, most is tökéleteset várt magától. Az eredmény láttán megnyugodhatott: a hiba ellenére is több mint 70 ponttal vezet a versenyben.

A második helyen meglepetésre az amerikai Ting Cui áll, aki az előző junior grand prix versenyén még több mint 17 ponttal maradt el az orosz klasszistól, most viszont mindössze négy századdal kapott kevesebbet. Akkor rontotta a kombinációját, de ma mindkét ugrást fantasztikusan, magasba emelt kézzel mutatta be, ami nehezítésnek számít. Ugyanazokat az elemeket tervezte, mint Kosztornaja, és ő hibátlanul végre is hajtotta. Akopyan Gayane szerint ma megérdemelte volna az első helyet, mert gyönyörűen, tisztán, lendületesen korcsolyázott.

Ugyanez mondható el edzéstársáról, a dél-koreai Jelim Kimről, aki három hete ezüstérmet szerzett Litvániában, így most a Linzben diadalmaskodó Kosztornajához hasonlóan neki is a decemberi grand prix döntőbe való bejutás a tét. A Cinema Paradiso című film betétdalára bemutatott rövidprogramjában ő is felemelt kézzel ugrotta a lutzot, és a többi eleme is tökéletesen sikerült, így majdnem 8 ponttal javította meg eddigi legjobbját.

Az első három helyezett a rövidprogram után egy ponton belül van, így szombaton rendkívül izgalmas kűrversenyre számíthatunk. Schermann Regina a harmadik csoportban lép majd jégre.

 

JUNIOR GRAND PRIX, OSTRAVA

Nők – rövidprogram utáni állás: 1. Aljona Kosztornaja (orosz) 70,24, 2. Ting Cui (amerikai) 70,20, 3. Jelim Kim (dél-koreai) 69,45, …19. Schermann Regina 41,76

(Bruckner Nóra)

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X