moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2021. február 6.

Új és régi-új bajnokok – Magyar és országos bajnokság, 2. nap

Legyőzte Schermann Reginát, így Szigeti Bernadett az új junior női bajnok, Yanovskaya Anna és Lukács Ádám harmadik magyar bajnoki címét szerezte meg, fordulatos jégtáncversenyben hétből hat aranyérem a Hoffmann Korcsolya Akadémiáé – ez történt a 2021-es magyar és országos bajnokság második napján.

Grease után egy Edith Piaf-dal – mindkét stílus jól áll Yanovskaya Annának és Lukács Ádámnak (Hoffmann Korcsolya Akadémia [HKA]), akiktől egy kiváló ritmustáncot követően egy még kiválóbb kűrt láthattunk. Habár első emelésükre most nem kapták meg a legmagasabb szintet, a lépéssorukat mindkét programban sikerült nehezíteniük, és a második nap még magasabb kiviteli értékeket kaptak a bíróktól. Sérülés miatt a tavalyi bajnokságon nem tudtak részt venni, amelyet távollétükben a Monaghan Emily–Fourati Ilias-kettős nyert meg. A járványhelyzet miatt idén az Egyesült Államokban készülő Emilyékkel nem találkozhattunk, de Ádámék magabiztos produkcióit és pontszámait látva kijelenthető: ha jelen lettek volna, a címvédésre akkor sem lett volna sok esélyük. Moszkvában edző jégtáncosaink harmadik magyar bajnoki címüket gyűjtötték be.

„A bajnoksághoz is úgy álltunk hozzá, mint a szezon korábbi versenyeihez, és örömmel mondhatom, elértük a célunkat: hosszú kihagyás után újra Magyarországon versenyezhettünk, és megmutathattuk a szövetség vezetőinek, a bíróknak és a hazai korcsolyaszeretőknek, hol tartunk – mondta Ádám, aki partnernőjével sérülés, majd a világjárvány kirobbanása miatt egy teljes szezont töltött a jégtől távol. – Sok konstruktív kritikát, észrevételt kaptunk, amiért nagyon hálásak vagyunk, ahogy azért is, hogy egy teljes hétig élvezhettük az itthoni csapat vendégszeretetét. Elégedetten és motiváltan utazunk vissza Moszkvába, ahol hétfőtől azon dolgozunk, hogy két hét múlva Hágában még magabiztosabban és tisztábban korcsolyázzunk.”

A hónap végén, Hágában megrendezésre kerülő Challenge Cup ugyanis a második, utolsó válogatóverseny a márciusi világbajnokságra. Ezen pedig, sőt, már jövő héten egy szlovéniai versenyen Láng Júlia és Csernoch András is jégre lép majd – ezekre a megmérettetésekre készülve, gyakorlásképpen versenyen kívül ők is bemutatták kűrjüket pénteken. 

Ádámékhoz hasonlóan remek előadást láthattunk a szenior jégtáncverseny másik részt vevő kettősétől, a most debütáló Csiszér Emesétől és Lamasse Axeltől (HKA) is, akik tökéletesen kivitelezett elemekkel feledtették a fiú ritmustáncbeli hibáját, és magyar bajnoki ezüstéremmel fejezhették be első versenyüket.

Velük ellentétben a junior lányoknak valószínűleg nem lesz a kedvence az idei ob kűrnapja – a rövidprogram után vezető Schermann Reginának (Jégkorszak SE [JKOR]) biztosan nem, akinek az első két ugráseleme még jól sikerült, majd egy kisebb megingás után négy esés következett. Habár a technikai értéket tekintve így is csak kevesebb mint egy ponttal maradt el Szigeti Bernadett-től (Pavuk SE [PSE]), a rontásokért járó pontlevonással és azzal, hogy a komponenspontszámban versenytársa jobbnak bizonyult nála, a második helyre szorult.

Új juniorbajnokot avattunk tehát Szigeti Bernadett személyében, aki ugyan szintén nem hozta ki a maximumot programjából, ő hibázott a legkevesebbet, így le tudta dolgozni alig hárompontos hátrányát Schermann Reginával szemben. A tavalyi bajnokság hetén betegséggel küzdő, így akkor csak az 5. helyen végző Betti, aki a felnőttek között már kétszeres magyar bajnoki bronzérmes, a bajnoki cím mellé a Terták Elemér-vándorkupát is átvehette. Szövetségünk 2000 óta a junior női országos bajnokot díjazza a vándorkupával, amelyet a néhai világbajnoki és kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes műkorcsolyázó, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség egykori alelnöke, nemzetközi sportvezető és versenybíró, Terták Elemér 1932-ben nyert el. A Sebestyén Korcsolya SE (SKSE) versenyzője, Zsembery Katinka megtartotta rövidprogram utáni helyét, és bronzéremmel zárta első szereplését a junior ob-n.

