moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. március 4.

Orosz hegemónia és négy magyar érem – Budapest Cup

Rekordszámú, 18 ország több mint 70 csapatának részvételével rendezték meg az 5. Budapest Cup szinkronkorcsolya-versenyt a Tüskecsarnokban, ahol látványosabbnál látványosabb programokat láthattak az érdeklődők. Nyolc kategóriából hatban, vagyis amelyikben csak volt indulójuk, oroszok győztek – a magyar csapatok két ezüst- és két bronzéremnek örülhettek.

Remekül indult számunkra az idei Budapest Cup: az első napon rögtön három érmet szereztek különítményeink. A versenyt a juvenile korosztály nyitotta, ahol négy csapat révén is érdekeltek voltunk. Közülük az országos bajnok Team Magic szerepelt a legjobban, amely a zágrábi Snowflakes Trophy után, az ott kapott pontszámát messze felülmúlva, ismét bronzérmet nyert. Edzőjük, Maros-Zenezini Barbara úgy nyilatkozott: nem is lehetne boldogabb, hiszen a csapat még az ő elvárásait is bőven túlszárnyalta, óriási dolog, hogy egy ilyen nagy nemzetközi versenyen harmadikak lettek.

A juvenile kategória bronzérmese a Team Magic

Nem kellett sokáig várni az újabb magyar sikerekre: a következő, adult kategóriában a Team Thunder kiváló produkcióval megközelítette, a Team BudaSkate Synchro pedig a hatpontos levonás dacára meg is javította az országos bajnokságon korcsolyázott pontszámát, így csapataink a dobogó második és harmadik fokára állhattak fel.

Az adult kategóriában a Team Thunder ezüst-, a Team BudaSkate Synchro bronzérmes lett

A szombati versenynap a megnyitóünnepséggel kezdődött, amelynek keretében Schulek Csaba, a MOKSZ ügyvezető igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében kiemelte: nagy öröm, hogy a Budapest Cup az egyik legnagyobb szinkronkorcsolya-versennyé nőtte ki magát, hiszen a szövetség egyik fő célkitűzése, hogy minél több színvonalas megmérettetést rendezzen, aminek megvalósulását a 2022-re megépülő Nemzeti Korcsolyázó Központ is elősegíti majd. A közönség ezután a Vargha Lilla–Lendvai Bence-jégtánckettős, valamint Csernoch András és Tóth Ivett műkorcsolyázók bemutatóját tekinthette meg.

Schulek Csaba, a MOKSZ ügyvezető igazgatója mondott beszédet a megnyitóünnepségen

Negyedik érmünket a viadal zárónapján a legkisebbek zsebelték be: a pre-juvenile kategória egyik miskolci csapata, a Team Frostwork Juvi egy eséssel is ezüstéremmel zárt, és mind a technikai, mind az előadáspontszámokat tekintve meg tudta közelíteni a győztes oroszokat.

„Első helyre vártuk a csapatot, és ha nincs az a rontás, ami miatt negatív értékeket kaptak a kör elemre, az élen is végezhettek volna. De összességében elégedettek vagyunk, hiszen a panel megadta azokat a technikai szinteket, amiket beállítottunk – kezdte Huszár Diána edző, aki tanítványaiból most először két csapatot is ki tudott állítani ebben a korosztályban. – A minik, akiknél 7–8 év az átlagéletkor, nagyon szépen mutatkoztak be, büszke vagyok az 5. helyükre. A következő állomás Jihlava, ahol tavaly nagyon jól éreztük magunkat, ezért is térünk vissza. A célunk, hogy a minik javítsanak a pontszámukon, míg a juvenile egységünkkel győzni szeretnénk, a basic novice-októl pedig dobogót várunk.”

Az ezüstérmes Team Frostwork Juvi

A jihlavai verseny előtt azonban még a Team Magic juniorjaira figyelünk, akik március 15–16-án a svájci Neuchâtelben képviselik hazánkat a junior-világbajnokságon, így a Budapest Cup jó lehetőség volt számukra, hogy a nagy viadal előtt még egyszer megméressék magukat nemzetközi mezőnyben.

„A rövidprogramban becsúszott egy-két hiba, így arra kevesebb pontot kaptak, mint a zágrábi versenyen, a kűrt viszont kiegyensúlyozottan, lendületesen, esés nélkül futották le, és jól is adták elő. Tekintettel arra, hogy a lányok egyharmada idén csatlakozott a csapathoz, és hogy sok köztük az elsőéves junior, ez a produkció nagy előrelépést mutat” – összegzett Maros-Zenezini Barbara, aki szerint a junior-vb-ig hátralévő másfél hétben az összhangra kell helyezniük a hangsúlyt. „A precizitás a legfontosabb, elsősorban azon kell dolgoznunk, hogy szimmetrikusak legyenek a formák, és a fejtartás, a karok helyzete mindenkinél megegyezzen. Ez lesz az első világversenyük, így kérdéses, hogyan fogadják majd őket a bírók. A fő cél, hogy harmonikus programot fussanak, amire ha megkapják a remélt pontokat, négy-öt csapattal is versenybe tudnak szállni.”

A Team Magic juniorcsapata a 7. helyen végzett

Rövidprogramjára a Team Passion sem kapta meg a remélt pontokat: bár a technikai értékeket tekintve felülmúlták a zágrábi eredményüket, a komponensekben elmaradtak korábbi pontszámuktól.

„Nem ilyen pontokra és helyezésre számítottunk, hiszen nagyon szép rövidet futottak a lányok. Vasárnap a kűr előtt azt mondtam nekik, tegyék ki a szívüket a jégre, korcsolyázzanak úgy, hogy mindenki érezze, mit jelent számukra ez a program. Arra, hogy ez sikerült, a közönség ovációja a tökéletes bizonyíték. Az egyik elemben ugyan rontottak, de összességében szép, pontos kűrt mutattak be” – mondta a csapat edzője, Gulyás Erika, aki arról az intenzív edzőtáborról is mesélt, amelyet két hete a Jégvirág Cup műkorcsolyaverseny miatt Miskolcra érkező Dohány Andrea tartott nekik.

A Team Passion a 4. helyen zárt

„Nagyon kemény volt, napi 12 órát edzettünk. Elsősorban a technikai elemeken és a szinkronitáson dolgoztunk, illetve a rövidprogramon változtattunk egy kicsit. Azok a koreográfiák, amiket Andrea csinál, rendkívül komplexek, így más csapatokhoz képest sokat kockáztatunk, de ha stabilan végrehajtjuk őket, ez kifizetődik. Izgalmas lesz az áprilisi világbajnokság, hiszen a legnagyobb ellenfeleinkkel, a franciákkal, az olaszokkal, a japánokkal nem találkoztunk a szezon során. Versenyünk már nem lesz addig, így sok fellépést vállalunk, hogy minél több alkalmunk legyen még közönség előtt bemutatni a programjainkat.”


A programok IDE KATTINTVA nézhetők vissza.

Eredmények – ISU

Eredmények – Non ISU

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra – Fotó: Fiák Blanka, Kovács Álmos

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X