moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2023. október 23.

Túl az első Világkupa-fordulón

Véget ért a 2023/2024-es Világkupa-sorozat első fordulója, melyet október 20. és 22. között rendeztek Montrealban. A kanadai versenyt korcsolyázóink két B-döntős helyezéssel zárták.

Nyolc magyar korcsolyázó került be a negyeddöntőbe és az elődöntőbe. Somodi Maja kétszer is ott tudott lenni az elődöntőben, 1500 méteren és a második 1000 méteren is, ráadásul az utóbbit reményfutamból hozta össze, ami nagyon jó dolog. Nagyon bátran ment a futamokban, az utolsóban is, melynek végén meglehetősen érdekes volt a kizárás. Mindezek ellenére a teljesítménye megsüvegelendő és mindenképpen ki kell emelni!” – kezdte az értékelést Bánhidi Ákos, a gyorskorcsolya ágazat sportigazgatója. 

Sziliczei-Német Rebeka 1500 méteren az elődöntőben épphogy harmadik lett, hajszál választotta el az A-döntőtől, majd a B-döntőben harmadik helyen ért célba, összesítésben pedig 10. lett. Nagyon erős és jó versenyzést láthattunk részéről. A női-váltónak szintén hajszálon múlt az elődöntő, egy körrel a vége előtt még továbbjutó helyen álltak, akár az A-döntő is összejöhetett volna, ott pedig már bármi megtörténhet. Ez egy meglehetősen erős eredmény, ráadásul mindezt úgy érték el, hogy Petra nem tartott velük – végül a B-döntő 2. helye egy összesített 6. helyezést jelent számukra. Nem szeretnék mindig ezen lovagolni, de Petra nagyon komoly húzóerő a váltóban, tehát az, hogy ezt így sikerült elérniük, nagyon-nagyon dicséretes. A férfiaknál Tiborcz Dani és Jászapáti Peti került negyeddöntőbe, náluk leginkább azt a pozitívumot lehet elmondani, hogy jó tempókat tudtak korcsolyázni.Ismét kiderült, hogy azért az a három-négy tizedes sebességkülönbség, ami egy ilyen világversenyen van, ők látványosan hozzák. Nagyon közel vannak ahhoz, hogy azzal ne legyen gond, hogy milyen sebességre képesek. Csizmadia Márknak az 500 méteren elért 41,7-es ideje is nagyon biztató, hiszen hétvégén újoncként debütált a Világkupán.

Összeségében úgy érzem, hogy egy hajszálon múlt Rebeka és a női-váltó A-döntője, ha az utolsó kört be tudták volna húzni, akkor A-döntőt futnak, ott pedig bármi megtörténhet. A világklasszis korcsolyázók egyik országban sem csak úgy ugranak elő, mint a nyulak a cilinderből. Úgy gondolom, hogy ha megadjuk a lehetőséget a fiataloknak és nem türelmetlenség veszi őket körül, hanem türelem és bizalom, akkor fogunk még látni akár dobogós helyezéseket is. Ámde ehhez sok meló kell és még több tapasztalat a fiatalok lábába! Összeségében az imént kiemeltekkel együtt azt kell mondanom, hogy látom azokat jeleket, amiért dolgozunk és haladunk előre!” – értékelt bizakodóan Bánhidi Ákos.

EREDMÉNYEK

ISU World Cup Short Track #1

Kanada – Montreal, 2023. október 20-22.

Női 500m

Bácskai Sára Luca 19., Kónya Zsófia 22., Tóth Eszter 28.

Női 1000m (1)

Kónya Zsófia 15., Bácskai Sára Luca 23., Tóth Eszter 26.

Női 1000m (2)

Somodi Maja 10., Végi Diána Laura 21., Sziliczei-Német Rebeka 35.

Női 1500m

Sziliczei-Német Rebeka 10., Somodi Maja 17., Végi Diána Laura 35.

Férfi 500m

Tiborcz Dániel 14., Nógrádi Bence 24., Csizmadia Márk 44.

Férfi 1000m (1)

Nógrádi Bence 25., Tiborcz Dániel 31., Csizmadia Márk 37.

Férfi 1000m (2)

Jászapáti Péter 18., Bontovics Balázs 32.,

Férfi 1500m

Bontovics Balázs 25., Jászapáti Péter 34.,

Női váltó

Team Hungary 6. (Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia, Somodi Maja, Sziliczei-Német Rebeka)

Férfi váltó

Team Hungary 8. (Bontovics Balázs, Jászapáti Péter, Nógrádi Bence, Tiborcz Dániel)

Vegyes váltó

Team Hungary 9. (Bácskai Sára Luca, Jászapáti Péter, Kónya Zsófia, Nógrádi Bence)

A Világkupa-sorozat 1. fordulójának eredményei itt érhetők el: https://shorttrack.sportresult.com/Results.aspx?evt=11213100000112.

HUNSKATE

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X