moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2024. október 26.

Kónya Zsófia kapta el a rajtot

Montrealban elrajtolt a rövid pályás gyorskorcsolyázók idénye.

Megkezdődött pénteken a World Tour-sorozat, mégpedig Montrealban, így az első versenynap vége is éjszaka ért véget magyar idő szerint.

Az új rendszerben duplázás már nincs, vagyis egy helyszínen nem rendeznek meg kétszer egy-egy távot, van viszont egyfajta kiemelés, amely azt jelenti, hogy az adott táv legjobbjai felmentést kapnak a selejtezők alól, s csak az előfutamban (1500 méter esetében a negyeddöntőben) kapcsolódnak be a versenybe.

Az egyéni távok kapcsán az első napon egyedül Kónya Zsófia tudott egyenes úton továbblépni a mai negyeddöntőkbe: olimpiai bronzérmesünk 500 és 1000 méteren indult, mindkét távon ott van a 2. versenynap délutáni főprogramjában.

Az egyéni számokban kieső korcsolyázóink szombaton és vasárnap a délelőtti program során a reményfutamokban lépnek jégre – itt a helyezések dőlnek el, illetve a futamokon belüli leggyorsabbak visszaverekedhetik magukat a legjobbak közé, vagyis a délutáni programba.

Elődöntős a női váltónk, a férfiak viszont ezúttal nem jártak sikerrel, és kiesett a vegyes váltó is.

Az új World Tour rendszer bevezetése mellett, egyéb kihívással is meg kell küzdenie a résztvevő országoknak, hiszen az első versenynapot megelőző estén kiderült, hogy a következő World Tour állomás helyszínére, Salt Lake City-be nem érkezett meg a megrendelt, előírás szerinti elmozduló pályavédelmi matracrendszer.

Enélkül az ISU előírások szerint nem rendezhető világesemény, hiszen az olykor 50km/h-val száguldó versenyzők óriási sérülésveszélynek vannak kitéve. Gyors mérlegelést és csapatvezetői felmérést követően a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség Salt Lake City rendezési jogát visszavonta és a sorozat következő hétvégi fordulóját is Montreálban bonyolítja le.

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X