moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. március 22.

Négy év után újra a döntőben – Világbajnokság

Rendkívül erős mezőnyben, a tavalyi eredményéhez képest hét helyet javítva bejutott a kűrbe Yanovskaya Anna és Lukács Ádám a szaitamai világbajnokságon. Így négy év után ismét van magyar a világ 20 legjobb jégtánckettőse között, ahol Ádám már a második partnerével szerepelhet.

Utoljára a 2015-ös sanghaji világbajnokságon szurkolhattunk hazai jégtáncosokért a kűrben: Lukács Ádám akkori partnerével, Carolina Moschenivel a 18. helyen zárt élete első felnőtt vb-jén. Tavaly már Yanovskaya Annával az oldalán indult Milánóban, ám akkor még nem sikerült bekerülniük a legjobb 20 közé. Az idei Európa-bajnokságon – a 2018-as kontinensviadalhoz hasonlóan – összejött a kűrfutás, de nem voltak elégedettek a ritmustánccal, hiszen rontottak a twizzle-sorban.

Ma azonban maximálisan feledtették ezt, és a szezon legfontosabb állomásán hibátlan, magabiztosan előadott tangójukkal kiérdemelték a továbbjutást. Az idény során csak egyszer, egy zágrábi challenger versenyen kaptak magasabb szinteket az elemeikre, de az, hogy a világbajnokságon, majd 20 000-es közönség előtt, az Eb-n elkövetett rontás terhével együtt is meg tudták közelíteni az ott elért pontszámukat, elismerésre méltó.

Anna és Ádám edzőikkel, Alekszandr Szvinyinnel, Irina Zsukkal és Ivan Volobujevvel

„Lenyűgöző az aréna, a közönség fantasztikus. A japán emberek műkorcsolyához, jégtánchoz való hozzáállása egyedülálló, itt a sportágak és a korcsolyázók szeretete, tisztelete régre nyúlik vissza, tényleg mindent elkövetnek a kényelmünk érdekében. Nagyon örülünk annak, hogy éppen itt tudtunk így teljesíteni, egész szezonban erre készültünk” – kezdte Ádám, aki az eredmény okát elsősorban abban látja, hogy most testileg és lelkileg is topon vannak.

„Egy világversenyen kulcsfontosságú, hogy az ember az elsőtől az utolsó jégen töltött pillanatig fizikailag és mentálisan is százszázalékos legyen, és teljes erőbedobással tudja lefutni a programjait. Nem könnyű végig koncentrálni egy ilyen napon, amikor reggel 4-5-kor kelünk, végig a pályán vagyunk, és csak este 8-ra érünk vissza a hotelbe. Igyekeztünk már az edzésekre is ennek tudatában felkészülni, minden alkalommal pontosan korcsolyázni. Most már elmondhatjuk, hogy ez nem csak az edzéseken sikerült.”Jégtánckettősünk tehát jól vette az első akadályt, ráadásul igen erős mezőnyben teljesítette kitűzött célját. „Hihetetlenül magas színvonalú a verseny, ki merem jelenteni, hogy évek óta nem volt ilyen. Az utolsó két csoportban mindenki fantasztikusan korcsolyázott, nem lettem volna a bírók helyében” – jegyezte meg Ádám, aki a kűr során akár jelentősebb átrendeződésre is számít, hiszen a 2. és a 8. hely között például mindössze három és fél pont a különbség.

A mieink abból a szempontból nehezebb helyzetben vannak, hogy az előttük álló ukránok majdnem négy ponttal kaptak többet a tangójukra, így nem lesz könnyű javítaniuk a helyezésükön. „Természetesen jó lenne előrelépni, de a legfontosabb most az, hogy kipihenjük magunkat, és holnap is ilyen koncentráltan tudjunk versenyezni, hogy szép programmal zárhassuk a szezont.”Ádámék duplán örülhettek, hiszen edzéstársaik, az orosz Alekszandra Sztyepanova és Ivan Bukin a harmadik helyet szerezték meg a ritmustáncban, vagyis egy kis bronzérmet már bezsebeltek Szaitamában. Míg honfitársaik, Viktorija Szinyicina és Nyikita Kacalapov az Eb-n estek a twizzle-sorban, most ők is tökéletes programot futottak, és a második helyről várhatják a folytatást. Az élen a papírformának megfelelően a háromszoros világbajnok francia kettős, Gabriella Papadakis és Guillaume Cizeron áll, akik ismét megdöntötték az általuk beállított világrekordot.

A magyar kettős a 20. helyen jutott tovább, és szombaton magyar idő szerint hajnali 5 órakor futja kűrjét.


Eredmények

Annáék ritmustánca IDE KATTINTVA nézhető vissza.

A 4–6. csoport résztvevőinek ritmustáncai IDE KATTINTVA nézhetők vissza.

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra

Li-ning Seat Törley Artificer
X