moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. március 19.

Átestek a tűzkeresztségen – Junior-világbajnokság

Négy év után újra volt kikért szorítani a junior-szinkronkorcsolyavilágbajnokságon: a svájci Neuchâtelben megrendezett eseményen a Team Magic csapata képviselte a magyar színeket. Az újonc egységnek meg kellett birkóznia a debütálás izgalmával, de ezzel együtt is mindkét programjukban javítani tudtak a technikai szinteken, és a 21. helyen zárták a hétvégi versenyt.  

Immár ötödik alkalommal szálltak harcba a világbajnoki címért a legjobb junior-szinkronkorcsolyacsapatok hétvégén Neuchâtelben. A fiatalok legfontosabb versenyét eleinte kétévente rendezték meg, 2017-től azonban a felnőtt mezőnyhöz hasonlóan már a junioroknál is évente kiosztják a világbajnoki érmeket. Hazai csapattal viszont utoljára a 2015-ös viadalon találkozhattunk, az elmúlt két évben nem volt magyar résztvevője az eseménynek.

Ezt a sorozatot törte meg a junior országos bajnok Team Magic, amely az idei szezon előtt sok új taggal bővült, vagyis egyelőre még nem olyan összeszokott, mint a versenytársak jó része. Edzőjükkel, Michael Zenezinivel rengeteget dolgoztak azon, hogy egy ilyen nagy versenyen is megfelelően tudjanak összpontosítani, de érthető módon a lányok azért izgultak a junior-világbajnoki debütálás miatt.

A Team Magic rövidprogramja

„Szerencsésen alakult, hogy már a versenyt megelőző nap is volt két edzéslehetőségünk, a csapat pedig mindkétszer remekül teljesített. A rövidprogram napján viszont már láttam rajtuk, hogy feszültek amiatt, hogy a világ legjobbjaival mérik össze a tudásukat. Így bár fizikailag és mentálisan is jó formában érkeztek a vb-re, a rövidprogram első elemében becsúszott egy esés, ami elbizonytalanította őket. De még ezzel együtt is most kapták a legjobb technikai szinteket a szezonban, meglepő módon magasabbakat, mint a 17. helyre sorolt angolok” – fejtette ki a csapat másik edzője, Maros-Zenezini Barbara.

Mint a szakember elmondta, a rontás két pont veszteségbe és két helybe került, így a lányok érthető módon csalódottak voltak, ami a kűr előtti edzésre is rányomta a bélyegét. „Több esést is produkáltak, ami nyilván nem szerencsés, mivel a bírók már ott is figyelik a csapatokat. De a kűrre felszívták magukat, nagyon összeszedetten korcsolyáztak. Igaz, a végén megint becsúszott egy esés, de ismét javítani tudtak a technikai értéken, és az, hogy abban 18.-ak lettek, mindenképp előremutató.”

A Team Magic a kűr után edzőivel, Maros-Zenezini Barbarával és Michael Zenezinivel a lihegőben

A Team Magic a rövidprogram 22. helye után a kűrben megelőzte a spanyolokat, így összesítésben a 21. helyen és jó hangulatban zárta első világversenyét, amely gyönyörű környezetben, nagyon profi szervezéssel zajlott.

„A panzió, ahol laktunk 15 percre volt a jégpályától, azon a szakaszon csodálatos hegyeket, völgyeket láttunk. Mivel két napig szakadt az eső, a városnézés elmaradt, de az utolsó nap már jó idő volt, azt igyekeztünk kihasználni. A focistadion, ahol a csapatok melegítettek, egy csodálatos tó mellett épült, a hazautazás előtt ott sétáltunk, fotózgattunk” – mondta Maros-Zenezini Barbara, aki férjével együtt nagyon büszke arra, hogy az elemek nehézségét tekintve így értékelték tanítványaik teljesítményét, ugyanakkor tudja: a komponensekben még sokat kell fejlődniük.

„A második pontszámon látszik, hogy még hiányzik az összhang, ami egy elsőéves csapatnál természetes. A mezőny végén lévő hat-hét egység között nagyon kicsi volt a pontkülönbség, ezért bátran merem mondani, hogy ha a következő szezonig jobban kidolgozzuk a láb- és kéztartásokat, ha a technikához hozzátesszük a precizitást, bizony jó pár csapatot le tudunk győzni.”Az aktuális junior-világbajnok orosz Team Junost a rövidprogramban hibázott, így az első nap után honfitársaik, a Team Crystal Ice vezetett a versenyben. A kűrben azonban fordult a kocka, és a Team Junost csodálatos kűrrel megvédte címét, így a másik orosz csapatnak a tavalyi bronz- után ezüstérem jutott. A dobogó legalsó fokára az előző junior-vb ezüstérmese, az amerikai Team Skyliners állhatott fel.


A rövidprogramok IDE KATTINTVA nézhetők vissza.

A kűrök IDE KATTINTVA nézhetők vissza.

Eredmények

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra – Fotó: Synchrophoto.eu

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X