moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2020. január 26.

Testvérek a dobogón

Nagy öröm: minden egyéb Eb-aranyat elvittek a Liu-testvérek, Shaoang pályafutása első összetett Eb-győzelmét ünnepelhette. Nagy bánat: mindkét váltónkat kizárták a döntőben…

Ahol abbahagyták szombaton, ott folytatták vasárnap – mármint a Liu testvérek, hiszen ezer méteren Shaolin nyert, Shaoang a második lett. Itt, ebben az utolsó egyéni fináléban dőlt el az is, vajon kényelmes előnyről kezdik-e a 3000 méteres szuperdöntőt a fivérek.

Az ezer méteres döntőben a holland Itzhak de Laat állt az élre de előbb Shaolin, majd négy körrel a vége előtt Shaoang is levadászta, és ha az élen korcsolyázik be az őrült iram mellett a finisbe a két magyar, nincs olyan, aki megfogná őket. Erre most Szemjon Jelisztratovnak lett volna a legtöbb esélye, de olyan harmóniában óvta az előzési sávokat a két Liu, hogy a hónapok óta velük készülő orosz előtt nem nyílt meg az ezüst- vagy az aranyfolyosó, csak a bronz.

„Ezt így akartuk!” – mindössze ennyit mondott Liu Shaolin a finálé után, és nem is faggattuk tovább, hiszen jött még az a bizonyos szuperdöntő, valamint a váltófinálé.

Az összetett elsőségig vezető út utolsó állomása a 3000 méteres szuperdöntő volt, amelyen érem nem, értékes pont azonban annál több járt a legjobbaknak. Az egyéni számok után 76 ponttal vezető Shaoang hat pont előnnyel a bátyja előtt kezdte meg a finálét, és mert matematikából sem sokkal rosszabbak, mint short trackből, no meg azért is, mert kiváló a szakmai stáb, természetesen kiszámolták, mi is kell a végső sikerhez.

Shaolin az első részhajrá megnyerésével biztossá tette a magyar aranyat, és miután a második részhajrában sem került közelebb a két Liuhoz a holland De Laat, az is eldőlt, hogy a két utolsó helyen az erejét a váltóra spórolva korcsolyázgató magyar kettősé lesz az összetett arany- és ezüstérme is.

„Az első nap után kiváltképp azt diktálta az ész, hogy Shaoangra építsük fel ezt a szuperdöntőt. A bátyja tavaly nyerte meg az összetett Európa-bajnoki címet, most már Ádó is begyűjtötte ezt a titulust” – mosolyogott elégedetten a nap végén Bánhidi Ákos, a válogatott edzője és menedzsere.

„Sokat jelent nekem ez az összetett Európa-bajnoki arany, hiszen ehhez minden számban jól kell teljesíteni. Nekem az ötszáz és az ezer méter az erősségem, ezért is örülök annak, hogy éppen ezerötszáz méteren szereztem aranyérmet” – nyilatkozta Liu Shaoang.

A nők ezer méteres számában – az ötszáz és az ezerötszáz után – a holland Suzanne Schulting diadalmaskodott, a mieink közül Jászapáti Petra és Lockett Deanna a B-döntőig jutott: végül összesítésben ezen a távon előbbi a kilencedik, utóbbi a tizedik helyen zárt.

A két váltó zárta a vasárnapot és az Eb-t.

Hogy a fiúktól érmet, mi több, aranyat vártunk, nem volt kérdés – ők maguk is ezt várták maguktól, ám nem nélkülözte a realitást az az elképzelés sem, akár a lányok is odakerülhetnek a dobogóra.

Sajnos a Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Lockett Deanna, Sziliczei-Német Rebeka összetételű kvartett hiába siklott át harmadikként a célvonalon, Bácskai egyik előzését szabálytalannak minősítette a zsűri, így kizárták a mieinket…

„Azt, hogy előzni próbáltam, nem bánom, azt viszont igen, hogy ezt nem készítettem elő elégg, így jogos volt a kizárás. Elnézést is kértem a lányoktól” – mondta a döntő után Bácskai Sára Luca.

„Nem bánom, hogy Saci megpróbált előzni, hiszen muszáj volt előremenni, mert a hollandok biztosak vezettek, mögöttük az olaszok is magabiztosan korcsolyáztak, így nekünk az oroszokat meg kellett előznünk. Meg kellett volna. Azért azt hadd mondjam el, hogy idén ez volt az első A-döntőnk, aminek örülnünk kell” – tette hozzá Jászapáti Petra.

Hatalmas izgalmakat, igazi férfias csatát, és persze sokszor test-test elleni küzdelmet is hozott a férfiak 5000 méteres váltója, amelyben úgy tíz körrel a vége előtt fokozódott olyan szintre a tempó, hogy már-már szabad szemmel is alig lehetett követni a futamot.

A most először a két Liut és két Kruegert felvonultató váltó aranyérmet érő pozícióban ért célba, és hosszú percekig ünnepelte is a győzelmet a jégen – ezalatt a zsűri viszont videózott, és ez sosem jelent jót…

Nem is jelentett: egy váltásnál Shaolin elkorcsolyázott az oroszok előtt, és erre hivatkozva a kanadai főbíró ezt a váltónkat is kizárta.

„A döntő után jeleztem a bírónak, hogy szerintem ez nem volt kizárás, hiszen a magyar váltó az orosz előtt volt, inkább ők voltak velünk szabálytalanok…” – jegyezte meg Liu Shaolin a nap végén.

Négy arany- és három ezüstéremmel zárta a debreceni Európa-bajnokságot a magyar csapat, s bár a vége miatt keserű a szánk íze, soha rosszabbat!

EREDMÉNYEK

HUNSKATE Média / Kovács Erika – Fotó: Derencsényi István

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X