moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2024. február 15.

Következik az idény utolsó felnőtt short track Világkupája

Február 16. és 18 között a lengyelországi Gdansk ad otthont a rövidpályás gyorskorcsolyázók hatodik Világkupa-fordulójának, amely a 2023/24-es idényben az utolsó lesz. A magyar keretben két változás történt, Somodi Maja csatlakozott a csapathoz, Csizmadia Márkot pedig Szigeti Ádám váltotta.

A magyar csapat:

Nők – Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia, Somodi Maja, Somogyi Barbara, Sziliczei-Német Rebeka, Tóth Eszter

Férfiak – Bontovics Balázs, Jászapáti Péter, Nógrádi Bence, Szigeti Ádám, Tiborcz Dániel

Bánhidi Ákos, a gyorskorcsolya ágazat sportigazgatója vezette fel a lengyelországi Világkupa-fordulót.

A hatodik Világkupán az 500 méteres versenyszám lesz duplázva, ez egyrészt lehetőséget ad a sprintereknek, hogy sprintelgessenek, – ez most nem csak ránk vonatkozik – másrészt, hogy esetleg azok a versenyzők, akik kevésbé dominálnak ezen a távon, de szeretnének sebességet korcsolyázni, azoknak is legyen lehetőségük rajthoz állni” – kezdte Bánhidi Ákos.

„Az egyik változás a csapatunkban, hogy Somodi Maja csatlakozott hozzánk. Németországba ugyan nem jött, viszont most itt van, tekintettel arra, hogy a Világkupa után marad is és indul a junior világbajnokságon. Sajnos továbbra is úgy néz ki, hogy a hölgyek öten maradnak, mert Bácskai Sára Luca betegség miatt lábadozik. A nevezése megvan, reménykedünk benne, hogy jégre tud lépni. A férfiaknál, Csizmadia Márk, aki nagyon szépen versenyzett előző hétvégén, nem jött ide velünk, mert a Heerenveenbe utazott a korosztályával a junior Világkupára, a rákövetkező héten pedig szintén indul a világbajnokságon. Az Ő helyét Szigeti Ádám váltotta fel. Úgyhogy, a férfiak öten vannak.”

A távok tekintetében, amit mondtam az utolsó Világkupa-programja lehetőség arra, hogy egy picit más távon is kipróbálják magukat a korcsolyázók, illetve ennek van tudatosan olyan panele is, ami arról szól, hogy élesítsük azokat a terheléseket, akár a váltóterhelés szempontjából is, amik eddig kevésbé voltak jellemzők bizonyos korcsolyázóinknál. Nógrádi Bence egyéni távon nem fog indulni, a váltóban tervezünk vele.”

„Azt tudni kell, hogy a lengyel jég az lassabb a drezdaihoz képest. Nincs túl meleg a pályán, de meglátjuk, hogy mennyire lesz puha a jég, mert az befolyásolni fogja, hogy a könnyebb testsúlyú versenyzőknek esetleg több keresnivalója lesz, de ez majd kiderül.”

Az elképzeléseinkkel kapcsolatban ismételni tudom magam, ami azt jelenti, hogy szeretnénk minél több versenyzővel felkerülni a selejtezőkből a szombat-vasárnapi Világkupa-futamokba, tehát negyeddöntőkbe, elődöntőkbe. Ott szeretnénk mindent megtenni azért, hogy a versenyzőink mind az egyéni, mind a váltófutamok tekintetében az A-döntős pozíciókért küzdhessenek, ahogy az előző hétvégén is. Minden csapat éremért harcol, mi is ezt tettük és jött is egy bronz” – emlékezett vissza a sportigazgató.

A váltóbeosztás meglehetősen kemény, a mix-váltó nagyon is. Ott az USA, valamint Kanada mellett kell jégre lépnünk. A férfiváltóban a dél-koreaiak az olaszok és a törökök lesznek velünk, a hölgyek pedig Hollandia és Olaszország csapataival futnak. A női váltó helyzete abból szempontból kényelmesebb, hogy hármas beosztású futam, és a két legjobb harmadik idő is továbbjut, az ellenfelek nagyon erős csapatok, tehát ha rajtuk maradunk, az már jó eséllyel lehet továbbjutás.

A filozófiánk továbbra is az, hogy minél több emberrel és csapattal felkerülni, szombat-vasárnapi futamokba, ahol meg kell próbálni megfogni azokat a lehetőségeket, amelyek az A-döntős helyeket biztosítják. Ezekért hajtunk most is!” – zárta gondolatait Bánhidi Ákos. 

A magyar indulók egyéni távonként (előzetes beosztás):

Női 

1500m

Somodi Maja, Sziliczei-Német Rebeka, Tóth Eszter

1000m 

Kónya Zsófia, Somodi Maja, Sziliczei-Német Rebeka

500m (1)

Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia, Somogyi Barbara

500m (2)

Bácskai Sára Luca, Somogyi Barbara, Tóth Eszter

Férfi

1500m

Bontovics Balázs, Tiborcz Dániel

1000m

Bontovics Balázs, Jászapáti Péter, Szigeti Ádám

500m (1)

Jászapáti Péter, Szigeti Ádám

500m (2)

Tiborcz Dániel

Élőben az M4 Sport és az m4sport.hu közvetíti.

Pénteki YouTube közvetítés

HUNSKATE MEDIA

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X