moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2023. március 9.

Short track: Szöulban zárul a szezon

Március második hétvégéjén Dél-Korea fővárosa, Szöul ad otthont az ISU Short Track Világbajnokságnak. A világversenyen 10 magyar korcsolyázó képviseli hazánkat.

A szezon egyik legfontosabb megmérettetéséhez érkezett a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott. Március 10. és 12. között Dél-Korea fővárosában, Szöulban rendezik a short track világbajnokságot, amely a 2022/2023-as idény utolsó viadala is egyben. A világversenyen Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, a mindössze 16 esztendős Szigeti Dóra, Sziliczei-Német Rebeka, Jászapáti Péter, Nógrádi Bence, Talabos Attila, Tiborcz Dániel és Varnyú Alex vesz részt.

A magyar csapat múlt pénteken kelt útra, és vasárnap óta a világbajnokság helyszínén készül a pénteki rajtra.

Minden olyan évben, amikor nincs olimpia, az év legfontosabb versenye a világbajnokság, melyre mindenki nagyon készül. Ez lesz az első olyan világbajnokság, melyen nem hirdetnek összetett eredményt és összetett világbajnoki címet. Mindemellett a helyszín is speciális, hiszen a koreaiak hosszú évtizedek óta a világ legjobbjai közé tartoznak. A Világkupákon ezúttal azonban nem voltak túl sikeresek, ezért biztos vagyok benne, hogy a világbajnokságra hatványozottan készülnek, de ugyanez mondható el a többi nemzetről is. Kíváncsi vagyok, hogy mi fog kikerekedni az idény utolsó versenyén– mondta Bánhidi Ákos, a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott szakmai vezetője.

Nagyon büszke vagyok a Világkupákon és az Európa-bajnokságon megszerzett érmekre. Annak ellenére, hogy az első két Világkupa-fordulón nem vettünk részt, valamennyi váltónk magabiztosan kvalifikálta magát a világbajnokságra, ami óriási fegyvertény. Sőt, a lányok a Világkupa-rangsor ötödik helyéig meg sem álltak, ez pedig szintén nagyon komoly eredmény. A hölgyek csapatát sújtotta némi szerencsétlenség, hiszen Petra kisujja megsérült– de sokat javult az állapota –, míg a januári, gdanski kontinensbajnokságon nyaksérülést szenvedő Somodi Maja rehabilitációja még tart. Dél-Koreába Szigeti Dóri utazott velünk, akit legutóbb a németországi Világkupa-fordulón láttam versenyezni – fantasztikusan ment a mix-váltóban, nagyon tetszett a versenyzése. Eközben a fiúknál az őszi válogatóversenyen súlyos vállsérülést szenvedett Jászapáti Péter visszakerült a csapatba, aki egy mini kvalifikációs versenyen küzdötte be magát az utazókeretbe. Esélyeket latolgatni sosem szerettem, most sem szeretnék, azt azonban továbbra is fenntartom, hogy a negyeddöntős, elődöntés, esetlegesen A-döntős helyezéseknek nagyon-nagyon kell örülnünk ezen a világbajnokságon. Bízom benne, hogy a váltóink is mindent ki tudnak hozni magukból, ami bennük van. A világbajnokság része az építkezésünknek, szeretnénk kihozni belőle mindent, amit csak lehet. A női- és a férficsapat egyaránt nagyon szépen megállta a helyét a szezonban, bízom benne, hogy sikerül itt is letennünk a névjegyünket– bizakodott Bánhidi Ákos.

Érdekesség, hogy a szezonzáró világversenyre fél óra alatt az összes belépőjegy elkelt. Az időeltolódás +8 óra, így a pénteki selejtezőfutamok, valamint a szombat és a vasárnap délelőtti reményfutamok egyaránt az éjjeli órákban kezdődnek. Előbbieket a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) hivatalos YouTube-csatornája közvetíti, a szombati és a vasárnapi futamokat pedig az M4 Sport.

Hivatalos stream: https://www.youtube.com/@SkatingISU/streams.

A világbajnokság programja és eredményei itt érhetők el: https://shorttrack.sportresult.com/?evt=11213100000106.

HUNSKATE Media

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X