moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2020. november 17.

Pekingre készülve

Új program összeállításával váltják ki a pekingi olimpia eredetileg tervezett teszteseményeinek decemberi és jövő februári megrendezését – a short track világkupát törölte, a műkorcsolya és jégtánc grand prix döntőt, valamint a gyorskorcsolya-világbajnokságot egyelőre halasztotta az ISU.

Mivel a pandémiás helyzet szülte korlátozások miatt az utazás előreláthatóan a következő hónapokban is komplikált lesz, a 2022-es pekingi olimpia teszteseményeinek számító versenyek megrendezéséről is azonnali döntést kellett hozni. Az olimpia szervezőbizottsága, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság és a nemzetközi télisport-szövetségek egyhangúlag úgy határoztak, hogy új programot állítanak össze, amely kiváltja a pekingi téli játékok eredetileg decemberre és jövő februárra tervezett nemzetközi teszteseményeinek megrendezését.

Ebből adódóan az ISU alábbi versenyei a tervezett időpontban nem kerülnek megrendezésre Pekingben:

  • műkorcsolya és jégtánc grand prix döntő (2020. december 10–13.)
  • short track világkupa (2020. december 18–20.)
  • gyorskorcsolya-világbajnokság (2021. február 25–28.)

Az említett short track világkupát a versenynaptár kötöttségei miatt nincs mód más időpontban megtartani, így az már biztosan elmarad. A másik két versenynek viszont a nemzetközi szövetség a pandémiás helyzet adta nehézségekkel együtt is megpróbál másik, nem kínai helyszínt és új dátumot találni a 2020–21-es szezonon belül.

Az ISU az olimpia szervezőbizottságával, a NOB-bal és az NPB-vel karöltve mindent megtesz azért, hogy Peking 2022 februárjában sikeres és emlékezetes téli olimpiának adhasson otthont, és az erre való eredményes felkészülés jegyében tárgyalásokat kezd a szervezőbizottsággal arról, milyen igényei vannak az új program kapcsán.

Az ISU mindemellett törölte a 2021-es short track junior-világbajnokságot, amelyet január 29. és 31. között Salt Lake Cityben rendeztek volna meg.

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X