moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2020. február 3.

Csúcsokat futottak

Többször is kevésen múlott a még jobb helyezés, de ezen felül is akadtak szép magyar futások és eredmények a bormiói junior rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokságon.

Az alapvető célkitűzést, vagyis hogy lehetőleg kerüljenek a legjobb húsz közé a versenyzők, többször is sikerült teljesítenie junior short trackeseinknek a bormiói világbajnokságon, így azt nem mondhatjuk, hogy a csapat elégedetlenül zárta volna az év legfontosabb versenyét – ez még akkor is igaz, ha néha nagyon kevésen múlott a jobb helyezés. 

E tekintetben mindenképpen az élre kívánkozik a két váltónk, hogy mi is történt a lányokkal és a fiúkkal Bormióban, azt Szabó Krisztián, a juniorok vezetőedzője osztotta meg velünk:

„A lányok a negyeddöntőt szépen végigkorcsolyázták, és ha marad a végeredmény, új országos csúcsot könyvelhettünk volna el. Sajnos nem így történt, mert kizárták őket: az egyik váltásnál Somodi Maja lökte volna meg Dobrán Flórát, ám kettejük közé belépett egy dél-koreai lány, aki azt hitte, hogy Flóra a csapattársa. A dél-koreaiak váltása csak fél körrel később lett volna esedékes, a versenybíró viszont úgy ítélte meg, hogy Flóra akadályozta őt… A döntést el kellett persze fogadnunk, még ha nem is volt jogos – mondta Szabó Krisztián. – A fiúk váltójának az elődöntőben jó esélyük volt a továbbjutásra, végül négy századdal lemaradtunk az ameriaiaktól. Aztán a B-döntőben végig az olaszokkal meccseltünk: négy körrel a vége előtt az élen álltunk, és junior világcsúcsot mutatott az időmérő. Sajnos Nógrádi Bence elesett, az olaszok átvették a vezetést, mi pedig a hiba ellenére is odaértünk a második helyre, ami összesítésben a hatodik helyet jelenti a számunkra. Ha előre mondja bárki is, elfogadtam volna ezt az eredményt. Az mindenképpen jó, hogy ott vagyunk a mezőny elején és harcolunk az A-döntőért, így volt ez tavaly is, akkor is a hatodik helyen zárt a csapat.”

A lányok közül mindenképpen kiemelendő Somodi Maja és Somogyi Barbara teljesítménye, hiszen mindketten országos csúcsot futottak: Somodi 1000 méteres a junior C kategóriás időt írta felül, ezerötszázon viszont nemcsak ennek a korosztálynak a korábbi eredményét, hanem a B-s magyar csúcsot is átadta a múltnak.

„Ráadásul Maja ezer méteren a tizenegyedik helyen végzett, ami kifejezetten remek szereplés – jegyezte meg Szabó Krisztián. – Ugyanezen a távon Somogyi Barbi a tizennegyedik helyen végzett, ez pedig azt jelenti, hogy jövőre a világbajnokságon ezer méteren három versenyzőt indíthatunk.”

Somogyi Barbara egyébként ezer méteren szintén országos rekordot (junior B) futott.

A fiúknál Jászapáti Péter 1500 méteres szereplése kívánkozik az élre, hiszen bejutott a legjobb 18 közé, ráadásul fiatalként, hiszen ő a kora alapján még „csak” a B korosztályba tartozik, Bormióban pedig leginkább az A-sok küzdöttek egymással.

Ezer méteren Nógrádi Bence alig maradt el az elvárásoktól, vagyis a legjobb húszba kerüléstől, viszont ötszázon maradt edzőinkben hiányérzet, hiszen ott mindhárom magyart a legjobb húszba, közelebbről pedig inkább a tizedik hely környékére várták, ám ez nem sikerült – Nógrádi Bence 18. helye jelentette a mieink közül a legjobb szereplést a sprinttávon.


Eredmények


HUNSKATE Média / Kovács Erika – Fotó: World Junior Short Track Speed Skating Championships 

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X