moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. március 23.

Így kell ezt csinálni! – Világbajnokság

Sikerrel zártuk a szaitamai világbajnokságot: Yanovskaya Anna és Lukács Ádám a kűrben is magabiztosan, hibátlanul korcsolyázott. Bár jégtáncban nem olyan könnyű ledolgozni négy pontot, kiegyensúlyozott teljesítményüknek köszönhetően ez is sikerült, és az ukrán jégtánckettőst megelőzve a 19. helyen fejezték be a versenyt.

Minden okunk megvolt az örömre a pénteki ritmustáncot követően, hiszen Yanovskaya Anna és Lukács Ádám jóval meggyőzőbb tangót mutatott be, mint az Európa-bajnokságon, így elérték azt, amiben titkon reménykedtünk: bejutottak a legjobb 20 közé a szaitamai világbajnokságon. Ezzel teljesítették fő céljukat, és a kűrben már abszolút felszabadultan korcsolyázhattak.

Mivel az előttük álló ukránok majdnem négy pont előnyre tettek szert, tudták, hogy leginkább úgy van esélyük előrelépni, ha ők rontanak. Az ukránok pedig rontottak, míg a mieink hibátlan programot mutattak be, így egy helyet javítva 19.-ként zárták a vb-t. Azaz a tengerentúli és az ázsiai versenyzőkkel kiegészülő, rendkívül erős mezőnyben ugyanazt a helyezést érték el, mint az Eb-n. Ez is azt mutatja, mennyivel kiegyensúlyozottabban szerepeltek most, ami nem csak a pontokon látszott: az első perctől kezdve érezték, teljes mértékben készen állnak erre a világbajnokságra.

Fotó: Risport Skates

„Az Eb-t követő időszakban fizikailag és mentálisan is szó szerint a nap 24 órájában a vb-re fókuszáltunk, nagyon keményen dolgoztunk azért, hogy itt megmutassuk, mire vagyunk képesek – mondta Ádám. – Nem titok, hogy a ritmustáncot sokkal többet gyakoroltuk, hiszen a továbbjutás volt az elsődleges. Büszke vagyok arra, hogy bár a kűrre kevesebb idő jutott, ilyen jól sikerült lefutnunk. Az elejétől a végéig éreztük a közönség támogatását, elképesztő érzés, amikor közel 20 000 ember tapsol nekünk. Minden szempontból nagyon különleges élmény volt ez a világbajnokság, csak pozitív érzésekkel búcsúzunk, és sok tanulsággal, ami rengeteget fog segíteni a következő szezonra való felkészülésben.”

Jégtáncosaink kimondhatatlanul boldogok, hogy beérett a munkájuk gyümölcse, és hogy a közönség, valamint a bírók mellett edzőik és a műkorcsolya ágazat sportigazgatója, dr. Vardanjan Gurgen is úgy látta: a lendületük és az előadásuk is sokkal jobb volt, mint a szezon előző állomásain.

Anna és Ádám a kűr után edzőikkel, Alekszandr Szvinyinnel és Irina Zsukkal

Mivel csupán pár órája ért véget az idény legfontosabb és egyben utolsó versenye, természetesen konkrét terv még nincs a fejükben a jövő évi programokkal kapcsolatban, de Ádámtól megtudtuk: ötleteik azért már szép számmal vannak.

„Mindketten mádjuk a zenét, mindenféle stílust hallgatunk. A ritmustánchoz musicalt kell választani, ami elég tág kategória, izgalmas programokra számítok. A kűrről pedig azt biztosan állíthatom, hogy amennyire más volt az idei, mint a tavalyi fantom [Az operaház fantomja – a szerk.], annyira különbözik majd a következő is a mostanitól. És természetesen az idén és főleg a vb-n kapott visszajelzések alapján igyekszünk tovább fejlődni, hiszen még rengeteg mindenben lehet és kell is javulnunk.”

De mielőtt újra belevetnék magukat a munkába, jöhet egy kis lazítás: péntekig még Tokióban maradnak, hogy egy kicsit felfedezzék a várost. „Anna már járt Japánban, én viszont még soha, így nekem pláne minden érdekes. Tokióban millió látnivaló van, és ennyi idő persze nem elég arra, hogy mindent belesűrítsünk. Szeretnénk ez alatt a pár nap alatt minél több parkba, múzeumba, étterembe eljutni, új dolgokat kipróbálni, megkóstolni – és Disneylandet biztos, hogy nem hagyjuk ki.”

Nemcsak Ádámék, edzéstársaik is elmozdultak a ritmustáncban megszerzett helyükről, ám míg a mieink előreléptek, addig az orosz Alekszandra Sztyepanova és Ivan Bukin  hátracsúszott egyet, így a bronzérem a tangó után 4. helyen álló amerikaiakhoz, Madison Hubbellhez és Zachary Donohue-hoz került. A dobogó másik két fokán viszont nem történt változás: az orosz bajnokok, Viktorija Szinyicina és Nyikita Kacalapov bebiztosították második helyüket, így az Eb-vel ellentétben a vb-ről éremmel térhetnek haza, míg a francia Gabriella Papadakis és Guillaume Cizeron a kűrben is világcsúcsot korcsolyázva negyedik világbajnoki címének örülhetett.


Eredmények

Annáék kűrje IDE KATTINTVA nézhető vissza

A 10 legjobb kettős kűrjei IDE KATTINTVA nézhetők vissza.

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra – Fotó: Risport Skates

Li-ning Seat Törley Artificer
X