moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2021. március 5.

Vigyázz, kész, rajt!

Pénteken kezdődik Dordrechtben a szezon legfontosabb versenye: a világbajnokságra jól felkészült a magyar válogatott, ám jóslatokba bocsátkozni nincs értelme a furcsa, és tulajdonképpen a koronavírus által megírt időszak után.

A szezon első feléhez képest felgyorsult az élet a rövidpályás gyorskorcsolyában, hiszen alig néhány héttel a gdanski kontinensviadal után pénteken rajtol a világbajnokság Dordrechtben.
Csütörtökön kiderült, hogy egyéni versenyek során Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang, valamint Jászapáti Petra és Kónya Zsófia léphet jégre.

Ennek kapcsán Bánhidi Ákos, a válogatott edzője és menedzsere nem is tagadja, hogy nehéz döntést kellett meghozniuk, hiszen Krueger John-Henry, a magyar csapat egyetlen gdanski éremszerzője is jó esélyekkel indult volna az egyéni küzdelmekben.
„Ez az idény megfosztott minket attól, hogy előre lefektetett válogatási elvek mentén hozzunk döntéseket, hiszen a helyzet folyamatosan változott – mondta el Bánhidi Ákos. – John-Henry sportemberhez méltón fogadta döntésünket. Sokáig reménykedtünk abban, hogy a visszalépések okán a két egyéni indulónkból három lehet. Sajnos, nem lehet.”

Mint ismert, Dél-Korea, Kína és Japán nem vállalta a világbajnoki indulást, a brit korisok pedig az országukban érvényben lévő tilalmak miatt nem utazhattak el Hollandiába.
S bár tény, hogy emiatt nem lesz teljes a mezőny Dordrechtben, a feladat így sem egyszerű, hiszen mindenki azt szeretné, ha a short trackesek évek óta tartó sikersorozata a világbajnokságon is folytatódna.

„Sosem szeretek esélyekről nyilatkozni, ám jelen helyzetben ez tulajdonképpen lehetetlen is, továbbra is sötétben tapogatózunk. Őszintén mondom: fogalmam sincs, mi történik a világbajnokságon – árulta el Bánhidi Ákos. – Az elmúlt hetekben nyugodtan dolgozhattunk, nem volt jelen az életünkben a koronavírus, vagyis azt kijelenthetem, hogy beletettünk ebbe a felkészülésbe mindent: az összes tudásunkat, az összes energiánkat. Ez itt, Dordrechtben elég lesz valamire, de hogy mi ez a valami, azt nem tudom. Tudom, hogy sokaknak csak az eredményesség a fontos, nincs rajtunk teher, mert tényleg megtettünk mindent, amit csak lehetett – ahogyan a versenyzőink is mindent megtesznek majd a jégen.”

A visszalépések miatt Jászapáti Petra is egy, a megszokottól eltérő világbajnokságra számít, esetében viszont az eredményeknél is fontosabb, hogy a koronavírus-fertőzés után zökkenőmentesen térhetett vissza a válogatottba.
„A pozitív teszt után két-három napig éreztem fáradtnak magam, aztán meg folyt az orrom, vagyis, ha nem lenne járvány, csak sima megfázásnak gondoltam volna a betegséget. Szerencsére a visszatérésem sima volt, nem fájt semmim, olyan volt, mintha egy leállás után álltam volna vissza a munkába – nyilatkozta a világbajnoki ezüstérmes Jászapáti Petra. – Több mint egy éve nem versenyeztem, jó lesz újra ott lenni a jégen egy világbajnokságon. Ez lesz az utolsó viadal az őszi kvalifikációs világkupaversenyek előtt, így szeretnék olyan dolgokat is kipróbálni a jégen, amire máskor nem lenne lehetőségem. Az, hogy a női váltónk esélyt kapott, és indulhat a vébén, szintén jó, hiszen lesz alkalmunk felmérni, hol tartunk, miben kell fejlődni, és ezeket a nyár folyamán javíthatjuk. Ha ez sikerül, és megteszünk mindent azért, hogy jobbak legyünk, akkor a világkupa-viadaloknak sokkal nagyobb önbizalommal futhatunk neki.”

A vb pénteken az egyéni verseny selejtezőivel kezdődik, szombaton előbb 1500, majd 500 méteren, vasárnap 1000 méteren, egyéni összetettben és váltóban avatnak világbajnokokat Dordrechtben.

HUNSKATE Média / Kovács Erika – fotó: Gémesi Balázs

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X