moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. március 19.

Bajnokok hazájában – Világbajnokság

Igazán értő közönség előtt léphetnek jégre a héten a műkorcsolyázók és a jégtáncosok, az idei világbajnokságot ugyanis a sportágnak számos bajnokot adó Japánban rendezik meg. A részt vevő 43 ország 167 versenyzője között pedig ott vannak a mieink is: Tóth Ivett szerdán, a Yanovskaya Anna–Lukács Ádám-jégtánckettős pedig pénteken mutatja be rövidprogramját Szaitamában.

Habár a világbajnokság első versenyszámára csak szerdán kerül sor, már a hétfői és keddi edzések is népes közönség előtt zajlottak a szaitamai arénában. Tóth Ivett 15 órás repülőút után vasárnap este érkezett meg a japán nagyvárosba, így már hétfő délelőtt volt alkalma megtapasztalni ezt az elképesztő hangulatot.

„Hatalmas a csarnok, fantasztikus a jégpálya, a jég minősége, az edzőpálya is. Az ellátás első osztályú, a japánok tényleg minden feltételt biztosítanak ahhoz, hogy csak a korcsolyázásra kelljen koncentrálnunk. Egyedül az nem túl ideális, hogy a hoteltől egy órát kell utazni a csarnokig, sőt, ha dugóba kerül a busz, másfél óra is lehet belőle. De mivel a két pálya nagyon közel van egymáshoz, és szuper babzsákokat tettek ki a csarnokban, a két edzés között ott tudtunk pihenni” – mondta Ivett, akit szerencsére nem viselt meg nagyon az időeltolódás, ugyanis az utazás előtti napokban már itthon tudatosan készült rá: este 8-9 órakor lefeküdt aludni, és hajnali 4-kor kelt, majd 7-re ment edzeni.  

Tóth Ivett a vb helyszínén

Olimpikonunk felkészülése egyébként nem volt zökkenőmentes: februárban nagyon megbetegedett, és bár először azt remélte, három nap alatt összeszedi magát, egy teljes hétre kiesett az edzésből. „Ki sem tudtam kelni az ágyból, így eléggé leépültem. Terveztük, hogy indulok egy innsbrucki versenyen, és bár addigra meggyógyultam, lemondtuk a részvételt. Így nyugodtabban teltek az utolsó hetek, és maximálisan arra tudtam koncentrálni, hogy visszanyerjem a kondíciómat. Illetve az Eb óta Hoffmann Nórával sokat dolgoztunk az előadásomon, rengeteget segített, hogy ki tudjam hozni magamból azt, ami eddig esetleg még hiányzott.”

Ivett fő célja az Európa-bajnoksághoz hasonlóan természetesen a világbajnokságon is az, hogy tisztán végrehajtsa a technikai elemeket. „Nem szeretnék helyezésekben gondolkodni, hibátlanul kell korcsolyáznom, a többi már a bírókon múlik. Mondjuk tavaly épphogy bejutottam a legjobb 24-be, most azért nem szeretném ennyire kicentizni.”

Tóth Ivett edzőivel, Tóth Zoltánnal és Tokaji-Kulcsár Zsófiával a csarnokban

Jégtáncosaink már egy hete Japánban készülnek: Yanovskaya Anna és Lukács Ádám edzéstársaikkal, az Európa-bajnoki ezüstérmes Alekszandra Sztyepanovával és Ivan Bukinnal együtt Fukuokában végezték el az utolsó simításokat a programjaikon. A világbajnokság helyszínére ottani idő szerint kedd este érkeztek meg, így hivatalos edzésen először szerdán vesznek részt.

„Örülünk annak, hogy Fukuokában tölthettük ezt a hetet, nagy könnyebbség, hogy nem egy-két nappal a verseny előtt kell megszoknunk a körülményeket, az időjárást, az időeltolódást. Ahogy Moszkvában, úgy itt is napi két edzésünk volt, ezek alatt igyekeztünk megtartani az elmúlt egy hónapban otthon megszerzett kondíciónkat, kidolgozni minden apró részletet a programokban, és fejlődni abban, amiben úgy éreztük, hogy még lehetett” – fejtette ki Ádám.

Yanovskaya Anna és Lukács Ádám Fukuokában

Tavaly Milánóban hibáztak a ritmustáncban, így kiszorultak a kűrfutók közül, a 27. helyen fejezték be a versenyt. Az idei Európa-bajnokságon sem sikerült tökéletes tangót bemutatniuk, ezért amellett, hogy az elmúlt hetekben többször futották le egyben, mint korábban, rengeteg változtatást is eszközöltek a programban – tudtuk meg Ádámtól.

„Főleg az összekötő lépésekben variáltunk, próbáltunk javítani azon, ami nem tetszett a bíróknak, és nagyon sokat fejlődött a program az Eb óta. Az elmúlt egy hónapban edzettünk a legintenzívebben a szezon során, a jeges és a szárazedzések számát is növeltük. A legfontosabb természetesen az, hogy tisztán korcsolyázzunk a vb-n, de nyugodt szívvel mondhatom: mindent megtettünk azért, hogy harcolhassunk a legjobb húszba kerülésért.”

Tóth Ivett magyar idő szerint szerdán 10.52-kor mutatja be rövidprogramját, míg jégtáncosaink pénteken lépnek először jégre.

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X