moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2024. január 19.

Kezdődik az év legjelentősebb junior versenye

2024. január 19. és február 1. között a koreai Gangwon-tartományban rendezik a Téli Ifjúsági Olimpiai Játékokat. A világeseményen hét magyar korcsolyázó képviseli Magyarországot és a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetséget.

A korosztályos multisportesemény versenyein 79 ország majdnem 1900 sportolója vesz részt – a magyar csapat 33 fiatallal van jelen. A magyarok 10 sportágban fognak rajthoz állni (3×3-as jégkorong, alpesi sí, biatlon, curling, freestyle sí, gyorskorcsolya, műkorcsolya, rövidpályás gyorskorcsolya, snowboard cross, sí cross). A csapatvezető Fábián László, a MOB olimpiai bajnok főtitkára lesz. 

  • Műkorcsolya: Ekker Léna

Újabb esemény következik a műkorcsolyasport versenynaptárában. Néhány szó arról, hogyan jutottunk el a téli ifjúsági olimpiai játékokon való induláshoz és Magyarország képviseletéhez. A YOG-ra az alábbiak alapján történik a kvalifikáció: 14 hely kerül kiosztásra a multisporteseményt megelőző junior világbajnokságon, további 4 pozíció pedig a YOG-gal azonos versenyidőszak Junior Grand Prix eredményeként. A YOG-ra történő kvalifikációt a 2023-as junior világbajnokságon szerezte meg a magyar színeket képviselő Dzsumanyijazova Polina. Korcsolyázónk a 16. helyen végzett a világbajnokságon, így a 13. helyen szerzett kvótát és kvalifikálta Magyarországot a YOG női mezőnyében való részvételre – indította felvezetését Bálint Csaba, a műkorcsolya ágazat sportigazgatója.

A 2023-24-es versenyszezonban a MOKSZ műkorcsolya ágazati vezetése arról határozott, hogy a junior hölgyek kategóriájában 2 tehetséges versenyzőt kíván támogatni azzal, hogy a világeseményeken való részvételüket megosztja. Ennek megfelelően a YOG-válogatóverseny győztese választhat, hogy a téli ifjúsági olimpián, vagy a Junior Országos Bajnokságon, ennek alapján pedig a junior világbajnokságon induljon. A téli ifjúsági ötkarikás játékok válogatóversenyeit Dzsumanyijazova Polina nyerte, így a választás joga Őt illette meg. Nehéz egy ilyen döntést meghozni, de Polina végül előnyben részesítette az országos bajnokságon, valamint a junior világbajnokságon való indulást. Ennek megfelelően a YOG-válogatóversenyek második helyén végzett Ekker Léna vehet részt a fiatal versenyzők téli olimpiáján – folytatta a sportigazgató.

Léna óriási megtiszteltetésnek veszi, hogy képviselheti Magyarországot és gőzerővel készült erre a megmérettetésre. Norvégiai felkészítő edzőtábora után, január 23-án indul az esemény helyszínére, ahol a lehető legjobb programok bemutatását várjuk tőle január 28-án – zárta gondolatait Bálint Csaba.

  • Nagypályás gyorskorcsolya: Sándor Lilla, Vancsó Rebeka

A lányok már nagyon várták az indulás a napját, izgatottan készülődtek az elmúlt hetekben és mindent megtettek az edzéseken, hogy a legjobb formájukat hozzák majd. Mindketten 500, valamint 1500 méteren és a Mass Start kategóriában fognak rajthoz állni. Reméljük, hogy jó minőségű és gyors lesza jég és ki tudják hozni magukból a legjobbat. Természetesen az eredmény mellett az olimpia nyújtotta hangulat örökre szóló élményt és további motivációt fog nekik adni a sportban és más területeken egyaránt – osztotta meg gondolatait Szabó Krisztián, a női nagypályás gyorskorcsolyázók vezetőedzője.

  • Rövidpályás gyorskorcsolya: Keszthelyi Dávid, Major Dominik, Szigeti Dóra, Végi Diána Laura

Egyéniben, valamint váltóban is az éremszerzés a cél és remélem, hogy sok tapasztalatot szerzek!” – mondta bizakodón Lora, a téli ifjúsági játékok előtt.

Célom az éremszerzés! – nyilatkozott határozottan Szigeti Dóra

Célom, hogy tapasztalatot gyűjtsek egy eddigieknél erősebb mezőnyben, és szeretném a lehető legtöbbet kihozni magamból – válaszolta Dávid arra a kérdésünkre, hogy mit vár a Téli Ifjúsági Olimpiai Játékoktól.

A legjobbat szeretném kihozni magamból és legalább egy érmet nyerni – csatlakozott az előtte szólókhoz Major Dominik.

Hajrá, magyarok!

PROGRAM – magyar idő szerint

HUNSKATE MEDIA

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X