moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2023. október 20.

Világkupa-sorozat első állomás: Montreal

Október 20. és 22. között a kanadai Montrealban, a Maurice-Richard Arénában kezdődik meg az ISU Rövidpályás Gyorskorcsolya Világkupa-sorozatának 2023/24-es szezonja.

Az első fordulóban a megszokott módon a nők és a férfiak is az 500 méteres, az 1000 méteres és az 1500 méteres futamok egyéni érmeiért küzdenek, valamint a váltók is – női (3000m), férfi (5000m), vegyes (2000m) – versenybe szállnak a dobogós helyekért. Kemény összecsapásokat várhatunk és a válogatottunknak sem lesz könnyű feladata. A magyar színeket 11 korcsolyázó képviseli, név szerint: Bácskai Sára Luca, Bontovics Balázs, Csizmadia Márk, Jászapáti Péter, Kónya Zsófia, Nógrádi Bence, Somodi Maja, Sziliczei-Német Rebeka, Tiborcz Dániel, Tóth Eszter és Végi Diána Laura.

Nem túl örömteli számunkra, hogy hazánk legjobb rövidpályás gyorskorcsolyázója – aki vitathatatlanul a legjobb –, Jászapáti Petra betegség miatt nem tarthatott a csapattal. Jelenleg is lábadozik, mielőbbi gyógyulást és felépülést kívánok, kívánunk Neki! Nagyon fog hiányozni, hiszen minden szempontból meghatározó tagja a csapatnak, mind mentálisan, mind fizikálisan, de említhetném a teljesítményét is” – kezdte a dupla kanadai Világkupa-forduló felvezetését Bánhidi Ákos, a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott vezetője.

Ennek fényében alaposan megfiatalított női csapat utazott el Kanadába. Somodi Maja mutogatta már az oroszlánkörmeit, ugyanakkor ő még mindig egy juniorkorú, nagyon tehetséges ifjú hölgy. Mellette még két fiatal, Tóth Eszter és Végi Diána Laura tartott a lányokkal, a tapasztalt versenyzők közül pedig Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia és Sziliczei-Német Rebeka alkotja a női válogatottat. Úgy gondolom, hogy az egyéni versenyek tekintetében még mindig az érettebb korosztálytól várhatunk továbbjutást a különböző futamokból, a hosszabb távokon akár Rebekától vagy Majától. Ha pedig ebből a hatosból a legerősebb négyes fut, minimum a kisdöntőbe odaérhetnek, de szerencsés csillagállás esetén akár még tovább is juthatnak. Természetesen a mix-váltó is rejthet potenciált és tartogathat meglepetéseket. Vannak ebben a váltóban olyan hölgyek, akik nagyon gyorsan tudnak korcsolyázni, hiszen ebben a versenyszámban egyetlen egy hibát sem lehet elkövetni, viszont, ha hibátlanul tudunk korcsolyázni, akkor ott is szép magyar esélyekre és reményekre van kilátás – minimum a B-döntőig” – folytatta Bánhidi Ákos.

A férfiaknál szintén látható a fiatalítás. Csizmadia Márk utolsó éves juniorként tartott a csapattal – szeretnénk, hogy lássa, milyen a felnőtt mezőny, hova tart, hova készül és mi vár rá a későbbiekben. A férfiválogatottat alaposan megtépázta az elmúlt egy esztendő, a Montrealban tartózkodó felnőtt négyesnek volt dolga bőven. Gondolok itt például Tiborcz Danira, akinek a fél nyara elszállt egy bokaműtét miatt, amiből túl a felkészülés felén tudott elkezdeni rehabilitálni. De említhetném Jászapáti Petit is, akinek a tavalyi éve veszett kárba egy vállműtét miatt. A felkészülése már jó volt, leszámítva egy brutális esést az utolsó olaszországi edzőtáborunk legutolsó napján, de most már újra teljes értékű és hadra fogható, a kijelölt távjain jó eséllyel állhat rajthoz. Nógrádi Bence a rövidebb, Bontovics Balázs pedig a hosszabb távokon hozhat hasonló eseményeket, mint az imént említett Jászapáti Péter. Reménykedek továbbjutásokban, és abban, hogy minél előkelőbb helyeken végeznek! A teljes magyar csapatról elmondható – így, hogy Petra nincs ott velük –, hogy egy olyan építkezés zajlik, ahol a fiatalokat igyekszünk mihamarabb beintegrálni annak érdekében, hogy amikor a legfontosabb pillanatok eljönnek – az olimpiai kvalifikáció –, akkor fel legyenek annyira készülve, hogy részt tudjanak vállalni abból a nagyon komoly megmérettetésből, ami az olimpiai kvótákat jelenti majd!” – bizakodott a short track-válogatott vezetője.

Izgalmas szezonnak nézünk elébe! A Dunamu – egy szöüli (Dél-Korea) fintech cég – hivatalos partnerként állt be a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) mellé, és a Világkupa-sorozat, valamint az ISU Crystal Globe mögé, melyet a 2023/2024-es szezon összesített bajnokai vehetnek majd át február 16. és 18. között a lengyelországi Gdanskban. A női mezőny egy nagy hiányzóval vág neki a versenyzésnek, hiszen a hollandok kiválósága, az olimpiai-, világ-, és Európa-bajnok világcsúcstartó Suzanne Schulting úgy döntött, hogy szünetet tart. De kihagyja a következő hetek, hónapok versenyeit a koreai Choi Min Jeong is.

Az első, montreali fordulót az ISU hivatalos YouTube-csatornáján (https://www.youtube.com/@SkatingISU), valamint a hétvégi versenynapokat előreláthatólag az M4 Sporton, az M4 Sport3-on és az m4sport.hu weboldalon lehet figyelemmel kísérni.

HUNSKATE

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X