A junior jégtáncosoknál viszont nem volt kérdés, hogy új bajnokot avatunk-e, hiszen a háromszoros és regnáló bajnok Marton Villő–Szemko Danijil-kettős két hónapja szétvált, így a tavalyi mezőny két megmaradt párosa előreléphetett. A ritmustánc után több mint kényelmes előnyt szerző Kedves Katica és Sharonov Fedor (HKA) néhány elemét ugyan nem a tervezett nehézségi szinten hajtotta végre, de mindet szép tisztán kivitelezte, így mindre pozitív értékeket kapott a bíróktól. A tavalyi ezüstérmes kettős eddigi legmagasabb kűrpontszámával, közel 30 pontos fölénnyel nyerte el első bajnoki címét.

De versenytársaiknak, Csikós Petrának és Csikós Patriknak (Steps On Ice SE [SOI]) is sikerült szépíteniük – a ritmustáncban Patrik a twizzle-sort rontotta, amely a kűrben sem volt hibátlan, de az összes többi elemük jól sikerült, így ők is új legjobb kűrpontszámuknak és a tavalyi bronz- után ezüstéremnek örülhettek.

Ekker Lénának viszont mindkét nap sikerült a legjobbját nyújtania: az SKSE advanced novice (10–15 éves) versenyzője, aki élete rövidprogramját követően majdnem 18 pont előnyre tett szert, három tökéletesen sikerült tripla ugrással és két dupla axellel a kűrben is messze kimagaslott a mezőnyből. A 12 éves tehetség csak az első elemében, a tripla lutzban hibázott, amelyet szimplára ugrott, de így is 25 pontot vert a második helyezettre, és összesítésben 43 pontos különbséggel lazán megszerezte ötödik bajnoki címét. Mögötte sem történt változás a dobogón: Csombok Zsüliett (Jégcsillag SE [JCS] és Major Martina (PSE) megőrizte a rövidprogramban elért helyét, így ők örülhettek az ezüst- és bronzéremnek.

A korosztály egyetlen fiú versenyzője, Vlasenko Aleksei (JKOR) szintén csak az első ugráselemében bizonytalankodott, de aztán minden sikerült neki, és a szezonkezdő, októberi szerepléséhez képest 30 pontot javítva nyerte el első országos bajnoki címét. Bátyja, a junior Vlasenko Aleksandr (JKOR) esetében nem volt összehasonlítási alapunk, hiszen ő most először lépett jégre magyar színekben. Az idény első felében sérüléssel küzdő versenyző egy remekül sikerült rövidprogram után a kűrben nem vállalt sokat, de egyedüli indulóként a bajnoki címe nem forgott veszélyben.       

Nem úgy a basic novice (10–13 éves) műkorcsolyázóké, akiknek kűrjével kezdtük a második napot. A fiúknál, lévén, hogy hárman alkották a mezőnyt, az érem ugyan garantált volt, a bajnoki cím sorsa végül igen szoros versenyben dőlt el. A szezon minden eddigi versenyén meggyőző különbséggel diadalmaskodó Rác Kolost várhattuk az élre, a Vasas SC korcsolyázója azonban két ugráseleméből is esett. Habár a vele egy csapatban edző Dózsa Benedek Pál (JCS) is hibázott, magasabb technikai pontszámot gyűjtött – csakhogy ő a két esés mellett időtúllépésért is levonást kapott, így csak megszorítani tudta Kolost, aki tavalyi negyedik helye után a dobogó tetejére állhatott. A 2020-ban bronzérmet szerző Benedek így idén ezüstéremnek örülhetett, míg a korosztály új, debreceni belépője, Kovács Deli Bende (Jégkarc Egyesület [JKAR]), aki a szezon korábbi versenyein rendre ezüstérmes volt, ezúttal bronzérmes lett.   

