moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2021. február 7.

Erejük teljében – Magyar és országos bajnokság, 3. nap

Története legjobb rövidprogramját mutatta be a Team Passion, két bajnoki címmel és új juniorcsapattal kezdett az UTE, négy újonc fiút is köszönthettünk a legkisebbeknél – a 2021-es magyar és országos bajnokság harmadik napján befejeződött a műkorcsolyázók versenye, majd elkezdődött a szinkronkorcsolyázóké.  

Alig egy hete derült ki, hogy a 2020-as után az idei szinkronkorcsolya-világbajnokságot is törli a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU). Ennek tudatában kellett folytatnia felkészülését a Team Passionnek (Vasas SC [VAS]), amelyet megtört a hír, de az utolsó héten még elszántabban dolgozott, hogy a szezon egyetlen versenyévé váló bajnokságon a maximumot nyújtsa. Ez olyannyira sikerült, hogy a tavalyi bajnoksághoz képest – a már akkor is a legmagasabb, 4-es szinten bemutatott kör kivételével – minden elemüket nehezíteni tudták, nem is egy, hanem akár két vagy három szinttel. Így már a technikai alappontszámot tekintve is elképesztő volt a különbség a 2020-ban futott rövidprogramjukhoz képest – hogy a bíróktól kapott jóval magasabb kiviteli értékekről már ne is beszéljünk. Így a tavalyi 49 után most 62 pont jelent meg a kijelzőn, amely a csapat történetének messze legmagasabb pontszáma. Látva a lányok örömét és könnyeit, tudva, hogy egy ilyen produkcióval bizony a világbajnokságon is kitűnő eredményre számíthattak volna, akaratlanul is összeszorul az ember torka.

De a juniorok sem mutathatják meg magukat idén a nemzetközi mezőnyben, hiszen az ő világbajnokságukat még korábban törölte az ISU. A 2020-as junior-világbajnokságon hazánkat képviselő Team Magic (Sportvarázs Sportegyesület [SVAR]) a Team Passionhöz hasonlóan megtartotta tavalyi rövidprogramját, amely most a technikai elemeket tekintve nem sikerült olyan meggyőzően: a technikai alappontszámuk négy és fél ponttal kevesebb volt, mint tavaly, és sajnos egy esés is becsúszott. A korcsolyázótudást és előadásmódot is magában foglaló komponenspontokban viszont több mint hatpontos fejlődést mutattak, így tavalyi pontszámukat megjavítva állnak az első helyen.

Ám az évekig egyeduralkodó csapatnak idén már nemcsak önmagát kell legyőznie: bemutatkozott az Újpesti Torna Egylet [UTE] újonnan alakult junioregysége, amely nem kezdett rosszul, hiszen az ötből csupán két eleme sikerült gyengébben, mint a Team Magicnek. Persze az UTE Synchro a technika mellett egyelőre még a komponenspontokban is elmaradt a rutinosabb versenytársaktól, és hatpontos különbséggel a második.

Ifjabb edzéstársaik révén viszont a klub már az első nap végén két bajnoki címnek örülhetett: a pre-juvenile és a basic novice kategóriában is ők győzedelmeskedtek. Előbbi korosztályban a tavalyi négy csapatból kettő, az akkor ezüstérmes UTE Synchro és negyedik helyezett Team Pingvin Mini (Székesfehérvári Curling Egylet [CUR]) maradt meg. A két csapat mindegyik elemére azonos nehézségi szintet kapott – egyet kivéve, amelyet a székesfehérváriaknál nem tudott értékelni a technikai panel. Így az UTE-nak, amely nemcsak a technikában, a komponensekben is jobbnak bizonyult, még egy esés is belefért – idén ők vihették haza az aranyérmet, a Team Pingvin pedig a dobogó második fokára állhatott.

Ugyanez a két egyesület csapott össze a basic novice korosztályban is, ahol tavaly még szintén négy csapat versengett a bajnoki címért, amelyet az UTE-nak sikerült megvédenie. Igaz, az előző évinél jóval szorosabb versenyben – akkor több mint 12 pontot vertek a második helyezett miskolciakra, míg most csupán két ponttal előzték meg a tavalyi bronzérmes Team Pingvint. Ráadásul a székesfehérváriak technikában még eséssel együtt is megverték őket, ám a bírók az UTE csapatának korcsolyázótudását és előadását több ponttal jutalmazták. Így a fővárosi klub markát újabb arany-, a Team Pingvinét pedig újabb ezüstérem ütötte. A tavalyi negyedik helyezett kaposvári Ice Dynamic (Kapos Dynamic Sport és Szabadidő Egyesület [KAP]), amelynek létszáma idén nem érte el a korosztályban megszabott minimumot, versenyen kívül mutatta be kűrjét.

