moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2023. március 12.

Szöul 2023: világbajnoki ötödik a női váltó

Véget ért az ISU Short Track Világbajnokság, melynek március 10. és 12. között Dél-Korea fővárosa, Szöul adott otthont. A szezon utolsó világversenyét a váltók küzdelmei zárták: a magyar női rövidpályás gyorskorcsolya-váltó világbajnoki ötödik, a férfiváltó pedig hetedik lett.

A B-döntőket hajnalban, magyar idő szerint hajnali fél ötkor rendezték Szöulban. A Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Sziliczei-Német Rebeka alkotta női kvartett magabiztosan nyerte meg a B-döntőt és lett összesítésben ötödik. A bravúros eredményt elérő magyar női csapat tagja volt még a mindössze 16 éves Szigeti Dóra is. Ugyancsak a B-döntőben volt érdekelt a magyar férfiváltó is: a Jászapáti Péter, Nógrádi Bence, Talabos Attila, Tiborcz Dániel, Varnyú Alex összeállításban jégre lépő férfiváltó összesítésben a hetedik pozícióban zárta a háromnapos dél-koreai világbajnokságot. Az egyéni számokban 1000 méteren Nógrádi Bence és Tiborcz Dániel a reményfutamokban indult, de nem sikerült kvalifikálniuk magukat negyeddöntős programba. A női 1000 méter negyeddöntőjében Jászapáti Petra nagyon erős mezőnybe került, ahol negyedikként ért célba, így nem jutott be az elődöntőbe.

A legkiemelkedőbb egyéni eredményeink: Rebi elődöntője 1500 méteren, Attila negyeddöntője 500 méteren és Petra két negyeddöntője – 500, valamint 1000 méteren – valamennyi dicséretes teljesítmény. A tűzhöz Petra van a legközelebb, a sérülése azonban sajnos közbeszólt és átírta a lehetőségeit. Egy borzasztóan erős világbajnokságot zártunk, rendkívül nehéz és felkészült ellenfelekkel. Az egyéni versenyek tekintetében eddig sikerült most eljutnunk – ami minden körülményt figyelembe véve nagyjából a realitást tükrözi. A váltóink ma B-döntőt futottak, melyet a lányok meglehetősen szépen és harcosan meg is nyertek, és világbajnoki ötödikek lettek, úgy gondolom, hogy ez kimagaslóan jó eredmény. A fiúk szintén a B-döntőben a lengyeleket megelőzve összesítésben hetedikek lettek. Több ízben elmondtam, hogy az építkezés időszaka zajlik, több variációt kipróbáltunk, ezúttal mind az öt fiú ment a váltóban. A bivalyerős Hollandia és Japán mögött mindössze néhány méterrel sikerült befutnunk, ami ettől az alaposan megfiatalított, és eddig szerephez nem nagyon jutó csapattól nagyon jó teljesítmény. A jövőre nézve továbbra is rendkívül biztató jeleket mutatnak– értékelte világbajnokság harmadik, egyben záró versenynapját Bánhidi Ákos, a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott szakmai vezetője. 

Nagyon erős mezőny találkozott Szöulban, ami cseppet sem meglepő, hiszen a világbajnokságokra általában ez a jellemző. Ez volt az első olyan világbajnokság, melyen csak távonként értékelték a versenyzőket, összetett világbajnokot nem hirdettek. Az ezúttal is bebizonyosodott, hogy egy-két zseniális korcsolyázó meghatározhatja az eredményességet többféle szempontból, gondolok itt akár az olasz Sighelre, aki kiemelkedik a sorukban és rengeteg helyen tette fel őket a térképre. Ami a mieinket illeti – Petra kivételével – az egyéni versenyszámokban egy negyeddöntős, elődöntős helyezések nagyon komoly eredménynek számítanak egy-egy ilyen versenyen. Ahhoz, hogy belépőjegyet váltsunk ebbe a kávéházba, még nagyon sokat kell dolgoznunk. Viszont a csapataink továbbra is nagyon ígéretesen szerepelnek. A lányok bármikor A-döntőbe kerülhetnek és bármikor dobogós helyezést hozhatnak, de a fiúk is nagyon ígéretesen mentek. Ha szisztematikusan tudjuk a munkánkat végezni, úgy gondolom, hogy egy dobogós helyezés bármikor megismételhető egy komoly versenyen is. Ezért fogunk dolgozni! Különösebb meglepetés nem ért ezen a világbajnokságon. Látjuk és tudjuk, hogy miben kell fejlődnünk – mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy ezeket meg is tudjuk lépni– összegzett Bánhidi Ákos.

EREDMÉNYEK

ISU Short Track Világbajnokság

Dél-Korea – Szöul, 2023. március 10-12.

Női 500m

Jászapáti Petra 11., Bácskai Sára Luca 32.

Női 1000m

Jászapáti Petra 17., Kónya Zsófia 39.

Női 1500m

Sziliczei-Német Rebeka 18., Jászapáti Petra 39.

Férfi 500m

Talabos Attila 15., Tiborcz Dániel 28.

Férfi 1000m

Tiborcz Dániel 29., Nógrádi Bence 38.

Férfi 1500m

Nógrádi Bence 23., Varnyú Alex 36.

Női váltó

Team Hungary 5. (Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Sziliczei-Német Rebeka)

Férfiváltó

Team Hungary 7. (Jászapáti Péter, Nógrádi Bence, Talabos Attila, Tiborcz Dániel, Varnyú Alex)

Vegyes váltó

Team Hungary 9. (Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia, Talabos Attila, Tiborcz Dániel)

A szöuli világbajnokság eredményei ITT érhetők el.

HUNSKATE Media

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X