moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2020. november 17.

Töretlen lelkedeséssel – Vasas Kupa

Újra megmérethették magukat fiatal műkorcsolyázóink: a 6–15 éves utánpótlás-kategóriákban több mint százan versenyeztek az első ízben megrendezett Vasas Kupán.

Bár a vírushelyzet miatt sok nemzetközi versenyt törölnek, ami negatívan érinti a sportolókat, a kényszerű helyzet, miszerint itthon kell valamilyen módon több versenyzési lehetőséget biztosítani, remek új kezdeményezéseket szül. Ilyen kezdeményezés a szombaton a Vasas Jégcentrumban kiválóan lebonyolított Vasas Kupa is, amelynek keretében több mint száz utánpótláskorú műkorcsolyázónk mérethette meg magát.

Az októberi Jégördög Kupán a szezont hat arany- és két ezüstéremmel nyitó Sebestyén Korcsolya SE (SKSE) megismételve és még két bronzéremmel kiegészítve múltkori eredményét újból az éremtáblázat élén végzett. A 9 éves (cubs) lányoknál Incze Brigitta Éva, a 8 éves (mini cubs) fiúknál Kind Igor, a 8 éves lányoknál Belenikina Maria, a 7 éves (chicks) lányoknál Tőkey Alíz, míg a 6 éves (mini chicks) lányoknál immár öt vetélytárssal megküzdve ismét Széplaki Katinka bizonyult a legjobbnak. Sőt, a 8 éves lányoknál Pallagi Petra révén újból meglett az ezüstérem is, a 9 éves lányoknál pedig az előző viadalt betegség miatt kihagyó Széplaki Zsófia révén ünnepelhetett kettős győzelmet a klub.

Az advanced novice kategória dobogósai: 1. Ekker Léna (SKSE), 2. Vargha Flóra (MAC), 3. Várnagy Brigitta (MAC)

Ezúttal az októberben még csak versenyen kívül induló advanced novice-ok (10–15 éves) is élesben mérethették meg magukat, az SKSE-t képviselő Ekker Léna pedig az előző versenyen mutatott repertoárját még egy tripla ugrással, a rittbergerrel kiegészítve fölényes győzelmet aratott, ezzel megszerezve az egyesület hatodik aranyérmét.

Egy másik kategóriával is bővült a versenyprogram az érdi viadalhoz képest: a Vasas Kupán már a 6 éves fiúk is képviseltették magukat, méghozzá egy debreceni és egy miskolci műkorcsolyázóval, akik közül előbbi, a Jégkarc Egyesület (JKAR) versenyzője, Bihari Máté vihette haza az aranyérmet. De a miskolci DVTK sem maradt bajnok nélkül, a 9 éves fiúk mezőnyében ugyanis Gilányi Péter diadalmaskodott.

Három budapesti klub duplázott a legfényesebb érmeket tekintve: a Hoffmann Korcsolya Akadémia (HKA) a Jégördög Kupához hasonlóan a basic novice III (12–13 éves) kategóriában Papp Vivien, az intermediate novice (10–13 éves) korosztályban pedig Csaba Máté révén győzött. Utóbbi kategóriában a lányoknál a Jégkorszak SE-t (JKOR) képviselő Virányi Laura bizonyult a legjobbnak, míg edzéstársa, az immár élesben bemutatkozó Vlasenko Aleksei az advanced novice fiúknál ismét egyedüli indulóként szerzett aranyérmet, a fiatalabb korosztályokban pedig két ezüst- és két bronzérmet nyertek a klub versenyzői.

Virányi Laura és Vlasenko Aleksei

A basic novice II (11–12 éves) és basic novice I (10–11 éves) korcsoportokban a Pavuk SE (PSE) versenyzői, az immár másodszor diadalmaskodó Major Martina, valamint Soós Liliána vitték el a pálmát. Martinához hasonlóan a Vasas SC (VAS) műkorcsolyázója, a 10–13 éves fiúk közt induló Rác Kolos is a második aranyérmének örülhetett a szezonban, de a házigazda klub két bronzéremnek is örülhetett.

Az ugyancsak budapesti Jégcsillag SE (JCS) egy ezüst- és két bronz-, a Magyar Athletikai Club (MAC) egy ezüst- és egy bronz-, az Újpesti Torna Egylet (UTE) és a Bea Ice Dance Team Egyesület (BID) egy-egy ezüst-, míg a Jégördög Egyesület (JORD) egy bronzérmet nyert. 

A vidéki egyesületek közül a Székesfehérvári Jégmadár Műkorcsolya Egyesület (JMAD) képviselői ezúttal már két korosztályban is a dobogó második fokára állhattak, de a Győri ETO (ETO) is gyarapította érmei számát, és egy ezüst- és egy bronzéremmel térhetett haza. A debreceni Jégkarc Egyesület és a miskolci DVTK is bezsebelhetett egy-egy ezüstérmet a fent említett győzelmei mellé, a másik borsodi klub, a Miskolci Jégvirág Korcsolya Klub (MJV) pedig egy második hellyel fejezte be a versenyt.

Legifjabb tehetségeink a junior és szenior versenyzőkkel kiegészülve jövő héten a Gyakorló Jégcsarnokban megrendezendő 14. Santa Claus Cupon nemzetközi mezőnyben bizonyíthatnak.

Eredmények

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra – Főkép: vasassc.hu

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X