moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2020. március 14.

Meglepetést okoztak – Junior-világbajnokság

Megtette az első lépést a kitűzött cél felé a Team Magic: a magyar egység öt csapatot maga mögé utasítva a 14. helyről várhatja a kűrt a nottinghami szinkronkorcsolya-juniorvilágbajnokságon.

„Öt csapatot mindenképp szeretnénk megelőzni” – vázolta terveiket Maros-Zenezini Barbara, a Team Magic edzője a junior-vb előtt. Ugyan a lányoknak nem sikerült hibátlan rövidprogramot futniuk, ezt a célt lazán teljesítették: a tavaly is mögöttük végző törökök és spanyolok mellett az új belépőnek számító svájci csapatot, valamint a múlt évben még eléjük rangsorolt hollandokat és horvátokat is megelőzték. Igaz, az ötből időközben négy lett, a spanyolokat ugyanis a koronavírus-járvány miatt hazarendelték, a mieink viszont a 14. helyről folytatják a versenyt.

„Az első csoportban korcsolyázni sosem szerencsés, a komponenspontszámon látszott is, hogy korán léptek jégre – mondta a program után Maros-Zenezini Barbara arra utalva, hogy a csapat a 2-es rajszámot húzta a rövidprogramra, de leszögezte: elégedettek azzal, ahogy a lányok bemutatták a programot. – Tudtuk, hogy a malom, a fésű és a twizzle gyengébben sikerült, mint a legutóbbi versenyen, és az esést is jó lett volna megúszni, de a technikai pontszámban így is 12.-ek lettek, az első elemre ráadásul pluszpontokat kaptak a bíróktól, aminek nagyon örülünk. Büszkék vagyunk arra, hogy a lendületük sokkal nagyobb, és a sorok, a térformák is sokkal szebbek, tisztábbak, mint tavaly voltak.”

A magyar csapat programja 58:35-től nézhető vissza:

A bírókat pedig nemcsak technikai tudásukkal, a koreográfiával és előadásmódjukkal is meglepték. Nem csoda, hiszen mind a zeneválasztást, mind a történetet tekintve különleges programról van szó, amely nagyon közel áll a lányok szívéhez.

„Mindenképpen valami egyedit szerettem volna találni nekik, ezért választottam a Kincsem című film zenéjét, amelyről sejtettem, hogy külföldi csapatoknál nem köszön majd vissza, és amellyel kifejezhetik magyar identitásukat. Mindamellett rengeteg érzelem van benne, nagyon megérintett minket, és a dinamikája is rendkívüli” – indokolta választását Maros-Zenezini Barbara, aki a zene dinamikáját maximálisan kihasználta a koreográfia megalkotásakor.

„Az egész program a lóversenyre épül, központi eleme a lendület, a folyamatos fej fej mellett haladás. Az első elem, a moves element az előkészítés, amikor etetik, fésülik, felnyergelik a lovakat – ezt követően végig négy lány (a négy ló) áll szemben a többi 12-vel, akik a moves element után például a kinyíló ajtókat testesítik meg, és elindul a vágta. A legvégén jól látszik a célegyenes, és hogy a négy ló közül egy ér be a célba. Elég merész program, a négy lány és a csapat közti lendületkülönbség, a koreográfiai szétcsúszás, a dinamikai váltások mind növelik a rizikófaktort. De ez teszi igazán érdekessé, így sokkal izgalmasabbak az összekötések, a bírók is szeretik, ha nem tudják előre, hogyan alakul ki az adott elem.”

Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a lányok elmondása szerint amikor a program végén megálltak az ítészek előtt, azok mosolyogtak rájuk, az edzőknek pedig a konkurens csapatok trénerei is gratuláltak a programhoz, amely Maros-Zenezini Barbara elmondása szerint mostanra ért be igazán.

„Látszott abból, ahogy most előadták a programot, mennyire szeretik, mennyire együtt lélegeznek ezzel a zenével. A cél az volt, hogy meglepjük a közönséget és a bírókat is, hogy valami olyat alkossunk, ami kitűnik a többi szokványos program közül, amivel a lányok letehetik a névjegyüket, és ez teljes mértékben sikerült. Fontos, hogy a kűrben technikailag hozzák azt, amire képesek, és bátran, büszkén korcsolyázzanak, hiszen nincs vesztenivalójuk. Ha így tesznek, bízunk benne, hogy mind a technikai pontjaikat, mind a komponenspontokat feljebb tudják tornászni, és meg tudják tartani vagy akár javíthatnak is a helyezésükön.”

Míg tavaly estek, és csak a második helyről várhatták a folytatást, ezúttal már a rövidprogramban megszerezte a vezetést a címvédő orosz Team Junost – ám előnyük csupán 0,16 pont a tavalyi ezüstérmes honfitársakkal, a Team Crystal Ice-szal szemben, amely a technikai értékekben meg is verte őket. A bronzérmes pozícióban jelenleg az elmúlt évben 5. helyen végző finn Team Fintastic áll, amely akkor nagyon elrontotta, most viszont kiválóan korcsolyázta rövidprogramját.

Rövidprogram-eredmények

A junior-világbajnokság kűrversenye szombaton magyar idő szerint 15:30-kor kezdődik, a Team Magic 5.-ként, 16:20-kor mutatja be programját.

A versenyt IDE KATTINTVA lehet követni.

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X