moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2020. január 24.

Majdnem hibátlan

Kiválóan kezdte az Európa-bajnokságot a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott, hiszen mindössze 500 méteren akadt két búcsúzónk, emellett elődöntőbe jutott mindkét váltónk.

Már péntek délelőtt karneváli hangulat uralkodott a debreceni Főnix Csarnokban – a lelátókon és a szervezők köreiben egyaránt, hiszen a döntős napokon, vagyis szombaton és vasárnap minden bizonnyal telt ház előtt futnak majd Európa legjobb short trackesei.

A telt házat generáló Liu Shaolin Sándorék tudták a dolgukat, és rögtön a rajttól, vagyis az 1500-as negyeddöntőktől kiszolgálták a közönséget, amelynek a soraiban 1100 diák, és a szervezők jóvoltából 500 hátrányos helyzetű gyerek is helyet foglalhatott.

Az 1500 méteres futamokból Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor elsőként, Krueger Cole másodikként jutott be az elődöntőbe, a lányoknál Bácskai Sára Luca futammásodik lett, míg Lockett Deanna és Jászapáti Petra egyszerre lépett jégre, Lockett nyert, Jászapáti harmadik lett.

Ötszázon a hat indulónkból négyen örülhettek, hiszen Bácskai Sára Luca és Krueger Cole nem jutott tovább.

A Liu testvérek tartották a színvonalat, ezúttal is megnyerték a saját futamukat, és győzni tudott Jászapáti Petra is, míg Lockett Deanna kiváló időeredményének köszönheti a szombati negyeddöntőt.

„Ez volt a minimum, ez volt a bemelegítés. Elégedett vagyok ezzel a délelőtti teljesítményemmel, talán kicsivel lehettem volna gyorsabb, de nincs okom a szomorkodásra. Péntek van, és majdnem tele a lelátó, ez nem megszokott más versenyeken. Megtisztelő, hogy ennyien kíváncsiak ránk, emellett nagyon jó érzés hallani, hogy nekünk szurkolnak” nyilatkozta Liu Shaoang, és ugyanezt fogalmazhatta meg délután, az ezer méteres előfutamok után is, hiszen bátyjával egyetemben ezen a távon is oktatták Európát.

Krueger Cole remek időeredményével jutott tovább, míg a három lány egyaránt futammásodikként lépett a vasárnap negyeddöntőkbe.

Váltóink közül Krueger John-Henryt, továbbá Varnyú Alexet is bevető férfiak a franciákkal, a németekkel és az ukránokkal szemben léptek jégre, és habkönnyű győzelmet arattak. A női váltóban ezúttal Bácskai Sára Luca maradt ki, így Sziliczei-Német Rebeka és Kónya Zsófia is megmutathatta tudását Debrecennek, és a holland, fehérorosz, német trió ellen ez a favorit Hollandia mögött a második helyhez volt elég – szombaton mindkét váltónk az elődöntőben folytathatja.

„Ez alapvetően egy jó futás volt, elégedettek is vagyunk, de azt a hibát elkövettük, hogy az elején az élre álltunk, és így az amúgy is remek holland váltónak túl sok energiája maradt a végére – ilyet a későbbiekben nem szabad tennünk” – mondta Jászapáti Petra.

Eredmények

HUNSKATE Média / Kovács Erika – Fotó: Derencsényi István

 

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X