Címvédésre készülhetett az intermediate novice (10–15 éves) műkorcsolyázók 2020-as bajnoka, Csaba Máté (Hoffmann Korcsolya Akadémia [HKA]) is, aki tavaly korosztálya egyedüli fiú indulójaként győzött. Habár az idei szezonban már több vetélytársa is akadt a versenyeken, az aranyérmet rendre ő vihette haza, így az országos bajnokságon is erre lehetett számítani. Csakhogy az idény első felét kihagyó, tavaly már az eggyel nagyobb, advanced novice (10–15 éves) kategóriában bajnoki címet szerző Hortobágyi Dominik (Magyar Athletikai Club [MAC]) idén egyet visszalépve intermediate novice-ként indult, és két tökéletesen bemutatott dupla axelt tartalmazó kűrjével nem jelentett neki kihívást, hogy ebben a korosztályban is diadalmaskodjon. Csaba Máténak így az ezüstérem jutott az elmúlt két szezonban rendre advanced novice-ként szereplő, sőt, már a junior korosztályban is bemutatkozó Dominik mögött, míg a bronzérmet a Pavuk SE-t (PSE) képviselő Bődi Patrik szerezte meg.  

A lányok mezőnye ugyan jóval népesebb, 15 fős volt, de ahogy arra számítani lehetett, két műkorcsolyázó különversenyét láthattuk. A tavalyi bajnokság basic novice bajnoka és ezüstérmese, Papp Vivien (HKA) és Virányi Laura (Jégkorszak SE [JKOR]) ezúttal is ebben a sorrendben osztották le egymás közt az érmeket, ám az előző évinél jóval szorosabb csatát vívtak az első helyért. Vivien ugyan nehezebb programmal készült, mert két dupla axelt is betett a programjába, ám mindkettőt hiányosnak értékelték, a másodikat vissza is minősítették. Így technikára Laura kapott bő másfél ponttal többet, akinek dupla axeljét tisztának ítélte meg a technikai panel, a komponensekben azonban Vivient találták két ponttal jobbnak a bírók. Ennek eredményeképp kevesebb mint fél ponttal ugyan, de ő szerezte meg a bajnoki címet, így 12 évesen már hatszoros országos bajnoknak mondhatja magát. Virányi Laura ismét ezüstéremmel térhetett haza, míg a bronzérem Béres Réka révén a Győri ETO-é lett.

A nemek arányát illetően hasonló volt a helyzet a legkisebbeknél is: a chicks (7 éves) korosztályban csak lányok neveztek, míg a mini chicks (6 éves) kategóriában négy fiú mellett 17 lány lépett jégre. Előbbieknél bravúros címvédést láthattunk korábbi műkorcsolyázónk, Vidrai Szabolcs lányától, Vidrai Soltész Zoétól (JKOR), aki tavaly az egy évvel fiatalabbak között uralta a mezőnyt, az idei szezonban viszont egyik versenyről sem sikerült elhoznia az aranyérmet. Ennek következtében a legtöbben talán nem rá fogadtak volna a bajnokságon sem, de úgy tűnik, kiválóan sikerült a formaidőzítés, ugyanis teljesen hibátlan, gyönyörű előadással az idény messze legmagasabb pontszámával nyerte meg a bajnokságot. Több mint három és fél ponttal utasította maga mögé a korábbi versenyeken rendre előtte végző Tőkey Alízt (Sebestyén Korcsolya SE [SKSE]), aki ezúttal nem tudott tiszta programot bemutatni. Nem úgy Zoé edzéstársa, Sebes Szofi (JKOR), aki hibátlan produkcióval a novemberi Santa Claus Cup után újra bronzéremnek örülhetett.  

Míg a chicks lányoknál a Jégkorszak SE versenyzői brillíroztak, a mini chicks fiúknál a debreceni Jégkarc Egyesület (JKAR) korcsolyázói vitték el a pálmát. A címvédő Szentiványi Árpád visszalépésével csupa újoncot láthattunk, az aranyérmet közel négypontos fölénnyel Bihari Máté, az ezüstérmet pedig Fagyas Levente nyakába akasztották. A komponenspontokban őt megelőzve, de a technikában tőle elmaradva a bronzérmet Veszely Gyula Balázs (SKSE) érdemelte ki.

Edzéstársa, Széplaki Katinka (SKSE) viszont, aki a szezon előző versenyeit tekintve a legesélyesebbnek számított a lányok mezőnyében, a várakozásoknak megfelelő produkcióval, a komponensekben különösen nagy fölényt szerezve több mint öt pontot vert a mezőnyre, így tavalyi ötödik helye után bajnoki címet ünnepelhetett. A miskolci Rózsa Emma (DVTK), akinek a januári Sebestyén Kupán sikerült legyőznie Katinkát, a dobogó második fokára állhatott, míg a most debütáló Kilián Lívia (VAS) bronzéremmel térhetett haza.   

A részletes eredmények ITT tekinthetők meg, a harmadik nap programjai IDE KATTINTVA nézhetők vissza..  

A műkorcsolyázók versengése ezzel véget ért, a szinkronkorcsolyázókra viszont még egy igen izgalmas nap vár – a verseny vasárnap délben az ő kűrprogramjaikkal folytatódik.

Élő közvetítés – 4. nap

HUNSKATE Média – Bruckner Nóra

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X