moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2023. január 12.

Holnap rajtol az ISU Short Track Európa-bajnokság!

A rövidpályás gyorskorcsolya kontinensbajnokságot január 13. és 15. között Lengyelországban, Gdanskban rendezik.

Péntektől-vasárnapig Gdanskban találkoznak s mérhetik össze az erejüket és gyorsaságukat Európa short trackesei. A magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatottat Bácskai Sára, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Somodi Maja, Sziliczei-Német Rebeka, Bontovics Balázs, Nógrádi Bence, Talabos Attila, Tiborcz Dániel és Varnyú Alex képviseli Lengyelországban. A 10 fős magyar csapat már vasárnap útnak indult a kontinensviadal otthonául szolgáló Gdanskba, hogy a héten már a holnap kezdődő Európa-bajnokság helyszínén készüljenek.

„A csapat már vasárnap megérkezett, én pedig kedden este csatlakoztam hozzájuk. A szerdai edzésen már én is részt vettem, jó minőségű munkát tudtunk végezni, mi voltunk az elsők reggel a jégen. A hangulatra nem lehet panasz, és jók a körülmények is, közel vagyunk a tengerparthoz, egy nagyon szép, parkokkal körülvett szállodában lakunk. A versenyzők jól vannak, Zsófi a napokban betegséggel küszködött, ezért ő könnyített munkát végez, míg Petra még egy kicsit fájlalja a lábát a korcsolyában (Jászapáti Petra a kazahsztáni Világkupa-sorozat 4. fordulójában szenvedett sérülést – a szerk.)” – adott rövid helyzetjelentést Gdanskból Bánhidi Ákos, a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott szakmai vezetője.

Majd folytatta: „Ami a kontinensbajnokságot illeti, az európai mezőnynek van egy nagyon erős rétege. A legerősebbnek a holland csapat számít, amely a hölgyeknél és a férfiaknál egyaránt nagyon komoly minőséget képvisel és komoly erőket vonultat fel. Emellett Európára jellemző módon sok országnak van egy-két nagyon komoly versenyzője, akik rendre beleszólnak világszínvonalú küzdelmekbe, gondolok itt a belgákra, a lengyelekre, a németekre, és az olaszokat sem szabad lebecsülni soha, annak ellenére sem, hogy nincs itt Arianna Fontana. Kiváló versenyre van tehát kilátás ezúttal is!”

„Személyesen nem vettem részt a dupla ázsiai Világkupa-fordulón, ezért kíváncsian várom, hogy milyen színvonalat képvisel az európai mezőny. Mindemellett csak ismételni tudom önmagamat: csapatszinten igyekszünk a lehető legtöbbet kihozni magunkból, és ha minden egybevág, s az égiek is velünk vannak, akkor nem földtől elrugaszkodott gondolat, hogy éremért szálljunk harcba. Egyéniben már sokkal nehezebb a dolgunk. A legerősebb versenyzőnk Petra, de a fiúk sem úgy fognak jégre lépni, hogy ne tennének meg mindent a legjobb teljesítmény elérése érdekében. Ugyanakkor ahogyan a világkupákon, úgy itt, a kontinensviadalon is a negyeddöntős, elődöntős helyezésekkel elégedettek lennénk, ott pedig már egész közel van az ember ahhoz, hogy meglepetést okozzon! Meglátjuk, hogy mit sikerül kihozni belőle!” – bizakodott a mesteredző, Bánhidi Ákos.

Az Eb-program és az eredmények itt érhetők el: https://shorttrack.sportresult.com/Results.aspx?evt=11213100000102.

A háromnapos Európa-bajnokságot dupla európai Világkupa-forduló követi majd február első két hétvégéjén: február 3. és 5. között Drezdában, február 10-12-ig pedig Dordrechtben találkozik a mezőny.

HUNSKATE media

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X