moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2023. március 11.

Szöul 2023: B-döntőben a női- és férfiváltó

A március 10. és 12. között zajló rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokság második versenynapja nem várt fordulatokat tartogatott. Válogatottunk tagjai – Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Szigeti Dóra, Sziliczei-Német Rebeka, Jászapáti Péter, Nógrádi Bence, Talabos Attila, Tiborcz Dániel és Varnyú Alex – holnap folytatják a versenyzést. 

Ami kívülről nüanszoknak tűnhet, talán pont az az „apróság”, amit már világbajnoki kávéháznak hívunk. Később kezdtük a felkészülést és egy kicsit már ki is égtünk, mire ideértünk, s az is döntő ilyenkor, hogy a legerősebb országok hogyan és miként tudják felhúzni magukat a világbajnokságra… Jelenleg ezek azok a tényezők és különbségek, melyek most még zárva tartják előttünk ennek a kávéháznak az ajtaját. Igyekeztünk az energiatelepeket feltöltögetni, meglátjuk, mennyire sikerült. Ugyanakkor csapatszinten a lányok és a fiúk is nagyon szépen felhozták újra magukat, és valóban kevésen múlt az A-döntő valamennyi csapatunk esetébenkezdte értékelését Bánhidi Ákos, a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott szakmai vezetője.

Ami a mix-váltót illeti, mindössze négy tizeden múlt a továbbjutás. A lányok az olaszokkal meccseltek nagyot, majd a folyamatos adok-kapok vége egy esés lett, ami annulálta a lehetőségeinket. Ennek ellenére nagyon szépen harcban voltak és minden esélyük megvolt az A-döntőbe jutásra, sajnos az esés miatt ez szertefoszlott. A férfiváltó nagyon-nagyon pazarul ment és végig partiban is volt, a legvégén azonban a japánokkal volt egy „bajuszakasztásunk”, ami miatt leszakadtunk a koreai és az olasz váltókról. Nem kerültünk túl messzire, mert 10-15 méter volt a távolság, de amíg olyan világklasszis váltók az ellenfeleink, mint a koreai, vagy az 500 méteren világbajnoki címet nyerő Sighellel felálló olasz kvartett, még nem feltétlenül nekünk áll a zászló. Hogy oda tudjunk érni, most még valami gikszernek történnie kell – ezúttal azonban nem hibáztak a riválisok. Mégis úgy gondolom, hogy maximálisan odarakták magukat a fiúk, kiváló futást láttunk tőlük és dicséretes, hogy a japánokat sikerült levernünk az elődöntőben. Tényleg nem sokon múlt tehát az, hogy A-döntőbe jussanak a csapataink, a lányoknak minden esélye meg is van, mert ott vannak a világelitben, de sajnos nem eséssel.

 Az egyéni versenyek tekintetében Rebi elődöntős volt és 18. lett 1500 méteren, míg 500 méteren Petra a 11., Attila pedig a 15. helyen végzett. Attila esetében nem volt szerencsénk, hiszen az első rajtnál egy összerúgás következtében elveszítette a kifejezetten ehhez a nem túl jó, és állandóan változó minőségű jéghez készített pengét, cserélni kellett, az új pedig nem úgy működött, ahogyan kellett volna. Egyéniben Petra a legjobb eredményeink esélyese és várományosa, de a súlyos kézsérülése és a kezén lévő speciális rögzítő befolyásolja a lehetőségeit. 500-on az elődöntőbe jutása kicsin múlt. Összességében ott voltak a lehetőségek, melyeket különböző okoknál fogva – apróságok ezek – nem sikerült megragadni. Holnap mindkét váltónk az 5-8. helyekért lép jégre, szeretnénk belőle a legtöbbet kihozni, Petra 1000 méteren negyeddöntős, két fiú – Dani és Bence – pedig a délelőtti reményfutamokból még felküzdheti magát” – zárta gondolatait Bánhidi Ákos.

HUNSKATE Media

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X