moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2023. január 13.

Eb 2023: „A nap durranása a vegyes váltó volt!”

Pazar első napon van túl a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott Gdanskban rendezett ISU Short Track Európa-bajnokságon. A péntektől-vasárnapig tartó kontinensviadalon mindhárom váltónk elődöntős, emellett pedig számtalan egyéni továbbjutással is büszkélkedhetünk.

A napot a leghosszabb egyéni táv futamai nyitották. Női 1500 méteren Jászapáti Petra szenzációs futással, futamgyőztesként jutott tovább az elődöntőbe, ahova kvalifikálta magát Somodi Maja és Sziliczei-Német Rebeka is. Férfi 1500 méteren Bontovics Balázs és Varnyú Alex ment tovább az elődöntőbe. A küzdelmek az 500 méteres futamokkal folytatódtak: a legrövidebb távon Jászapáti Petra és Nógrádi Bence menetelt a negyeddöntőbe. Női 1000 méteren Jászapáti Petra hatalmas fölénnyel nyerte meg a futamát, és továbbjutott Kónya Zsófia, valamint Somodi Maja is. Az uraknál Varnyú Alexnek és Nógrádi Bencének sikerült a továbbjutás a negyeddöntőbe.

Női kvartettünk mellett a férfi és a vegyes váltó is elődöntős: a Bontovics Balázs, Nógrádi Bence, Talabos Attila, Varnyú Alex összetételű férfi váltó, és a Bácskai Sára, Jászapáti Petra, Nógrádi Bence és Talabos Attila összeállításban jégre lépő vegyes váltó is futamgyőztesként kvalifikálta magát az elődöntőbe.

„Plusz-mínusz néhány meglepetéssel papírformának érzem a mai eredményeket, a legerősebb embereink domináltak a futamaikban, szépen és magabiztosan abszolválták az első versenynapot. A többiek is kisebb-nagyobb nehézségek árán, de többségében továbbjutottak, 1500 méteren például mindenki elődöntős. Ezek olyan eredmények, melyek egy kontinensbajnokságon benne lehetnek a teljesítményünkben, ugyanakkor ahogy korábban is mondtam, valamennyi negyeddöntős, elődöntős helyezés már önmagában is komoly eredmény, melynek nagyon örülök. A pozitív meglepetés az volt, hogy az almati világkupa után ketten is – Varnyú Alex és Talabos Attila is – sérüléssel és betegséggel küzdöttek, mégis kifejezetten jól teljesítettek, annak ellenére is, hogy alaposan megviselte őket a betegség – előbbi szenzációs ezret produkált! A negatív meglepetés az volt, hogy két betegünket és sérültünket – Kónya Zsófit és Tiborcz Danit – nem sikerült maradéktalanul helyrehoznunk, ők is megpróbáltak mindent, mi is, de van az úgy, hogy bármit teszünk, nem sikerül. A talpra állításukon folyamatosan dolgozunk. A legszebb pillanat a mix-váltó rendkívül magabiztos futása volt, és bár voltak apróbb hibák, melyeket javítanunk kell, összességében nagyon tetszett. A férfi váltó hozta a kötelezőt, annak ellenére is, hogy két komoly hibát vétettek a futam során, de így is ott vannak az elődöntőben. Mindkét váltónk számunkra meglehetősen jó elődöntőbe került – remélem, hogy sikerül kihoznunk belőle a legtöbbet!” – bizakodott Bánhidi Ákos, a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott szakmai vezetője.

Az Eb-program és az eredmények itt érhetők el: https://shorttrack.sportresult.com/?evt=11213100000102&fbclid=IwAR3aWch6i2pFAA75viaUyA5jq-AIsu_SWi-AON7i06gXQs6_O7TnSUAL9BE.

HUNSKATE media

Fotók: MTI/Illyés Tibor

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X