moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2018. október 5.

A legjobb tízben

Láng Júlia a 10. helyről várhatja a kűrt a junior műkorcsolyázók és jégtáncosok Ljubljanában megrendezett versenyén, ami tekintve, hogy a 36 fős mezőnyben elsőként kellett jégre lépnie, igazán nagy bravúr. A férfiaknál Szoboszlai Tamás képviseli hazánkat, aki első junior grand prix-ján vesz részt.

Az augusztus végi, pozsonyi junior grand prix-n Láng Júlia remekül kezdte az idényt, melyet Ljubljanában hasonlóan jól sikerült rövidprogrammal folytatott. Aram Hacsaturján Masquerade Waltz című szerzeményére bemutatott produkciójában tripla toeloop-tripla toeloop kombináció és tripla flip szerepelt, melyeket ugyan nem tökéletesen, de bátran megugrott. A többi elemét pozitív kiviteli pontokkal értékelték, sőt, a lépéssorát és a hátrahajlós forgását nehezebbnek is ítélték, mint Pozsonyban. Amiatt, hogy az 1-es rajtszámot kapta, összességében talán kevésbé fogott vastagon a bírók ceruzája, de így is a 10. helyről várhatja a szombati kűrt.

„Nagyon örülök, hogy idén két junior grand prix-ra is kijuthattam, szeretem ezeknek a versenyeknek a hangulatát, jól éreztem magam a jégen. Sajnálom, hogy hibáztam a kombinációban, remélem, legközelebb tökéletesen sikerül, sokat dolgozunk azon, hogy téthelyzetben is a maximumot tudjam teljesíteni. A célom szombaton az, hogy hibátlan kűrt fussak, és esetleg még jobb helyezést érjek el, mint az előző grand prix-n” – mondta a Pavuk SE 14 éves műkorcsolyázója, akinek jelenlegi helyezését tekintve erre minden esélye meg is van.

Edzője, a korábbi jégtáncos Rosnik András szintén bosszankodott egy kicsit a kombináció miatt. „Julcsi a szerdai edzésen abszolút stabilan ugrotta a tripla-triplát, kár, hogy a programban nem jött össze. Gurgennel [dr. Vardanjan Gurgen, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség pontozásos ágazati sportigazgatója – a szerk.] azt beszéltük, hogy ha mindent hibátlanul megcsinál, 52–54 pont körül kaphatott volna. Összességében elégedett vagyok a szereplésével. A kűrje a tudásához mérten technikailag és koreográfiailag is nagyon erős, ha meglesznek az ugrások, jó eredményt fog elérni.”

Júlia több pozsonyi ellenfelével is újra találkozhatott – köztük a jelenleg élen álló japán Kawabata Tomoéval, aki az első grand prix-n csak 5. volt, mert rontotta a tripla lutz-tripla toeloop kombinációt, most viszont minden tökéletesen sikerült neki. A Seherezádéra korcsolyázó japán lány így nyolc pontot javított, és 66 ponttal vezet a két orosz versenyző előtt.

Anna Taruszina, aki Pozsonyban is a második helyet szerezte meg, Astor Piazzolla zenéjére mutatta be programját. Az ugrásokat ezúttal is szépen kivitelezte, az egyik forgására azonban most nem adták meg a legmagasabb, 4-es szintet – így is mindössze egy ponttal maradt el Kawabatától.

A harmadik helyen közel 64 ponttal a legendás Jevgenyij Pljuscsenko tanítványa, Anasztaszija Tarakanova áll, akinek a kanadai ezüstérem után szintén a döntőbe jutás a tét. A riválisokkal ellentétben ő csak tripla-dupla kombinációt vállalt, és míg az első versenyén mindegyik forgása 4-es szintűre sikerült, most az egyiket nála is csak 3-asra értékelték.

A férfiaknál a miskolci Szoboszlai Tamás képviseli a magyar színeket Ljubljanában, aki a rövidprogramban Robbie Williams egyik slágerére korcsolyázott. Az augusztusi tesztversenyen még tripla toeloop szerepelt a kombinációjában, most viszont már a jóval nehezebb tripla lutzot tervezte be. Sajnos az ugrásokkal és a forgásokkal is meggyűlt a baja, így az utolsó helyről várja a pénteki kűrt. A szezonkezdés sosem könnyű, ráadásul Tamás első junior grand prix-ján vesz részt, a kűrben javíthat.

A kanadai verseny nyertese, Pjotr Gumennyik, aki akkor a 4. helyről hajrázott, ezúttal tökéletes programot futott. A Vittorio Monti Csárdására korcsolyázó orosz fiúnak most a tripla axel is sikerült, és a tőle megszokott lenyűgöző forgáspozíciókkal 77 pontot zsebelt be – ez majdnem 8 ponttal több, mint amit a kanadai Richmondban kapott.

A második helyen némi meglepetésre az izraeli Mark Gorodnitsky áll, aki gyönyörű rövidprogramot mutatott be az Il Volo egyik dalára. Minden elemét szép kiviteli értékekkel jutalmazták, így 6 ponttal megjavította eddigi legjobbját.

Tőle mindössze fél ponttal maradt el a Richmondban ezüstérmet szerző amerikai Tomoki Hiwatashi. A 2016-os debreceni junior-világbajnokság bronzérmese rontott a kombinációban, ugyanakkor kiváló forgásaival és a mezőnyben egyedülálló 4-es szintű lépéssorával meg tudta csípni a harmadik helyet.

A várakozásokkal ellentétben egyelőre sem a linzi junior grand prix második helyezettje, a japán Simada Kosiro, sem az ott a rövidprogram után élen álló kanadai Conrad Orzel nincs dobogón. A tavalyi szezon junior-világbajnoki ezüstérmese, a mindössze 14 éves Artur Danyieljan is csupán a 6., bár nem nagyok a pontkülönbségek, így izgalmas kűrversenyre számíthatunk.

A férfiak kűrjét pénteken, a nőkét pedig szombaton rendezik meg.

 

JUNIOR GRAND PRIX, LJUBLJANA

Nők – rövidprogram utáni állás: 1. Kawabata Tomoe (japán) 66,85, 2. Anna Taruszina (orosz) 65,74, 3. Anasztaszija Tarakanova (orosz) 63,98, …10. Láng Júlia 46,67

Férfiak – rövidprogram utáni állás: 1. Pjotr Gumennyik (orosz) 77,33, 2. Mark Gorodnitsky (izraeli) 74,66, 3. Tomoki Hiwatashi (amerikai) 74,17, …24. Szoboszlai Tamás 27,55

(Bruckner Nóra – Fotó: veritphoto)

Li-ning Seat Törley Artificer
X