moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2024. szeptember 11.

Hosszú távra tervez Moon „Feri”

Még nagyon fiatal, ám konkrét elképzelései vannak: Moon Wonjun Ferenc Magyarországon képzeli el életét.

Miért döntöttél úgy, hogy országot váltasz, s nem maradsz Dél-Koreában?

Én nyertem a válogatót otthon a 2021-es téli Universiádéra, ám a verseny törölték a koronavírus-járvány miatt, aztán a következő évben kikerültem a koreai keretből. Sokat gondolkoztam azon, hogyan tovább. Aztán lehetőségem nyílt Magyarországon korcsolyázni edzőpartnerként egy rövid ideig még 2022 végén, s bár a csapatnál volt koreai edző, meglepett, mégis mennyivel másabbak az edzések, mint Dél-Koreában. Otthon „megakadtam”, úgy éreztem, váltanom kell.

Senki sem akarta lebeszélni erről, illetve nem akarták rábeszélni, hogy maradjon?

Ezt többen megkérdezték, ám én nem hiszem, hogy csak ott lehet jól korcsolyázni. Szerintem fontosabb, hogyan tudok jobb lenni.

De miért éppen Magyarországot választotta?

Ugyan nem beszélek jól még angolul, s nem is éltem korábban külföldön, ám Magyarországon dolgozik Chulwon Eric Lee, aki segít nekem. És közben azt tanítja, hogy van másik út is, mint a dél-koreai. Már most úgy érzem, hogy jól döntöttem: a csapattársaim nagyon befogadóak, elfogadják, hogy más kultúrából érkeztem.

Megfogalmaztad már, milyen céljaid vannak magyarként ebben a sportágban?

Minden sportolónak az olimpiai aranyérem az álma, ezzel én sem vagyok másként. Ám előtte szeretnék jól szerepelni az Európa-bajnokságon, aztán nézhetünk előrébb. Sokáig szeretnék még versenyezni, terveim között ott szerepel a 2038-as olimpia is, utána pedig edzőként dolgoznék tovább – Magyarországon. Hiszek abban, hogy ha megteszek minden tőlem telhetőt, sok kisgyereknek és fiatalnak megadhatom a reményt és az álmot a tekintetben, hogy korcsolyázóként minél magasabbra vágyjanak.

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X