moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2020. november 19.

Orosz klasszisok körében – ISU GP Moszkva

Rangos meghívást kaptak versenyzőink: Európa-bajnoki 10. helyezett páros műkorcsolyázóink, Chtchetinina Ioulia és Magyar Márk első, a sérülés után visszatérő Yanovskaya Anna–Lukács Ádám-jégtánckettős pedig második grand prix versenyén vehet részt péntek-szombaton Moszkvában.  

Valamennyi regnáló Európa-bajnok pályára lép a péntek-szombaton megrendezendő moszkvai grand prix versenyen, amely az eredeti tervek szerint a szezon ötödik világkupája lett volna, ám a kanadai és a franciaországi állomás törlése révén a harmadik etappá avanzsált. Habár az utazási korlátozások miatt idén csak a rendező ország versenyzői és az adott régióban készülő, más nemzeteket képviselő korcsolyázók vehetnek részt a világkupákon, az orosz műkorcsolya és jégtánc eredményei, népszerűsége biztosíték arra, hogy igen erős és fordulatos verseny elé nézünk.

Moszkvában edző kettősünk, Chtchetinina Ioulia és Magyar Márk ráadásul egyedüli külföldi párosként kapott meghívást a viadalra, amelyen Európa- és junior-világbajnok, valamint junior-világbajnoki érmes versenyzők közt szerepelhet. Ám az idei kontinensviadalon 10.-ként végző páros számára nem csak emiatt lesz különleges a megmérettetés.  

„Amikor még junior korosztályban versenyeztem, nyolc alkalommal is tartalék voltam a junior grand prix-kra, de sose sikerült bekerülnöm az indulók közé. Fantasztikus élmény lesz, hogy a felnőtt mezőnyben megadatik ez – mondta az orosz származású Ioulia. – Gyerekkorom óta követem az orosz nemzeti bajnokságot, és mindig elképzeltem, milyen lenne részt venni rajta. Na, ez most olyan lesz, mintha ott versenyeznék.”

„Valóban nagyon speciális helyzet ez – tette hozzá Márk –, és így, hogy ilyen sok versenyt törölnek, még hálásabbak vagyunk a lehetőségért, és még izgatottabban készülünk rá. Együtt az első grand prix-nk lesz, de én egy korábbi partneremmel, Anna Hnyicsenkovával (Anna Khnychenkova) már indulhattam a francia világkupán. Ennek éppen tíz éve, így még különlegesebb élmény.”     

Chtchetinina Ioulia és Magyar Márk 10. helyen zárt a 2020-as grazi Európa-bajnokságon. Fotó: Ludwig Welnicki

Kettősünk tavasztól mostanáig Budapesten edzett, az elmúlt két és fél hetet viszont már Szocsiban töltötte, ahol kiváló körülmények között készülhetett fel a grand prix versenyre – és ahová Márk már újdonsült édesapaként utazott, ugyanis épp az indulás előtt pár nappal született meg a kisfia.

„Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy Szocsiban edzhettünk, ugyanis a jégcsarnok csupán tizenöt perc séta a szállodától, mindössze egy páros gyakorolt velünk, mással szinte nem is találkoztunk. Emellett nagyon jó idősávokban kaptunk jeget, és remekül felszerelt balett- és edzőtermet is használhattunk. És nem utolsósorban velünk volt orosz edzőnk, akivel a járványhelyzet miatt az elmúlt hónapokban túlnyomórészt csak online készülhettünk. Rövid, de intenzív és nagyon produktív két és fél hét volt, igyekeztünk a lehető legtöbbet kihozni belőle, és az edzéseken sikerült nagyon jó programokat futnunk.”

Így üzent Ioulia és Márk az utolsó Szocsiban töltött napon, Moszkvába utazása előtt.

Páros műkorcsolya ugyan végül nem szerepelt az október közepén megrendezett Budapest Trophy versenyprogramjában, de Márkék versenyen kívül ott már bemutatták programjaikat – a kűrjük maradt a tavalyi, amelyet a Welshly Arms együttes két számára korcsolyáznak. Mellé egy új rövidprogramot készítettek, amely mind a zeneválasztást, mind a koreográfiát tekintve tartogat izgalmakat.

„Gyima [Dmitri Savin edző] ajánlotta a figyelmünkbe ezt a zenét még az Európa-bajnokság idején – vette át a szót Ioulia –, ugyanis akkor épp A Mediciek hatalma című sorozatot nézte, és megtetszett neki a zenéje. Bár több ötletünk is volt, e mellett döntöttünk, mert érdekes kettősség van benne azáltal, hogy a sorozat modern tévéshow, amely a régmúltat mutatja be. A karanténidőszak pedig, amikor keveset lehettünk jégen, annál többet gyakoroltunk Márkék kertjében, lehetőséget adott arra, hogy olyan akrobatikus elemekkel kísérletezzünk, amelyekkel már a program első pillanatában megragadhatjuk a nézők és a bírók figyelmét.”  

Yanovskaya Anna és Lukács Ádám az Orosz Kupa 4. állomásán. Fotó: Olga Timokhova

De nemcsak Márkékért szoríthatunk holnaptól: a szintén Moszkvában készülő Yanovskaya Anna és Lukács Ádám két hete tudta meg, hogy részt vehet a világkupán. A hazánkat korábban már két világ- és Európa-bajnokságon is képviselő jégtánckettős Anna sérülése miatt a teljes tavalyi szezont kihagyni kényszerült, így nagy várakozás előzi meg visszatérésüket, amelyre ráadásul épp egy grand prix versenyen kerül sor.

Pontosabban másfél hete az Orosz Kupa [az orosz nemzeti bajnokság kvalifikációs versenysorozata] negyedik állomásán versenyen kívül már bemutathatták új programjaikat c idei ritmustáncukat a Grease című film zenéjére, míg kűrjüket Edith Piaf L’hymne à l’amour című dalára készítették el. A bemutatkozás pedig jól sikerült, ugyanis elemeikre szép kiviteli pontszámokat kaptak, és – bár ott egy kettőst leszámítva nem az orosz topversenyzőkkel találkoztak – a versenyben a második helyet szerezték volna meg.

A moszkvai grand prix pénteki napján előbb jégtáncosainkért izgulhatunk: Anna és Ádám ötödik kettősként magyar idő szerint 14:03-kor futja ritmustáncát. A párosok 16:00-kor lépnek jégre, akik közt Ioulia és Márk második jégrelépőként 16:14-kor mutatja be rövidprogramját.

Élő közvetítés és további információk

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra – Fotó: Derencsényi István, Ludwig Welnicki, Olga Timokhova

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X