Szintén új ebben a korosztályban Zhang Boglárka (SKSE), aki tavaly még a cubs (9 éves) kategóriában győzött, de idén már egy verseny kivételével a basic novice-ok közt is mindent megnyert. Ezt a sorozatot pedig magabiztos, hibátlan kűrjének köszönhetően, mindkét legnehezebb ugráskombinációt, a flip-rittbergert és a lutz-rittbergert is bemutatva a szezon legfontosabb versenyén is folytatni tudta, és több mint ötpontos fölénnyel szerezte meg a bajnoki címet. Tette ezt a bajnokság legnépesebb, 32 fős mezőnyében, amely a szezon korábbi megmérettetésein rendre három csoportra (10–11, 11–12 és 12–13 évesek) volt bontva. Így nehéz volt megjósolni, kik érhetnek oda a dobogóra – az érmekért folyó szoros küzdelemből végül Vargha Flóra (Magyar Athletikai Club [MAC]) és Hartdégen Lili (Székesfehérvári Jégmadár Műkorcsolya Egyesület [JMAD]) került ki győztesen. A verseny kiélezettségét mutatja, hogy alig egy tized pont döntött a tavalyi bronzérmes Flóra javára, aki így idén ezüstéremmel térhetett haza, míg Lili tavalyi 6. helye után állhatott fel a dobogó alsó fokára.

Kiélezett versenyből a jégtáncosoknak is jutott, akiknél a cubs (12 év alatti) és a basic novice korosztályban egy fordulatos első napot egy még fordulatosabb második nap követett. Előbbi kategóriában nem a regnáló bajnok kettős várhatta az élről a kűrt – Pataky Zsófia és Alapi Máté (Újpesti Torna Egylet [UTE]) ugyanis rontott a kötelező táncban, és bár a kűrben már ők voltak a legjobbak, összetettben nem tudták megelőzni a Tango Canasta után vezető edzéstársaikat, Diószegi Emma Rékát és Horváth Endrét (UTE). Az idei szezonban alakult kettős így bajnoki címmel debütált, míg a tavalyi bajnokok ezüstérmet, a Hoffmann Korcsolya Akadémiát képviselő Rajki Viktória és Rajki Gergely pedig bronzérmet szerzett.

A még fordulatosabb második nap a basic novice korosztálynál a körbeverések napját jelentette: a két kötelező tánc után a tavalyi mezőny egyedüli megmaradt kettőse, az akkori ezüstérmesek, Révész Tamara Éva és Jamrik Bálint Márk (UTE) állt az élre. A kűrben azonban csak a 4. helyet tudták megszerezni, ezzel pedig kiszálltak az érmekért folyó harcból.

Edzéstársaik, a kötelezőkben mögöttük végző Arany Lola Hanna és Szabó Zoltán a kűrben 3. lett, így ők sem tudták megőrizni a bajnoki címet az UTE-nek – azt a HKA vihette el egy másik új kettős, Zerinváry-Simon Léna és Jarács István révén, akik győztes kűrjükkel a harmadik helyről értek fel a dobogó tetejére. Az összpontszám alapján Arany Lola Hanna és Szabó Zoltán ezüst-, míg az ötödik helyről hajrázó Temesvári Zsófia és Selényi János (SOI), a cubs korosztály tavalyi ezüstérmesei, bronzéremnek örülhettek, így három egyesület osztozott meg a dobogós helyeken.

Az aranyérmeket tekintve viszont elsöprő volt a Hoffmann Korcsolya Akadémia fölénye, amely a hétből hat kategóriában begyűjtötte a bajnoki címet: amellett, hogy győztek a szenior, junior és basic novice korosztályban, a klub mini cubs (11 év alatti), intermediate novice és advanced novice kategóriában induló kettősei egyedüli indulókként nyertek. A legkisebbeknél a most bemutatkozó Hidas Patrícia és Kong Wei Ze Erik, míg a két novice korosztályban a tavalyi évhez hasonlóan Troján Eszter és Gallai Huba, valamint Leveles Réka és Leveles Balázs diadalmaskodott.

Szépen sikerült kötelező táncaik után, amelyeknél jól látszott a fejlődés a tavalyi évhez képest, a kűrben sajnos Huba esett a twizzle-sorban, ezzel pedig értékes pontokat hagytak a jégen, és elmaradtak tavaly megszerzett pontszámuktól. A Leveles testvérek viszont, akik mindkét kötelező táncukban bő két pontot javítottak 2020 óta, a kűrben is brillíroztak: tisztán kivitelezett elemeikkel, kiforrott előadásmódjukkal a második nap is meggyőzték a bírókat, és összesítésben közel tíz ponttal fejelték meg tavalyi eredményüket.  

A részletes eredmények ITT tekinthetők meg. 

A műkorcsolyázók versenye szombaton 9 órától a mini chicks (6 éves) és chicks (7 éves) kategóriákkal folytatódik, majd az intermediate novice (10–15 éves) korosztállyal fejeződik be, este pedig a szinkronkorcsolyázók is megkezdik szereplésüket.

Élő közvetítés – 3. nap

HUNSKATE Média – Bruckner Nóra

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X