moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. október 23.

Bormiói főpróba

Vannak, akikkel elégedett, másokkal szemben már nem feltétlenül használ dicsérő szavakat a bormió nemzetközi versenyt követően Szabó Krisztián, a junior rövidpályás gyorskorcsolyázók vezetőedzője.

A junior rövidpályás gyorskorcsolyázók megtartották a főpróbát a bormiói Alta Valtellina nemzetközi versenyen – a város ad otthont január végén a korosztályos világbajnokságnak, az előző hétvégén annyi mindenesetre kiderült, hogy jól jön majd a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) gyakorlata és felügyelete, mert az olaszos, vagyis már-már laza szervezés azért hagyott kívánnivalót maga után.

„Nem volt, illetve leginkább nem működött az internetes rendszer, a futambeosztásokat papíron kaptuk meg, de ez lett volna a kisebb baj, merthogy többször előfordult az is, hogy téves adatokat vezettek be a rendszerbe, márpedig az sohasem mindegy, hogy ki, milyen időeredmény alapján kap besorolást a következő körben. Résen kellett lennünk minden pillanatban! – mondta el Szabó Krisztián, a juniorkeret vezetőedzője. – Akadtak gondok az elmozduló szivacsrendszerrel is, itt is van még javítanivaló, és ez utóbbit tudom elmondani a magyar versenyzők kapcsán is…”

Szabó Krisztián úgy fogalmazott, vannak olyan versenyzők, akikkel elégedett, s vannak, akikkel kevésbé. A junior C-sek között versenyző Somodi Maja kiemelkedik a magyar indulók közül, hiszen Bormióban 1500 méteren új országos csúcsot futott, és nyert, és győzött 1000 méteren is, mindez pedig meghozta számára az összetett elsőséget is.

A junior B kategóriában szereplő Somogyi Barbara egy rendkívül népes mezőnyben szerzett bronzérmet 1000 méteren, s lett hetedik az összetettben. Ugyanebben a korcsoportban Nógrádi Bence futott nagyot: ezerötszázon a második, az összetett versenyben a harmadik lett – előrébb is végezhetett volna, ha ötszázon nem esik el.

„Bence jelenleg az egyik legjobb versenyzőnk, ha nincs az esés, esélye lett volna a jobb helyezésre – nyilatkozta Szabó Krisztián. – Jól futott Jászapáti Péter is, aki egy éve éppen ezen a jégen szenvedett kettős lábszárcsonttörést. Szerencsére emiatt már semmiféle félsz nem volt benne, az, hogy nyáron itt edzőtáboroztunk, segített neki átlendülni az esetleges mentális nehézségeken. Peti ezer méteren a negyedik lett, az összetettben pedig hetedik, voltak szép előzései és jól felépített, okos, taktikus futamai.”

A felnőttek között Oláh Bence ötszázon döntőt futhatott, negyedik lett, míg az összetett versenyben a hetedik helyen végzett.

„Bencével is elégedett vagyok, innentől viszont túl sok dicsérő szót a többiek kapcsán már nem tudok mondani” – jegyezte meg Szabó Krisztián.

A junior A kategóriában Szász Attila szerepelt a legjobban, ő a 17. lett, Talabos Attila, Bontovics Balázs és Szigeti Ádám hátrébb, Tiborcz Dániel és Vajda Balázs még hátrébb végeztek… 

„Ezek nem annyira jó eredmények… – ismerte el önkritikusan Szabó Krisztián. – Az nagyon jó, hogy gyorsak a korisaink, de versenykörülmények között Bormióban rendre hibáztak. Át kell mindezt beszélnünk, és át is fogjuk. Mert az, hogy az olimpiai kerettel készül többségük, nagyon jó, viszont mindaz, ami esetleg elég egy országos bajnokságon, már kevés a nemzetközi mezőnyben. Mivel ők nem kerültek be a felnőttek világkupa-sorozatra utazó csapatába, mostantól velünk készülnek ezek a srácok is, és be kell bizonyítaniuk, hogy igenis jó versenyzők!

A fiatalokra egy hónapos hazai felkészülés vár, majd következik a Challenge-series lengyelországi fordulója, s egy itthoni, hétkörös teszt – ezt követően le is zárul a válogatás a junior világbajnokságra és az ifjúsági olimpiára.

HUNSKATE Média / Kovács Erika

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X