moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2014. március 21.

Junior Európa Kupa 2014, Szófia

2014_03_21_Szofia_logo
A hétvégén rendezik meg a fiatal short track versenyzők Európa-kupáját, melyen Európa 16 legjobb versenyzője méri össze tudását korcsoportonként.

A bulgáriai helyszínen pár napja még a junior műkorcsolyások versenyeztek, március 21-23. között viszont már a rövidpályás gyorskorcsolyásoké a pálya.

A junior Európa-kupa két sorozat összevont döntője. A Danubia-sorozatban, melyben 22 ország vesz részt, elsősorban kelet-európai országok indulnak. A StarClass-sorozatban 14, nyugat-európai, ország versenyzői érintettek. A két kuparendszerű sorozat legjobbjai a szezon végén, egy versenyen mérik össze tudásukat, ez a verseny az Európa-kupa. A versenyzők ranglista pontokat gyűjtenek, de csak azok, akik a versenyek legalább felén elindultak. A két sorozat legjobb 8 versenyzője szerez jogot a junior Európa-kupán való indulásra, korosztályonként, távonként. Ha a 8-ból valaki nem indul a záró versenyen, akkor a hátrébb végzők lépnek előrébb és kapnak lehetőséget a versenyzésre. Egy országból maximum 3 versenyző indulhat, korcsoportonként. Junior kategóriákban váltót is rendeznek.

Hazánkat 10 versenyző képviseli, 4 lány, és 6 fiú. Többen közülük részt vettek a két héttel ezelőtti junior Világbajnokságon is.

Korcsoportonként a lányok: Novice A – Kovács Kitti, Junior C – Jászapáti Petra, Matyók Adrienn Bácskai Sára Luca.

A fiúk: Novice A – Kmetykó Péter, Junior C – Sziklási András, Kovács Kornél, Junior B – Liu Shaoang, Junior A – Cakó Dávid, Varnyú Alex.

Szabó Krisztián, csapatvezető a mezőnyről, és az esélyekről a következőt mondta: ”Ezen a versenyen Európa legjobb 16 versenyzője áll rajthoz korcsoportonként. A péntek délelőtti futamok is mutatták, hogy nagyon sűrű, erős a mezőny. Minden futamban komoly csata zajlik, például ma délelőtt Liu Shaoang lábbedobással tudta megelőzni ellenfelét. Néhány versenyzőnknél, Jászapáti Petránál, Liu Shaoangnál, Varnyú Alexnél az éremszerzés reális cél. Azoktól a fiataloktól, akik előkelő ranglista hellyel érkeztek Szófiába a döntőbe jutást várjuk, a többiektől a B döntős eredménnyel lennénk elégedettek.”

Az első versenynap jól indult a mieinknek, Jászapáti Petra megnyerte az 1500 méteres távot

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X