moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2022. augusztus 7.

„Szeretnénk az olimpiai csapat örökségét továbbvinni!”

Női rövidpályás gyorskorcsolya-válogatottunk munkáját a jövőben Nicholas John Gooch irányítja. A brit szakember rendkívül elszánt, szeretné a magyar válogatott történelemkönyvét tovább írni, a sikerek számát tovább gyarapítani.

Nicholas John Gooch 1973. január 30-án született Roehamptonban, Angliában. Rövidpályás gyorskorcsolyázóként több olimpián is részt vett, tagja volt a brit váltócsapatnak, amely 1992-ben hatodik lett az 5000 méteres váltóban, az 1994-es lillehammeri téli ötkarikás játékokon bronzérmet nyert 500 méteren, 1000 méteren pedig a hetedik helyen végzett. 2002-ben a brit juniorválogatott edzője lett, 2006 és 2018 között pedig a brit rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott vezetőedzőjeként dolgozott. Tanítványai között volt többek közt Elise Christie, Jack Whelbourne, Jon Eley és Charlotte Gilmartin is. Edzőként három világbajnoki aranyéremmel, 4 ezüstéremmel és 5 bronzéremmel, több mint 40 Világkupa medáliával és számtalan világrekorddal büszkélkedhet! Munkáját az olimpiai bajnok magyar rövidpályás gyorskorcsolyázó, Knoch Viktor segíti.

Üdvözlünk a csapatban, Nicky! Milyenek voltak az első benyomásaid Magyarországról?

– Sokszor jártam Magyarországon, gyakran edzettünk itt az elmúlt hat évben, jól ismerem a helyet. Az emberek, az infrastruktúra sem új és ismeretlen számomra, mondhatni mintha hazajöttem volna. A sportolókkal nagyon jó a kapcsolatom, ráadásul számtalan lehetőséget tartogat ez az új kihívás, hiszen az új generáció már a küszöbön áll. Sok jó korcsolyázó, nagy tudású és fantasztikus szakemberekkel a hátuk mögött.

Mennyire ismerted a csapatot?

– Mondhatom azt, hogy nagyon jól ismerem őket, sokszor edzettünk a válogatottal, amikor itt voltunk, A juniorokkal azonban nem sokszor találkoztam korábban, de amióta itt vagyok, lenyűgözőek a benyomásaim. Nagyon erős az utánpótlás!


Milyen célokkal vágtál neki a munkának?

– A csapat rendkívül sikeres, történelmi jelentőségű nyolc esztendő van a hátuk mögött. A sportág nagyjai lettek, nem csak egyénileg, hanem az egész válogatott. A célok között szerepel, hogy minden téren még erősebbek legyünk. Szeretnénk a lányokkal és az új generációval bővíteni a csapatot, az olimpiai keret és a Liu fivérek nyomdokaiba lépni, azt az örökséget tovább vinni. 

Mi a következő hetek programja? Milyen feladatok várnak rátok?

– Többen csatlakoztak hozzánk a juniorkeretből, közben pedig a válogatott versenyzőink is visszatértek a nyári pihenőjükről. Próbáljuk összehozni a csapatot, és az erejüket újraépíteni, elsősorban a jégen kívüli edzésekkel. Gyakran vagyunk a szabadban és a teremben, ahol funkcionális edzéseket végzünk, visszahozzuk és fejlesztjük a kondíciójukat valamint az izmaikat. Egészen az alapoktól kezdtük újra az építkezést, szeretnénk újra felépíteni azt, amit a kemény olimpiai ciklus után és a nyári pihenés alatt a sportolók elvesztettek. Mintha egy motort építenénk fel újból, hiszen újabb négy éves ciklus kezdődik, a cél pedig a milánói ötkarikás játékok!

Mit üzensz a sportbarátoknak és a szurkolóknak?

– Egyszerűen fantasztikus a csapat történelme, ezt szeretném tovább vinni és öregbíteni, részese lenni ennek a csapatnak és örökségnek. Nem csak folytatni szeretnénk ezt az utat, hanem bővíteni a sikerek számát. Ahogyan eddig, szurkoljatok nekünk továbbra is, ez legalább annyi erőt ad nekünk, mint egy kemény edzés!

HUNSKATE media

SEAT MET NEKA
X