moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2020. január 25.

Két döntő – két arany!

Csodaszép szombat a debreceni short track Európa-bajnokságon: Liu Shaoang 1500, Liu Shaolin Sándor 500 méteren szerzett aranyérmet a Főnix Csarnokban, a fiatalabbik testvér a sprinttávon második lett.

Az Európa-bajnokság második napján négy számban, mindkét nem 500 és 1500 méteres versenyeiben már érmeket is osztottak, és ebből persze a magyarok sem akartak kimaradni.

Nem is maradtak.

Az 1500-as elődöntőkben teljes volt a magyar kontingens, és a lányoknál Lockett Deanna Jászapáti Petra a B-döntőig jutott, amelyben aztán Lockett nyert – egyszersmind bizonyítva azt is, hogy ez a táv kifejezetten fekszik neki.

A fiúknál a két Liu hozta kötelezőt: Shaolin nem ment bele felesleges csatákba, és stabil futammásodikként lépett az A-döntőbe, Shaoang pedig hatalmas oktatást rendezett, és jó nyolcméteres előnnyel verte agyon a mezőnyt. Krueger Cole kőkemény futamban zárt ötödikként, és fejezte be ezzel az 1500-at.

A fináléban a két Liura várt két orosz (köztük a tavaly óta nálunk készülő Szemjon Jelisztratov), egy holland, egy belga és egy izraeli – már sosem tudjuk meg, miként végződött volna ez a döntő, ha Shaolin az utolsó körben nem csúszik ki…

„Éppen úgy, mint egy évvel ezelőtt, a dordrechti kontinenviadalon, ezúttal is a kettős győzelem volt a célunk. Örültem az aranyéremnek, de azért volt bennem némi szomorúság, hiszen Shaolin az utolsó körben kicsúszott” – nyilatkozta Shaoang.

Az ötszázas magyar menetelés Jászapáti Petra és az olasz Arianna Fontana összeütközésével indult, a zsűri pedig a magyar lányt találta vétkesnek, így a világkupa-sorozatban a sprinttávon jól muzsikáló Petra hamarabb búcsúzott, mint azt szerettük volna…

Lockett Deanna itt is B-döntőbe jutott, ahol a negyedik, összesítésben a nyolcadik helyen végzett.

A balszerencsés ezerötszáz után Liu Shaolin csak néhány percig kesergett, aztán már csak az ötszáz méteres távra koncentrált, ahol persze a döntőig jutott – a „persze” kitételt mindenki vegye azért túlzónak azért. A fináléba Liu Shaong is követte testvérét, ott pedig a fivérek lenyűgöző versenyzéssel oktatták az európai vetélytársakat, Shaolin az első, Shaoang a második helyen ért célba.

Nem mellékesen két táv után Shaoang az első, Shaolin a második helyen állt az összetett versenyben.

„Ha már a fejemen van az összetett elsőséget jelző piros sisak, szeretném is megtartani azt a verseny végéig – mondta Liu Shaoang az ötszázas döntő után. – Örülök, hogy ötszázon megmutathattuk, mire képesek a Liu testvérek, mindezt ráadásul egy fantasztikus magyar közönség előtt.”

„Bosszantott, hogy kitört alattam a jég az ezerötszázas döntőben, akkor kicsit elvonultam, mert ilyenkor jobb, ha mindenki békén hagy. Ha nem csúszok ki, meglehetett volna az ezüst- vagy bronzérem ezen a távon. Ötszázon a világranglista vezetőjeként nem lehetett más célom, mint a győzelem. Boldog vagyok, hogy az öcsém ért célba mögöttem másodikként. Én Ádó nélkül nem vagyok teljes” – fogalmazott Liu Shaolin Sándor.

Váltóink is jól teljesítettek szombaton, hiszen előbb a Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Lockett Deanna, Kónya Zsófia összetételben futó, majd a Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Krueger Cole, Varnyú Alex összeállítású kvartett is bejutott a vasárnapi döntőbe.

EREDMÉNYEK

HUNSKATE Média / Kovács Erika – Fotó: Derencsényi István

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X