moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2024. január 15.

Short track: bronzérem és három A-döntő az Európa-bajnokságon

Január 12. és 14. között Lengyelország legnagyobb kikötővárosa, Gdansk adott otthont az ISU Short Track Európa-bajnokságnak.

A második, szombati versenynapon női 1500 méteren Sziliczei-Német Rebeka harmadik helyen ért célba, mellyel megszerezte pályafutása első egyéni dobogós helyezését. Ezzel folytatódott a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott remek sorozata a kontinensviadalokon, a csapat ugyanis így 2006 óta minden Európa-bajnokságon szerzett érmet. Kónya Zsófia ugyanezen a távon 4. lett.

A harmadik, egyben utolsó versenynapon Jászapáti Péter és a férfiváltó tette fel az i-re a pontot, hiszen két A-döntős futásnak szurkolhattunk. Péter a férfiak 1000 méteres futamában az 5. helyen végzett, míg a váltó egy hajszállal lemaradva a dobogós helyezéstől, negyedikként ért célba.

Ahogyan azt a felvezetésben említettem, nagyon fontos, hogy a magyar short track megmutassa magát, hogy lássák a szurkolók, igenis ott vagyunk, és tényezőként szerepelünk a versenyeken. A legfontosabb dolog véleményem szerint, hogy ezt meg tudjuk mutatni azoknak a magyar embereknek, akik szeretik a sportágunkat. Úgy gondolom, hogy ezt az elvárást sikerült teljesítenünk azEurópa-bajnokságon! – kezdte értékelését Bánhidi Ákos, a gyorskorcsolya ágazat sportigazgatója.

Három A-döntős futásunk volt, ami nagy siker! A hölgyek 1500 méteres futamában egy bronzérem és egy negyedik helyezés született, a férfiaknál 1000 méteren Jászapáti Péter 5., a férfiváltó pedig negyedik lett. Ezek mind olyan futamok voltak, olyan mezőnnyel, hogy nehéz lett volna előre megmondani, hogy ki, milyen helyezést ér majd el.  A férfiváltó nagyon ügyesen kvalifikálta magát az A-döntőbe, egy ritkán látott, szép futam volt és nem utolsósorban sikerült megfogni egy világklasszis ellenfelet is, ez sokáig emlékezetes marad. A fiúk vasárnap is nagyon ügyesen állták a sarat, sajnálom, hogy a végén nem a versenyzőkön múlt a végeredmény, kiderült, hogy Peti egy rossz helyen lévő bójára lépett rá. Jó lett volna, ha végig tudják meccselni a futamot, ettől függetlenül ott voltunk, felvettük a fonalat és csak egy hajszálon múlt az éremszerzés. Nagyon büszke vagyok rájuk– folytatta Bánhidi Ákos.

Ezen kívül voltak B-döntős és elődöntős futásaink is, melyekre szintén büszkék lehetünk. Voltak olyan helyzetek, melyeket nagyon sajnálunk, a hölgyek jó eséllyel oda tudtak volna érni az érmekért folyó harcba, ám egy elődöntős esés miatt sajnos ez most nem jött össze. Végül a B-döntőt megnyerve az 5. helyen végeztek. A mixváltónak még sokat kell fejlődnie, még nem vagyunk egy szinten a legjobbakkal, de dolgozunk rajta. Összességében úgy gondolom, hogy a magyar short track így is a legerősebb hazai téli sportág. Megmutattuk, hogy ott tudunk lenni Európa legjobbai között, ennél fontosabb nincsen most! – zárta gondolatait Bánhidi Ákos. 

EREDMÉNYEK

ISU Short Track Európa-bajnokság

Lengyelország – Gdansk, 2024. január 12-14.

Női 1500m

Sziliczei-Német Rebeka 3., Kónya Zsófia 4., Somodi Maja 15.

Férfi 1500m

Jászapáti Péter 10., Bontovics Balázs 13., Csizmadia Márk 35.

Női 1000m

Kónya Zsófia 10., Somodi Maja 11., Bácskai Sára Luca 13.

Férfi 1000m

Jászapáti Péter 5., Bontovics Balázs 38., Tiborcz Dániel 38.

Női 500m

Somodi Maja 10., Kónya Zsófia 12., Bácskai Sára Luca 15.

Férfi 500m

Tiborcz Dániel 17., Nógrádi Bence 22.

Női váltó

Team Hungary 5. (Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia, Somodi Maja, Sziliczei-Német Rebeka, Tóth Eszter)

Férfiváltó

Team Hungary 4. (Bontovics Balázs, Jászapáti Péter, Nógrádi Bence, Tiborcz Dániel)

Mixváltó 

Team Hungary 6. (Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia, Nógrádi Bence, Sziliczei-Német Rebeka, Tiborcz Dániel)

Az Európa-bajnokság eredményei ide kattintva érhetők el.

HUNSKATE MEDIA

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X