moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. január 23.

Közel a top 10

Izgalmakból nem volt hiány a minszki Európa-bajnokság nyitónapján: a sok rontással tarkított női versenyben az ötödik Európa-bajnokságán induló Tóth Ivettért szoríthattunk. Olimpikonunknak is becsúszott egy meglepő hiba, emiatt a 13. helyről, de a vágyott top 10-től alig három ponttal elmaradva várhatja a pénteki kűrt. 

Érzelmi hullámvasúton érezhették magukat a korcsolyarajongók Tóth Ivett rövidprogramja alatt, hiszen olimpikonunk, ugyan nem tökéletesen, de megcsinálta a tripla-tripla kombinációt, majd olyan gyönyörű, tiszta tripla lutzot ugrott, mint ebben a szezonban talán még egyszer sem. A többség ezen a ponton valószínűleg teljes nyugalommal hátradőlt, mondván, a dupla axel már nem kihívás. Ám nemhiába halljuk sokszor a szakmabeliektől: a jég csúszik, vagyis bármi megtörténhet – Ivett a dupla axelre ráfordulva teljesen váratlanul csak egy fél fordulatot tett meg a levegőben.

Az ötödik Európa-bajnokságán versenyző műkorcsolyázónk elmondása szerint kedden még szoknia kellett a jeget, de a szerdai edzés már jó hangulatban telt, és bár az elmúlt időszakban nem minden állt úgy össze, ahogy szerette volna, ez a hiba őt is meglepte.

„Bosszant, hogy elrontottam a dupla axelt, hiszen az stabil ugrásom, de mivel az utolsó egy-másfél hétben küzdöttem az edzéseken, örülök, hogy azért csak összehoztam egy elfogadható rövidprogramot. Most igyekszem gyorsan regenerálódni, és pénteken nagyon fogok figyelni az axelekre, ahogy persze a többi ugrásra is, hogy egy jó kűrrel feljöhessek a legjobb tízbe” – nyilatkozta Ivett, aki pénteken 9.-ként lép jégre a 24 fős mezőnyben.

Edzője, Tokaji-Kulcsár Zsófia szerint nem pillanatnyi kihagyás áll a rontás hátterében, hanem épp az erőteljes koncentrálás, hiszen a két legnehezebb elem teljesítése után Ivett tudta, hogy ha az axel is megvan, bőven tízen belül végez.

„Minden elemére megkapta a szinteket, és az, hogy a két legrizikósabb ugrása sikerült, mindenképp előremutató. Az axelt tízből tízszer tudja, nagyon sajnáljuk, hogy pont most nem jött össze, mert ha az is meglett volna, odaérhetett volna a top 6 környékére. Igaz, hogy már tapasztalt versenyzőnek számít, de minden nagy verseny stresszes – még egy hatszoros Európa-bajnok Fernandez is izgul, a lényeg az, hogyan kezeljük az izgalmat. Most előre kell néznünk, azon leszünk, hogy pénteken hibátlan kűrt mutasson be.”

Az öt órán át tartó verseny során egyébként végig sok rontást láthattunk, még az utolsó csoportban is voltak komoly hibák. A dobogóesélyesnek számító orosz Sztanyiszlava Konsztantyinova például kombinációval nyitott volna, amiből csak egy dupla lutz lett, ez viszont szólóugrásként nem értékelhető. A program második felében aztán a tripla flipre rátette a tripla toeloopot, de elesett belőle, vagyis a három ugráseleméből kettőt csúnyán elrontott, így mindössze a 11. helyen áll.

Vele ellentétben honfitársa, az olimpiai bajnok Alina Zagitova meggyőzően korcsolyázott, habár a védjegyévé vált, igen nehéz tripla lutz-tripla rittberger kombináció második ugrását szokatlan módon hiányosnak értékelte a technikai panel, míg a tripla flipjét, melyből nagyon előredőlve érkezett, pluszpontokkal jutalmazták. Igaz, hogy Zagitova a szezon első felében messze nem volt olyan stabil, mint a tavalyi évben – az orosz bajnokságban például dobogóra sem tudott állni –, de talán mondhatjuk, hogy meglepetésre jó pár ponttal elmaradt idei legjobbjától.

A második helyen a legendás Alekszej Misin tanítványa, az első felnőtt szezonjában brillírozó Szofija Szamodurova áll, aki tökéletes rövidprogramjára nemcsak hogy új egyéni legjobb, 70 feletti pontszámot kapott, de a technikai értékekben megelőzte Zagitovát, és mindössze kb. két pontra van az olimpiai bajnoktól. A kis bronzéremnek a szintén hibátlanul korcsolyázó svájci Alexia Paganini örülhetett, aki utolsó jégrelépőként szó szerint az utolsó pillanatban, 0,03 század ponttal ütötte ki a finn Viveca Lindforst a harmadik helyről.

A nők kűrjét pénteken rendezik meg, Tóth Ivett magyar idő szerint 17.17-kor lép jégre.


EURÓPA-BAJNOKSÁG, MINSZK 

Nők – rövidprogram utáni állás: 1. Alina Zagitova (orosz) 75,00, 2. Szofija Szamodurova (orosz) 72,88, 3. Alexia Paganini (svájci) 65,64, …13. Tóth Ivett 54,90

Részletes eredmények

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra

 

Li-ning Seat Törley Artificer
X
X