moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2022. augusztus 7.

„Szeretnénk az olimpiai csapat örökségét továbbvinni!”

Női rövidpályás gyorskorcsolya-válogatottunk munkáját a jövőben Nicholas John Gooch irányítja. A brit szakember rendkívül elszánt, szeretné a magyar válogatott történelemkönyvét tovább írni, a sikerek számát tovább gyarapítani.

Nicholas John Gooch 1973. január 30-án született Roehamptonban, Angliában. Rövidpályás gyorskorcsolyázóként több olimpián is részt vett, tagja volt a brit váltócsapatnak, amely 1992-ben hatodik lett az 5000 méteres váltóban, az 1994-es lillehammeri téli ötkarikás játékokon bronzérmet nyert 500 méteren, 1000 méteren pedig a hetedik helyen végzett. 2002-ben a brit juniorválogatott edzője lett, 2006 és 2018 között pedig a brit rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott vezetőedzőjeként dolgozott. Tanítványai között volt többek közt Elise Christie, Jack Whelbourne, Jon Eley és Charlotte Gilmartin is. Edzőként három világbajnoki aranyéremmel, 4 ezüstéremmel és 5 bronzéremmel, több mint 40 Világkupa medáliával és számtalan világrekorddal büszkélkedhet! Munkáját az olimpiai bajnok magyar rövidpályás gyorskorcsolyázó, Knoch Viktor segíti.

Üdvözlünk a csapatban, Nicky! Milyenek voltak az első benyomásaid Magyarországról?

– Sokszor jártam Magyarországon, gyakran edzettünk itt az elmúlt hat évben, jól ismerem a helyet. Az emberek, az infrastruktúra sem új és ismeretlen számomra, mondhatni mintha hazajöttem volna. A sportolókkal nagyon jó a kapcsolatom, ráadásul számtalan lehetőséget tartogat ez az új kihívás, hiszen az új generáció már a küszöbön áll. Sok jó korcsolyázó, nagy tudású és fantasztikus szakemberekkel a hátuk mögött.

Mennyire ismerted a csapatot?

– Mondhatom azt, hogy nagyon jól ismerem őket, sokszor edzettünk a válogatottal, amikor itt voltunk, A juniorokkal azonban nem sokszor találkoztam korábban, de amióta itt vagyok, lenyűgözőek a benyomásaim. Nagyon erős az utánpótlás!


Milyen célokkal vágtál neki a munkának?

– A csapat rendkívül sikeres, történelmi jelentőségű nyolc esztendő van a hátuk mögött. A sportág nagyjai lettek, nem csak egyénileg, hanem az egész válogatott. A célok között szerepel, hogy minden téren még erősebbek legyünk. Szeretnénk a lányokkal és az új generációval bővíteni a csapatot, az olimpiai keret és a Liu fivérek nyomdokaiba lépni, azt az örökséget tovább vinni. 

Mi a következő hetek programja? Milyen feladatok várnak rátok?

– Többen csatlakoztak hozzánk a juniorkeretből, közben pedig a válogatott versenyzőink is visszatértek a nyári pihenőjükről. Próbáljuk összehozni a csapatot, és az erejüket újraépíteni, elsősorban a jégen kívüli edzésekkel. Gyakran vagyunk a szabadban és a teremben, ahol funkcionális edzéseket végzünk, visszahozzuk és fejlesztjük a kondíciójukat valamint az izmaikat. Egészen az alapoktól kezdtük újra az építkezést, szeretnénk újra felépíteni azt, amit a kemény olimpiai ciklus után és a nyári pihenés alatt a sportolók elvesztettek. Mintha egy motort építenénk fel újból, hiszen újabb négy éves ciklus kezdődik, a cél pedig a milánói ötkarikás játékok!

Mit üzensz a sportbarátoknak és a szurkolóknak?

– Egyszerűen fantasztikus a csapat történelme, ezt szeretném tovább vinni és öregbíteni, részese lenni ennek a csapatnak és örökségnek. Nem csak folytatni szeretnénk ezt az utat, hanem bővíteni a sikerek számát. Ahogyan eddig, szurkoljatok nekünk továbbra is, ez legalább annyi erőt ad nekünk, mint egy kemény edzés!

HUNSKATE media

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X