moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. október 17.

Százon belül

Indul a visszaszámlálás: már 100 nap sincs a január 24. és 26. közötti debreceni Európa-bajnokságig – a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók csütörtökön sajtónyilvános edzésen is megmutatták, hogyan készülnek az idényre.

Összhang és erő

A nap elején a korai kelés, az idő előrehaladtával a kemény munka tünteti el a mosolyt az arcokról – ha egy kívülálló néha bepillantana a Gyakorló Jégcsarnokba, azt hihetné, hogy zord és morcos emberek sportolnak odabent.

Jégen és szárazföldön egyaránt folyik a munka, és bár short trackeseink egyáltalán nem komor emberek, mi több, kifejezetten jó a hangulat a csapat berkein belül, csak éppen akkor, amikor hihetetlenül gyors köröket futnak a jégen, vagy amikor  a sokadik percben végzik a szárazföldi edzést, nem feltétlenül van kedvük vigyorogni…

Csütörtökön sajtónyilvános edzést tartottak legjobbjaink, és bizony az edzők úgy meghajtották a versenyzőket, hogy már egy óra elteltével is inkább a levegővételre koncentráltak a sportolók, nem arra, hogy mosolyogjanak.

A kemény, hajtós munka nem a média képviselőinek szólt – így dolgoznak a mieink, tulajdonképpen már a nyár eleje óta. Pontosan tudják, hogy most kell beletenni a munkát a nagy egészbe, hogy utána abból bármit is kivehessenek.

Ők is.

Mi is.

A szurkolók is.

A magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók évek óta szállítják a jobbnál jobb eredményeket – saját maguknak is magukra tették azt a bizonyos lécet, ezzel párhuzamos egyfajta terhet is kaptak a vállukra, hiszen a sikersorozat után a szurkolók várják, mi több, elvárják az újabb és újabb érmeket.

Bánhidi Ákos, az olimpia keret edzője és menedzsere

“Érezzük, tudjuk, hogy várják tőlünk az újabb és újabb sikereket”

Így lesz ez majd januárban, Debrecenben is a Főnix Csarnokban, s bár Jászapáti Petrának azért már eszébe jut néha, hogy hazai pályán száguldhat a jégen, úgy véli, jobban teszi, ha mindig csak a következő feladatra figyel.

„Tényleg várom már a debreceni Európa-bajnokságot, ám addig még van két tengerentúli és két ázsiai világkupaverseny, egyelőre az még többször jut eszembe, hogy a két etap közötti néhány napon vajon ki tudom-e mosni a ruháimat…? És persze az Eb-ig még ott a karácsony is! – mosolygott Petra. – Néha azt érzem, végre úgy igazán elkezdődhetne már a szezon, máskor meg azt, hogy még szükségem van további napokra ahhoz, hogy teljesen felkészülten lépjek jégre. A formámat egyébként jónak érzem.”

Jászapáti Petra: jó formában vagyok!

Ez azért nem rossz mondat – és az sem Bánhidi Ákostól, hogy a női csapat is egyre inkább összeérik, és ha nem is feltétlenül az idén, de előbb-utóbb meglesz az eredménye a sok munkának. Ez persze nem jelenti azt, hogy lányok nem tesznek meg mindent azért, hogy Debrecenben ismét ott álljanak a dobogón. A fiúk meg… Januárban, a dordrechti kontinensviadalon taroltak a mieink, ezt felülmúlni nem lesz egyszerű „mulatság”.

Liu Shaoang már várja a debreceni Európa-bajnokságot

“A hazai Európa-bajnokság az idény legfontosabb versenye lesz számunkra”

„De megismételni azért lehet a dordrechti teljesítményt, nem? – kérdezett vissza Liu Shaoang. – Ott például az ezer métert kicsit elrontottunk, vagyis máris van egy olyan mutató, amelyiken javíthatunk Debrecenben. Ám előtte még a világkupa-sorozatban szeretnénk bizonyítani. Aztán jöhet a hazai Európa-bajnokság, amely az idény legfontosabb versenye lesz számunkra. Szerintem izgalmas lesz, én már várom, az pedig, hogy mindent megteszünk az újabb jó eredményekért, egyértelmű.”

S ha már Debrecen, és ha már Európa-bajnokság: napokon belül elindul az esemény honlapja – az euroshorttrack2020.com oldalon minden információt, aktualitást, érdekességet megtalálhatnak majd az érdeklődők, és a jegyvásárlásra is itt lesz lehetőség!

HUNSKATE Média / Kovács Erika. Fotó: Gémesi Balázs

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X