moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2024. január 11.

Short track: az év egyik legfontosabb versenye következik

Január 12. és 14. között Lengyelország legfontosabb kikötővárosa, Gdansk ad otthont az ISU Short Track Európa-bajnokságnak. 

A magyar színeket Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia, Somodi Maja, Sziliczei-Német Rebeka, Tóth Eszter, Csizmadia Márk, Bontovics Balázs, Jászapáti Péter, Nógrádi Bence és Tiborcz Dániel képviseli. 

Az év egyik legfontosabb versenye. Úgy gondolom, hogy az utóbbi évtizedben nagyon sokat fejlődtek az európai országok. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy gyengült volna Kanada, az Egyesült Államok, vagy éppen Ázsia. Mindig is voltak nagyon erő korcsolyázók Európában, de most talán még nívósabbá tettük a kontinenst, és itt nyilván velünk is nagyon kellett és kell is kalkulálni” – kezdte felvezetőjét Bánhidi Ákos, a gyorskorcsolya ágazat sportigazgatója.

Mielőtt rátérnék az előzetes várakozásokra, elég jó helyzetbe kerültünk már közvetlenül karácsony után, hiszen a belga válogatottal együtt készültünk. Ez megint egy nagyon jó visszajelzés, hogy az igen komoly teljesítményre képes nemzetközi csapatok szeretik ezt a helyszínt és szeretnek velünk együtt edzeni, ami nyilván önbizalmat ad és nagyon hasznos számunkra. Mindemellett a belga csapatban van egy testvérpár, akik tényleg a világ tetején korcsolyáznak, ez pedig egy fantasztikus dolog, hogy együtt tudtunk dolgozni” – folytatta lelkesen Bánhidi Ákos.

Kialakult az utazókeret: a prioritás megkerülésével a lányok közül Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia, Somodi Maja, Sziliczei-Német Rebeka és Tóth Eszter, míg a férfiaktól Bontovics Balázs, Jászapáti Péter, Nógrádi Bence és Tiborcz Dániel, a junioroktól pedig Csizmadia Márk utazott velünk. Úgy érzem, hogy többnyire jól sikerült a belgákkal közös felkészülésünk. Ami hátráltató tényező több szinten, az az volt, hogy Ázsiából nagyrészt a teljes csapat betegen jött haza, ami kissé hátráltatott bennünket, de ezen már túl vagyunk és úgy érzem, hogy mindkét nemnél jól sikerült a felkészülés, nagyon jól zajlottak az edzések.”

„A kontinensviadalra egy kicsivel erősebb elvárásokkal érkeztünk, mint ami a Világkupákra érvényes. Minél több elődöntőt és sok olyan szituációt szeretnénk megélni, hogy esetlegesen bekerüljünk éremosztó döntőkbe. Ezért küzdünk, ezért hajtunk, ez a célunk! Nem akarok senkit sem kiemelni, úgy gondolom, hogy vannak olyan területek, ahol A-döntőkre avanzsálhatunk, ha pedig sikerül odáig eljutni, ott már érmekért megy a verseny. Tavaly a hölgyek két érmet is szereztek, aminek nagyon örültünk és Nógrádi Bence is A-döntőt futott. Petra hiányában nem lesz könnyű feladat ezt megismételni és óriási eredmény lenne, de semmi sem lehetetlen. Legnagyobb ellenfeleink azt gondolom, hogy a hollandok, az olaszok, a belgák és a házigazda lengyelek, de említhetném a franciákat is. Közöttük kell majd ügyesen befurakodni ,sgunkat az esetleges dobogós helyek közelébe. Ha ez megvalósul, az hatalmas eredmény, aminek mindannyian tudunk majd örülni” – zárta gondolatait Bánhidi Ákos. 

Az Európa-bajnokság programja és eredményei ide kattintva érhetők el.

A háromnapos kontinensviadal pénteki selejtezőnapját az ISU YouTube-csatornája, a szombati és vasárnapi versenynapokat pedig az M4 Sport és az m4sport.hu közvetíti. 

HUNSKATE MEDIA

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X