moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2024. október 27.

Nyolcadik a női váltónk Montrealban

Közel állt a döntőbe jutáshoz női váltónk a rövid pályás gyorskorcsolyázók World Tour-sorozatának első állomásán, végül B-döntőbe jutott, ahol egy korai esés miatt a nyolcadik helyen végzett a kvartett.

Az idén életre hívott World Tour-sorozat kapcsán már többször beszéltünk a név melletti egyéb változásokról: a sokszor említett „nincs már duplázás” mellett újdonság az is, hogy a programot leginkább a szervezők határozzák meg – ez a két újítás hozta magával, hogy az évek során megszokottaktól eltérően szombaton Montrealban, a WT-sorozat első állomásán eltérő számokban

avattak érmeseket a nőknél a férfiaknál: előbbieknél 1000 méteren és váltóban, utóbbiaknál 500 és 1500 méteren.

A pénteki selejtezős nap nem úgy sikerült Jászapáti Petra számára, ahogyan azt szerette volna, ugyanakkor olimpiai bronzérmes short trackesünk szombaton máris javított mérlegén, hiszen a délelőtti vigaszág negyed- és elődöntőjét is megnyerte, így csatlakozott a legjobbakhoz.

Viszont éppen a nap első felének megpróbáltatásai miatt már fáradtabban, és vigaszágasként a szélső pozíciók egyikéről rajtolva léphetett jégre az 1000 méteres negyeddöntőben – a futamában Petra ötödikként ért célba, ez összesítésben a 19. helyet jelenti a számára.

Két hellyel előrébb végzett Kónya Zsófia, aki a pénteki selejtezőből közvetlenül jutott a negyeddöntőbe: egy kifejezetten nehéz, többek között a később győztest is felvonultató futamban lett az ötödik.

A távot a holland Xandra Velzeboer nyerte meg.

A férfiaknál nem volt magyar érdekeltség, 500 és 1500 méteren is a kanadai William Dandjinou szerezte meg az aranyérmet.

A Jászapáti Petra, Somogyi Barbara, Somodi Maja, Kónya Zsófia összetételű női váltónk az elődöntőben végig ott loholt a dél-koreaiak és az olaszok nyakában, egy remek váltásnak köszönhetően a döntőbe jutás is felcsillant előttü(n)k, végül ebből B-döntő lett, ahol azonban egy korai esés miatt már nem tudtak a szebb helyezéséért küzdeni a lányok, így összességében a nyolcadik helyen zártak.

A számot Olaszország nyerte meg, miután a jégen győztes kanadaiakat a hollandokkal szemben elkövetett szabálytalanság miatt kizárták.

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X