moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2024. február 13.

Short track: bronzéremmel zárt a férfiváltó

Február 9. és 11. között a németországi Drezdában rendezték a rövidpályás gyorskorcsolyázók Világkupa-sorozatának ötödik fordulóját, melyen a tavalyi évhez hasonlóan, ismét bronzérmet szerzett a magyar férfiváltó.

A háromnapos viadalra a Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia, Somogyi Barbara, Sziliczei-Német Rebeka és Tóth Eszter, valamint a Bontovics Balázs, Csizmadia Márk, Jászapáti Péter, Nógrádi Bence, Tiborcz Dániel összeállításban utazott ki a magyar küldöttség.

A verseny fénypontja a férfiváltók utolsó küzdelmei voltak, ahol a Bontovics Balázs, Csizmadia Márk, Jászapáti Péter, Tiborcz Dániel alkotta négyes kiválóan korcsolyázva, végig tartotta a lépést az élmezőnnyel, a futam végén ugyan a negyedik helyen értek célba a srácok, de a lengyelek kizárásának köszönhetően, egy pozícióval feljebb léptek és így a tavalyi eredményhez hasonlóan dobogó harmadik fokára értek oda. A női váltó a harmadik helyen végzett a B-döntőben, ezzel a drezdai Világkupa-forduló 7. helyét szerezték meg.

Bánhidi Ákos, a gyorskorcsolya ágazat sportigazgatója értékelte a hétvége történéseit.

Ahogy a felvezetésben említettem Jászapáti Petra és Somodi Maja nem utazott a csapattal, de ennek ellenére azt kell mondanom, hogy ugyanolyan jól helytállt a női csapat” – kezdte Bánhidi Ákos.

Egyéni eredmények a szempontjából jobban is mentek, mint a férfiak. Sziliczei-Német Rebeka B-döntőt korcsolyázott 1500 méteren, ahol negyedik lett, így a 11. helyet érte el, ez volt az egyéni versenyek a legkimagaslóbb eredménye. Kónya Zsófia szintén tovább jutott a negyeddöntőig mind 500, mind 1000 méteren, úgyhogy egy 14. és egy 15. helyezése lett. Tehát a középmezőny elején végeztek, Rebi egy kicsit előrébb is. Ez mindenképpen dicséretes.”

A női váltó a kis döntőbe került, ahol az olaszokkal és a kínaiakkal kiválóan versenyeztek. A táv felénél be is húztak az első helyre, ott volt egy kis kontakt, ami nekünk zavart be. Sajnálom nagyon, mert bíztatóan mentek, és itt kell emelnem Somogyi Barbarát is, aki szintén szépen helytállt. Tóth Eszter is szépen versenyzett, nagyon közel volt a továbbjutó helyezésekhez” – folytatta a sportigazgató

A férfiaknál egyéni szempontból Bontovics Balázs volt az, aki 1000 méteren a negyeddöntőbe jutott, ott sajnos nem jött jól össze a futama, így végül 19. lett. Sok-sok balszerencsés végkimenetelű futam volt, Jászapáti Peti remek időket korcsolyázott és sokszor került olyan helyzetekbe, ahol meg lehetett volna a továbbjutás. Tiborcz Dániel az 500 méteres reményfutamban került nagyon közel a továbbjutáshoz. A fiatal Csizmadia Márk az egyéni versenyekben nagyon magabiztosan, ügyesen versenyzett, nála azért látható volt, hogy tapasztalatot kell még gyűjtenie. Nógrádi Bence sérüléssel küzdött, de itt van velünk és bármikor be tud szállni a váltóba, de sajnos most nincs olyan formában, hogy a nála megszokott időket korcsolyázza.”

A negyeddöntőben a kínaiakat kellett legyűrnünk, az elődöntőben nagyszerűen ment a négyes és végül a lengyelekkel együtt, továbbjutatással kerültünk az A-döntőbe. Nem volt könnyű dolguk, hiszen Márk még nincs abban a fizikai állapotban, amellyel a lehető legjobban tudták volna hozni a váltásokat. Ettől függetlenül remekül tartották magukat, amikor volt egy szerencsétlen esés, ami miatt leszakadtak és végül a negyedik helyen korcsolyáztak célba. A lengyel váltót – érzésem szerint teljes joggal – kizárták, így bronzérmet akasztottak a fiúk nyakába.”

„Úgy gondolom, hogy nagyon-nagyon megérdemeltek, és nagyon büszke vagyok rájuk, mert rengeteget dolgoztak, hogy ezen a színvonalon tudjanak korcsolyázni. Látszik, hogy óriási potenciál van még bennük, hatalmas fejlődési rátát lehet velük elérni. Ez egy fiatal és eredményre éhes társaság, akik minden nap komoly munkát végeznek, hogy felzárkózzanak a világ élvonalába. Természetesen  még rengeteget kell dolgozni, de úgy gondolom, hogy a munkára éhesek, úgyhogy büszke rájuk és szívből gratulálok Nekik ehhez az éremhez!” – zárta büszkén értékelését Bánhidi Ákos.

ISU Short Track Világkupa #5

Németország – Drezda, 2024. február 9-11.

EREDMÉNYEK

HUNSKATE MEDIA

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X