moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. november 12.

„Új Tóth Ivett formálódik” – Volvo Open Cup

Fordult a kocka: műkorcsolyázónőink második párharcát Tóth Ivett nyerte, aki a mezőny negyedik legjobb kűrjét bemutatva egy lépéssel közelebb került hatodik Európa-bajnokságához. A 10–13 évesek között Papp Vivien újabb győzelmet ünnepelhetett, míg a 6 éves Szentiványi Árpád ezüstérmet szerzett.

Ahogy a férfiaknál, úgy a nőknél is minimális különbség alakult ki a rövidprogram után a januári Európa-bajnokságon való indulásra pályázó versenyzőink között – és ahogy Csernoch András, úgy Tóth Ivett is fordítani tudott. Ám míg előbbi ezzel mindkét eddigi válogatóversenyen a legjobb magyarnak bizonyult, addig olimpikonunk először diadalmaskodott, hiszen a Halloween Cupon a felnőttek között idén bemutatkozó Láng Júlia szerepelt meggyőzőbben. Eddig tehát 1-1 az állás, így a harmadik, mindent eldöntő válogató, amely a decemberi, Ostravában megrendezendő Négy Nemzet Bajnokság – egyben országos bajnokság – lesz, rendkívül izgalmasnak ígérkezik.

Regnáló bajnokként térhetett vissza Rigába Tóth Ivett, akinek ezúttal a tavalyinál erősebb mezőnyben kellett helytállnia. A rövidprogramhoz hasonlóan a kűrben is voltak hiányos ugrásai, de azzal, hogy sokakkal ellentétben ő minden betervezett elemét megcsinálta, szabadprogramjával a negyedik helyet szerezte meg. Ezzel összesítésben is sokat lépett előre: a 13. helyről a 7.-re sikerült feltornásznia magát.

„Most az a legfőbb célom, hogy visszaszerezzem a régi formámat, és visszanyerjem az önbizalmamat, amelyet az évek során a különböző körülmények hatására hagytam elveszni. Szeretnék újra magabiztosan kiállni a versenyeken, elérni, hogy az izgulás ne húzzon nagyon vissza. Tudom, hogy a kűrben a stressz az ugrások ütemezésére, az időzítés rovására ment, a rövidprogramban viszont valami olyat éreztem, amit már jó ideje nem: felszabadultan korcsolyáztam” – értékelt olimpikonunk, majd hozzátette: még mindig sokkal többet kell beletennie az előadásba ahhoz, hogy ezt a felszabadultságot ne csak ő, hanem a közönség is érzékelje, de az edzőivel a színfalak mögött sok változást, nagy előrelépést tapasztalnak.

„Régen volt már, hogy ennyit versenyeztem, de érzem, hogy kezd pozitívan hatni rám, hogy egy-másfél hetente versenyhelyzetben kell teljesítenem. Ahogy Zsófi [Tokaji-Kulcsár Zsófia, Ivett egyik edzője] szokta mondani: ha kilépsz a komfortzónádból, előbb bekövetkezik a változás, amit látni szeretnél. Ez a közös munka során napról napra beigazolódik – miközben a régi formám visszanyerésén dolgozunk, egy új Tóth Ivett is formálódik.”

A sorozat pedig nem szakad meg, hiszen Ivettre a hétvégén újabb, nem is akármilyen felkészülési verseny vár: a varsói challenger versenyen közel 40 fős és igen nívós mezőnyben lép jégre.

Rigában a rövidprogram után jobb pozícióban álló Láng Júlia két lutzot, két flipet és a dupla axel-tripla toeloop kombinációt is tartalmazó, ambiciózus kűrjében az első lutzból esett, illetve sok ugrását hiányosnak ítélte a technikai panel, így versenyzőnk négy helyet rontott, és 14.-ként zárt.

„Igaz, hogy volt két nagyobb hibám, de az edzőmmel így is egy kicsit alacsonynak találtuk a pontokat. Azért kaphattam ilyen sok hiányt, mert bizonytalanok voltak az érkezések az ugrásokból, de tény, hogy úgy kell korcsolyázni, hogy ne lehessen belekötni. Érzem, hogy egyre összeszedettebben, kiegyensúlyozottabban tudok versenyezni, de még mindig visszafogottan futottam a programokat, sokkal energikusabb, átütőbb előadást várok magamtól. Magabiztosabb ugrások, gyorsabb forgások és bátrabb, lendületesebb korcsolyázás – ezek a célok a Mikulás Kupára” – vázolta Julcsi, aki ott nem találkozik Ivett-tel, lévén, hogy olimpikonunk a varsói versenyt követő három hetet kizárólag a közelgő ob-re való felkészüléssel akarja tölteni.     

Harmadik műkorcsolyázónőnk, Medgyesi Fruzsina egy rontott kűrrel a 23. helyen zárt.

Papp Vivien Rigában is győzött

Utánpótláskorú versenyzőink révén most is érmeknek örülhettünk: a hétvégéről hétvégére több korosztályban is dobogón álló Papp Vivien újabb győzelmet ünnepelhetett, ezúttal a basic novice (10–13 évesek) kategóriájában lett aranyérmes, míg a 6 éves Szentiványi Árpád ezüstérmet nyert. Nővére, a 9 éves Júlia, valamint húga, a 4 éves Nóra egyaránt 8. helyen végzett kategóriájában.  

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X