moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2024. szeptember 5.

Vidd a virágot másik ablakba!

A pekingi olimpia előtt, 2021-ben érkezett hozzánk Csul Von Eric Lee, s kezdetben videóelemzőként dolgozott rövidpályás gyorskorcsolyázóinknál, jó ideje pedig már Bánhidi Ákossal együtt a válogatott férfisorát irányítja.

A fiatal korcsolyázók fejlődése, tapasztalataiknak növelése – ez Eric edző egyik mottója, ezt szeretné Magyarországon megvalósítani, s ezért is mondott le dél-koreai állampolgárságáról, s vette fel a magyart (Dél-Korea nem engedélyezi a kettős állampolgárságot).

És nagyon jól érzi magát nálunk: „Amikor én korcsolyáztam a kilencvenek-kétezres években, sok mindent még nem tudtunk, nem volt meg a megfelelő tudományos háttér, általában a sportolóké volt minden felelősség a rossz futásokért. Amikor abbahagytam, nem is gondoltam arra, hogy edző legyek, inkább a háttér érdekelt, az új módszerek megtalálása, megismerése. Azt már akkor is tudtam, hogy a tegnap válasza nem válasz a ma kérdésére. A tapasztalat fontos, de önmagában nem elég. Folyamatosan keresni kell az újat, a fejlődés lehetőségét, és ebben partnerre találtam a szövetségben is: ha van egy-egy ötletem, mindig megkapom a segítséget és támogatást annak megvalósítására. Nem túlzás, hogy itt élni és itt dolgozni ebben a sportágban maga a paradicsom.”

Eric tehát magyar állampolgárként dolgozik immár – a magyar válogatott sikereiért.

„Az országváltás ma már általános jelenség a sportban – véli. – Nem akartam külföldiként tenni a magyar sikerekért. Meg akartam mutatni azt is, mennyire szeretem Magyarországot. Ezért mondtam le a koreai állampolgárságomról.”

Annak, hogy itt, nálunk akar tenni a sikerekért, egyik része az is, hogy két dél-koreai korcsolyázóval bővül a magyar válogatott: Kim Min Szok a nagypályások között, míg Mun Von Dzsun rövidpályásként, ám már magyar színekben sportol.

„A két fiú bízik bennem, én is bennük – mondja Eric. – Mindketten nagyszerű korcsolyázók, ám még van hová fejlődniük. Én ebben igyekszem nekik segíteni. Ha a virágod nem virágzik ott, ahová először tetted, átviszed máshová, kicseréled alatta földet, és öntözöd. Ez az edzői filozófiám. Ez nem azt jelenti, hogy a korábbi környezet rossz volt, csak azt, változtatnod kell a körülményeken. Más környezetben a két fiú jobb eredményekre lesz képes, ebben biztos vagyok. Ezért is jöttek Magyarországra.”

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X